Trädgårds- och odlingstips från Bosse Rappne

Äntligen hemmas trädgårdsmästare Bosse Rappne kan det här med odling. I Nyhetsmorgon gav han handfasta råd och tips, och svarade sedan på tittarnas frågor i chatten på tv4.se. Läs den här!

jessica: hej.Jag bor i en lägenhet där det bara är morgonsol på balkongen så jag undrar vad du rekomenderar att jag planterar.Det kan hända att jag glömmer vattn a ibland också.
Bosse Rappne: Vill du ha blommor så är Flitiga lisa, Fuchsia, Olika typer av begonia bra. Lättast är bladväxter utan blommor, då syns det inta om det får torka. Generellt är växter med lite tjockare blad lättare att sköta för den som är slarvig med vattningen

Laila: Hört att om man planterar tagetes i sin rosenrabatt slipper man löss på bladen. Stämmer det?
Bosse Rappne: nej lössen kommer ändå. Löss går att klämma ihjäl med fingrarna eller spola bort med vatten. Ett annat sätt är att spruta med 4cl såpa, 4cl rödsprit blandat med 1l vatten. spruta ej i sol och upprepa behandlingen 4-5ggr med 5-6 dagars mellanrum så är problemet löst

Lea: Har en gammal buskros, ska man klippa den på våren eller hösten?
Bosse Rappne: Du klipper den på våren, men har den blivit för stor eller risig så kan du klippa hela sommaren. Undvik att klippa rosor sent på hösten

Yvonne: Hej duktiga Bosse. Har en stor inglasad balkong men det blir ofta spinn på mina olika växter. hur håller man ohyra borta från balkongväxter bäst? Trevlig sommar!
Bosse Rappne: Klimatet på en inglasad balkong blir ofta torrt och hett. Då utvecklas ohyran snabbare. Försök att göra något åt klimatet så blir trycket mindra annars är 4cl såpa, 4cl rödsprit blandat med 1 l vatten ett bra medel. Spruta ej i sol och upprepa behandlingen 4-5ggr med 5-6 dagars mellanrum

Jenny karlsson: Hej Bosse! Jag har köpte två tomatplantor och två paprikaplantor och nu är min fråga. Hur ska jag plantera dem för bästa resultat. Tomten ligger i söderläge och klarar sej plantorna över vintern ute eller kan man gräva upp dem och ställa in dem i ett garage. Har tyvärr inget växthus.
Bosse Rappne: Soligt och varmt läge är det bästa, växterna fryser på vintern så du får köpa nya varje år

Magnus Wallin: Basilika Hur plockar man mer exakt Basilika för att inte få den att växa på höjden? Problemet blir att man, som jag kanske felaktigt lärt mig, att plockar man uppifrån och nyper under bladen så tar man med och bort nästkommande blad som ska komma Förslag?
Bosse Rappne: Där bladet fäster mot stammen, det kallas nod finns nya skott dolda. Klipp eller nyp straxt över ett bladpar så kommer den att förgrena sig och med tiden bli tät och fin

Lea: vad kan det bero på att min pion inte fått några knoppar i år?
Bosse Rappne: Pioner kan vara lite tjuriga som individer så om dom hoppar över blommningen något år är det normalt

yvonne: Har satt en plymspirea förra året. den står still. Undrar hur snabbt den normalt skall växa?
Bosse Rappne: Det tar ofta två -fyra år för växter att etablera sig. Vanligt är att man grävt för liten planterings grop i hård lera, då brukar växterna stå och stampa några år innan dom kommer igång. Lämplig storlek på planteringsgrop är 2,5 ggr krukans storlek. Glöm inte att vattna, nu är det hett och det torkar snabbt

Christine Ängem: Finns det JAPANSKT ELEFANTGRÄS som inte sprider sig ? törs jag skaffa det på min strandtomt vid havet ?? Eller kommer det upp överallt då?
Bosse Rappne: Gräv ett dike och ställ en takpapp av tjock kvalitet från ytan och ca 50 cm ner i jorden som rotspärr så slipper du spridningen

Lea: Hej, ska man vattna alla sommarblommor med växtnäring trots att man har bra jord från början i amplar, lådor etc?
Bosse Rappne: Om du har planterat i en bra jord så brukar näringen räcka i ca 4 veckor, sn behövs det påfyllning

Janne Bergholm: Godmorgon Bosse, Vi har en trädgård ute på Stavsnäs. Som du säkert vet är det "Rådjursland", och jag önskar några tips på vackra perenner som rådjuren inte(!) mumsar på!?? Tack på förhand / Janne
Bosse Rappne: Enklast att minska problemet med rådjur är att pinka i en potta och regelbundet kasta ut det över det som dom gillar, det blir för mycket människo doft som dom inte gillar dessutom är det gratis

