Tips på sommarläsning

Sommartid är boktid. Nyhetsmorgon söndag gästas av Carin Götblad, Per Pengtsson, Täppas Fogelberg och Cecilia Hagen som tipsar om sina favoritböcker. Här har du hela listan!

Per Bengtssons barnbokstips:

Vi hittar Smulbert av Emma Adbåge. Ett strandäventyr där två syskon går på upptäcksfärd i vattenbrynet. De hittar ett småkryp som de tar hand om och döper – efter lite bråk – till Smulbert. Livsbejakande om sandslott och döden. Och perfekt på sommaren! Detaljrikt och kul med alla prylar som ska med på utflykten.

Kurt och Kio vill ha koja av Lisen Adbåge (ovanstående författares tvillingsyster!)
Ett sommaräventyr i kvarteret. Kurt och Kio blir avundsjuka på grannarnas trädkoja. De börjar leta efter det bästa stället att bygga en egen. De testar under en trappa, i en sandlåda, i ett bilvrak, i en buske, i en kiosk och så vidare. Men överallt finns något som stör. Bästa stället visar sig vara på balkongen. Då är de till och med högre upp än grannbarnen! En helt galen bok med vansinnigt driv och berättarglädje i både text och bild. Lite tuffare bilderbok.

För alltid av Ingelin Angerborn Kapitelböcker för barn i 9-10-11-årsåldern är av någon anledning svåra att få till. Det ges inte ut så mycket bra, tycker jag. Men här är en helt ny bok som jag vet att många i målgruppen gillar. Handlar om Nora som ska vara hos sin mammas kompis i en liten by på sommarlovet. Direkt börjar det hända spöklika saker, bland annat kommer sms från ett telefonnummer som är samma som hennes eget personnummer. Hon måste ta reda på vad som händer. Det är en blandning av skräck och deckare som är lagom mystisk och lagom läskig för att man ska våga läsa den själv i tältet eller var man nu är. Även mysig om det regnar ute.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie Fantastisk ungdomsbok från USA, som kom i svensk översättning i vintras. Handlar om en basket-tokig indiankille som drömmer om att bli serietecknare. Han tröttnar på reservatet där han bor och bestämmer sig för att börja i en skola inne i stan. Det ses som ett stort svek bland de gamla kompisarna. Samtidigt är han den enda indianen i sin nya skola, och blir inte accepterad där heller. Han blir en vilsen och frustrerad tonåring. Värmen, humorn och den annorlunda miljön gör det här till en av de mest intressanta och smarta böckerna på länge. Har fått flera fina priser i hemlandet.

Majas morsas kompis sambo av Katarina Kieri En favorit från 2007 som nu finns i liten, behändig pocket. Förtjänar definitivt mer uppmärksamhet. Det handlar om en gymnasieklass och man följer eleverna på fritiden. Ur olika perspektiv skildras deras gemensamma liv i 11 noveller. När man har läst ut den börjar man om från början direkt. En perfekt sommarbok. Välgjort, inkännande och en läsupplevelse av gigantiska mått om kärlek, längtan och svek.

Cecilia Hagens boktips:

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein. Hon berättar om sin psykiska sjukdom, det vi förut kallade manodpressivitet och som nu heter att var bipolär. Det är modigt av henne eftersom sådana sjukdomar fortfarande anses skamliga på sina håll och förhoppningsvis kommer denna att leda till en större förståelse för alla dem som är drabbade.

Väninnan - Rapport från Rosenbad av Eva Franchell. Eva Frachell arbetade åt Anna LIndh, hon var väninnan, hon som var med när Anna LIndh knivmördades på NK. Boken berättar om detta men också om hur det är att arbeta tätt intill makten. Det är en både skrämmande och rolig läsning.

Dagbok från kvinnofängeslet av Lillemor Östlin. För ett par år sen kom hennes bok Hinsehäxan, den handlar om henne själv, det vill säga om den svenska kvinna som suttit längst i fängelse. Nu har hon skrivit en dagbok där hon berättar om livet på ett kvinnofängelse i dag. Hon förskönar inget, hon gör sig inte till ett offer och man gillar henne.

Drottningoffret av Hanne-Vibeke Holst. Först kom Kronprinsessan, sen Kungamordet och nu Drottningoffret, trilogins sista del. En spännande och underhållande bok om att vara kvinna i politiken. Delvis har hon inspirerats av Mona Sahlin. Här finns paralleller till Eva Franchells bok. Storpolitik och privaliv. Smart och insatt och trovärdigt.

Ögonblick av frihet, dagboksblad 1915-41 av Virginia Woolf. Det är bara om somrarna det finns tid för böcker som är riktigt tjocka och som jag inte läser för jobbets skull. Den här ska jag läsa på torpet denna sommar. Jag - och många med mig- blir allt mer intresserade av att läsa biografier, gärna om författare, allt oftare minst lika gärna om personen bakom verket som verket självt. Och ingentstans kommer man dem närmare än i deras privata dagböcker. Som i denna, hoppas jag.

