Extern länk
Början på sidans innehåll

Jönssonligan

Jönssonligan

Lysande Jönssonligan - 40 år är en jubileumsdokumentär som tar oss med bakom kulisserna på komediklassikerna om Jönssonligan och bjuder på exklusivt bakommaterial och nya intervjuer.Lysande Jönssonligan - 40 år är en jubileumsdokumentär som tar oss ...

Det gör skådespelarna från Jönssonligan idag

Det är 40 år sedan Jönssonligan hade premiär • Det gör de folkkära skådespelarna idag

40 år är det sedan den första filmen om Jönssonligan hade premiär. Sedan dess har det kommit ett helt gäng med filmer som underhållit det svenska folket. Några filmer handlar om "Lilla Jönssonligan" och sedan har det kommit nya filmer med andra skådespelare än originalet.

I originalfilmerna ser vi Gösta Ekman spela rollen som ligans ledare Charles Ingvar "Sickan" Jönsson. Vid sin sida har han Ragnar Vanheden som spelas av Ulf Brunnberg samt Dynamit-Harry som spelas av Björn Gustafson. Sedan får vi inte glömma Harrys stora kärlek Doris som spelas av Birgitta Andersson och som har en viktig roll i filmerna.

Den senaste filmen dessa fyra skådespelare gjorde tillsammans kom ut 1989. Därefter hoppade Gösta Ekman av filmerna och börja fokusera på annat. Några år senare gjorde resten av gänget samma sak. Men vad gjorde de efter Jönssonligan?

Gösta Ekman som "Charles-Ingvar Sickan Jönsson"

Han spelade rollen som Sickan i de fem första filmerna om Jönssonligan, men sitt skådespel var inte det enda han bidrog med. Han var dessutom delaktig i manusförfattandet till den fjärde och femte filmen.

Gösta Ekman som "Sickan" i Jönssonligan

Men efter att den femte filmen haft premiär så kände sig Gösta klar med Jönssonligan och valde att hoppa av. I dokumentären Lysande Jönssonligan - 40 år berättar hans bror Mikael Ekman och kollegan Ulf Brunnberg om hur det gick till när han hoppade av. Han lämnade filmserien för att axla rollen som Martin Beck i kriminalfilmerna.

Gösta var gift med Marie-Louise Ekman som är konstnär och var tidigare chef på Dramaten. Där Gösta under en period arbetade som regissör. 2005 valde han att sluta helt med skådespeleriet. Några år senare insjuknade han i cancer och kämpade emot sjukdomen under många år. Och den 1 april 2017 somnade han in efter sex års kamp. Gösta Ekman blev 77 år gammal.

Björn Gustafson som "Dynamit-Harry"

Det blev succé när han gjorde entré i Jönssonligan som Dynamit-Harry. "Vilken jävla smäll" har blivit ett klassiskt uttryck tack vare hans otroliga skådespeleri. Han kärlek för dynamit och öl har tagit honom in i hjärtat hos många i detta avlånga land.

Björn Gustafson som "Dynamit-Harry" i Jönssonligan

Men folkkär var Björn redan innan Jönssonligan tack vare sin roll som drängen Alfred i Astrid Lindgrens "Emil i Lönneberga". Han hade rollen som Emils bästa vän i alla filmer om den lilla pojken i Småland som gjorde hyss.

Men film är inte det enda han sysslat med. Teater har även varit en stor del av Björns karriär. Han har bland annat varit aktiv på Riksteatern och Teater Brunnsgatan Fyra. Dessutom har han haft roller i en lång rad med tv-serier.

Ulf Brunnberg som "Ragnar Vanheden"

Rollen som Ragnar Vanheden gjorde honom otroligt folkkär. Och efter att ha spelat in hela åtta filmer om Jönssonligan tog det stopp. Men Ulf fortsatte att arbeta med film, år 2004 medverkade han i "Fyra nyanser av brunt" tillsammans med Robert Gustafsson och Henrik Schyffert. En roll som Ulf vann en Guldbagge för.

Ulf Brunnberg som "Ragnar Vanheden" i Jönssonligan

Efter det har han drivit sitt eget filmproduktionsbolag och du kan se honom i den nya dokumentären Lysande Jönssonligan - 40 år. Där berättar han om tiden med Jönssonligan. Hur det var bakom kulisserna och om hur hårt han tog Gösta Ekmans avhopp.

Birgitta Andersson som "Doris"


Birgitta Andersson var folkkär långt innan Jönssonligan då hon varit en stor favorit hos barn när hon gjort rollerna som Teskedsgumman och Tova i Trolltider. Idag har Birgitta lämnat skådespelet bakom sig och lever ett liv bortom rampljuset.

Jönssonligans bil i säkert förvar på hemlig plats

Jönssonligans bil i säkert förvar på hemlig plats