Hanna: Hej Bosse! Sådde gräs för ca tre veckor sedan och har förmodligen vattnat lite för dåligt den sista veckan. Gräset har fläckvis kommit upp ca 3-4 cm. Man kan se de andra fröna på de kala platserna. Kan de fortfarande ta sig om man vattnar ordentligt eller ska man fylla på mer senare? Vad tror du?
Bosse Rappne: Fortsätt att vattna, hellst lite och ofta så det inte blir för mycket vatten men heller inte torkar i ytan. Du får nog räkna med att fortsätta vattna vid behov åtskilliga veckor till

Lotta: Har kala u-formade områden i gräsmattan. Har även sett torra svampar där. Funkar inte med ny jord +gräsfrön Fröna biter inte där. Har haft detta i ca 3 år. VAD GÖRA????
Bosse Rappne: Du har så kallade häxringar. Ett gammalt knep är att sticka hål i och runt ringen med en grep. Sen tar du konserveringsmedlet atanom som är ett svampmedel och kalksaltpeter som är kväverikt gödselmedel, blandar med vatten och vattna ut då brukar det ge sig. Upprepa behandlingen vid behov.

Bosse Rappne: Tack för alla frågor men nu måste jag hem och jobba. Gå in på www.rappne .nu så kommer du till Slottsträdgården ulriksdals hemsida. Besök oss gärna i trädgården där jag och mina duktiga medarbetare gärna svarar på frågor. Tyvär så har vi liten tid att svara i telefon. Tack och hej Bosse Rappne

Kristersson (M): Vi står redo att bilda regering

– Jag är beredd att bilda ny regering vilken dag som helst. Det finns förutsättningar för ren borgerlig regering om partierna vill ha en ny och bättre regering, sade Ulf Kristersson efter misstroendeomrösningen.

”Ibland är det svårt att vakna och överleva dagen”

Sepsis, som tidigare kallades för blodförgiftning, är en av våra vanligaste dödsorsaker i Sverige och cirka 40 000 svenskar drabbas årligen. Petra Kormos drabbades av sepsis efter sin första förlossning för cirka 4 år sedan och fick amputera båda fötterna för att inte bli rullstolsburen.

Första prognosen - så blir midsommarvädret

Årets kanske viktigaste väderprognos är här, så blir årets midsommarväder. Hur har vädret varit tidigare år? TV4Vädrets meteorolog Linda Eriksson tar oss igenom tidigare köld- och värmerekord och ger en färsk prognos för hela landet.

Så förblir du kompis med barnen i sommar

Sommarlov brukar stavas ledighet och mer tid till att umgås med barnen vilket lätt kan leda till bråk och konflikter. Men hur bråkar man egentligen med ett barn? Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld guidar oss.

Bakslag för franska extremhögern

TV4Nyheternas Elisabet Frerot tar oss igenom veckans största utrikespolitiska händelser, bland annat om de franska regionalvalen, det historiska toppmötet mellan Joe Biden och Vladimir Putin i Genève och det kontroversiella valet i Iran.

Danmarks öde står på spel: ”Hela Parken ska gunga”

Sportens Ali Reza är på plats i Köpenhamn och bevakar fotbolls-EM. Ikväll måste det bli vinst för Danmark om de ska hålla sig kvar i turneringen. Ali Reza pratar även om Sveriges sista gruppspelsmatch som spelas på onsdag.

Partiet med total dominans på sociala medier

Emanuel Karlsten förklarar hur svenska politiska partier och deras partiledare använder sociala medier. Vilka har uppnått total dominans och vilka har fortfarande en bit kvar att gå?

Vänstern står fast vid att fälla Löfven

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar står fast vid att fälla Stefan Löfven i dagens omröstning i riksdagen. Partiet godtar inte det förslag om förhandling mellan bostadsmarknadens parter när det gäller marknadshyror för nyproduktion, som statsminister Stefan Löfven och centerpartiets Annie Lööf lade fram på en gemensam presskonferens. Vänsterpartiet kommer att rösta för att fälla regeringen i dagens misstroendeomröstning klockan tio i riksdagen.

Detta händer om regeringen faller – talmannen förklarar

Det är ett dramatiskt läge i svensk politik just nu, och om några timmar vet vi hur det gått i misstroendeomröstningen. Riksdagens talman, Andreas Norlén berättar vilka olika alternativ som kan bli utgången under dagens omröstning.