Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Svenskar gripna för våldtäkt i Marbella

Bil körde in i räcke och voltade

Senaste dygnet

Sverige fetmalarmar: De överviktiga barnen ökar – allvarlig situation

WHO: Pågående fetmapandemi i Europa

Uppdaterad: Publicerad:

Barn med övervikt och fetma fortsätter att öka. I TV4 Nyheternas kartläggning uppger 17 av 21 regioner att antal barn med övervikt och fetma ökat under pandemin och vissa regioner betecknar läget som allvarligt.

Dessutom larmar nu läkare att det på vissa håll helt saknas dietister och andra resurser för att hjälpa barnen. Flera regioner uppger att ökningen är kraftig och att situationen är att beteckna som allvarlig.

– Vi ser många barn med övervikt. Det hade varit önskvärt att vården hade mer resurser att hjälpa dem, säger Maria Marklund, läkare i region Jämtland/Härjedalen.

Enligt en färsk rapport från världshälsoorganisationen WHO så är vart tredje barn i Europa överviktigt eller lider av fetma. Och man beskriver situationen som en pågående pandemi.

I Sverige pekar rapporter på att övervikt hos barn blev vanligare under pandemin. Småätande och stillasittande tros vara bidragande faktorer. Nu kräver flera barnläkare att regeringen och regionerna börjar ta situationen på allvar och går in med fler och tidigare insatser.

I spelaren ovan: Se mer om undersökningen och fetmalarmen från läkare.

Relaterat
Barnläkaren: Då ökar risken att barn förblir överviktiga

Barnläkaren: Då ökar risken att barn förblir överviktiga