Cora Sandels serie om Alberte Jag läste den för många år sen, den var just sommar, det var varmt, jag låg dagarna i ände på en brygga och bara läste och jag vill att böckerna aldrig skulle ta slut. Alberte växer upp i en liten strikt och skvallrig och instängd norsk hamnstad, Tromsö lär det vara, och hon vill för liv och pina därifrån, hon vill rå sig själv, hon vill börja skriva. Jag identifierade mig säkert med henne och kanske kommer jag att göra det nu också, trots eller på grund av att Leif G W tyckte att hon var övermåttan gnällig när han talade om böckerna nyligen i P1:s Bokcirkel. Själv ska jag åka Hurtigruten i sommar, passera bland annat Tromsö, och då ska jag åter förjsjunka i böckerna om Alberte, inbillar jag mig. Nu nyöversatta (Tja, 1997) av Gun-Britt Sundström

Täppas Fogelbergs ljudbokstips:

Mästaren och Margerita av Michail Bulgakov Läst av Tomas Bolme.
Jättehäftig klassiker om en flippad magiker som kommer till det Sovjetkontrollerade och fyrkantiga Moskva och förvrider synen på folk och ställer till det på ett otroligt underhållande sätt.

Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafon Läst av Niklas Falk
Mystiskt romantiskt och fullständigt underbart från Barcelona i denna uppföljare till megahiten Vindens skugga.

Rött Stoft av Ann Cleeves Läst av Katarina Ewelöf
Tät miljöskildring från Shetlandsöarna, lämplig för hemestern, och en fiffig intrig. Spänning och härlig miljö. I en uppläsning som man står ut med tack vare att boken är så bra.

Tre sekunder av Roslund och Hellström Läst av Peter Andersson
Skitbra svensk thriller av internationell klass. En ”Grundbulten” för 2000-talet...

Carin Götblads boktips:

Fallet Kalteis av Andrea Maria Schenkel. Om våldtäktsmannen och mördaren Josef Kalties, ett fasansfullt, autentiskt fall under 30-talets Tyskland. Det är en oerhört välskriven bok av den hyllade författarinnan Schenkel och en fantastisk översättning gjord av Christine Bredenkamp.

Alexandramannen, vår tids största nätsexhärva – av Katia Wagner. En mycket angelägen och gripande bok. Den ger en smärtsam insikt om hur skyddslösa våra barn och ungdomar är på nätet då manipulativa och hänsynslösa människor får klorna i dem. Och naturligtvis är det just de ungdomar vars självkänsla är bräcklig som är särskilt utsatta, vilket författaren visar på ett hjärtskärande sätt. Tonårsföräldrar borde läsa denna bok.

Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet av Ludvig Igra. Om man vill komma under ytan och söka förklaringar till människans förmåga till grymhet skall man läsa psykoanalytikern Ludvig Igra. Igra beskriver till exempel mekanismerna bakom frestelsen att vända bort blicken för andras lidande. Vad det är människan ska överrösta och övervinna inom sig när hon tillgriper våld.

Vad jag levde för av Joyce Carol Oates. Oates är ett bra exempel på en roman som är som en deckare om människan. Om man gillar att läsa deckare så kommer man gilla att läsa Oates bästa romaner för de är ännu mer spännande.

Den som dödar draken av Leif G W Persson Leif G W är en mycket underhållande författare. Jag har läst alla hans kriminalromaner. Han ger ofta oerhört elaka bilder av oss poliser - och våldsamt överdrivna. En återkommande person i hans böcker är kommissarie Evert Bäckström. Första böckerna jag stötte på Bäckström gjorde han mig upprörd för att han är ett sådant svin, en nidbild av en manlig kriminalkommissarie. I sista boken, så har jag blivit smått fäst vid Bäckström och nu nästan längtar jag efter honom. Leif G W har en förmåga att skapa mycket mänskliga karaktärer av skiftande slag – och man känner mer eller mindre igen dem allihopa.

Därför ska du ha koll på dina drivkrafter

En färsk studie gjord av bland andra Karolinska Institutet och Stockholms Universitet visar att människor som fick lära sig verktyg för så kallat självledarskap mådde bättre, hade mer meningsfulla relationer, samarbetade bättre och kände en annan motivation än de som inte hade fått lära sig samma sak. En viktig komponent för bättre självledarskap är att ha koll på sina drivkrafter, säger Christina Stielli, författare och föreläsare.

Kraftig ökning av antalet långtidsarbetslösa: ”Bra läge att söka utbildning”

Långtidsarbetslösheten ökar kraftigt i spåren av pandemin. Under året som gått har antalet långtidssjukskrivna ökat med hela tjugo procent och under det här året kan antalet långtidsarbetslösa komma att överstiga 200 000 personer. Det här visar Arbetsförmedlingens färska siffror. Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén, berättar om hur hårt pandemin slagit mot arbetssmarknaden.
”Ju längre man är arbetslös – desto svårare blir det att komma tillbaka”

Vårsol = munskydd och solglasögon – Så kommunicerar du trots maskering

Våren är här och dagarna blir allt ljusare. En kombo som gör att vi i dessa tider ofta både bär munskydd och solglasögon. Detta ställer till det då vi får svårare att kommunicera med varandra. Vi blir osäkra på vad vår samtalspartner tänker och tycker när vi inte kan ta del av miner och blickar. Men det finns saker vi kan göra för att motverka detta. Retorikexperten Elinor Falkman visar hur du ska hantera läget och göra dig förstådd.

Ramadan har inletts: ”Även i år renas själen på distans”

Idag inleds tålamodets månad för världens muslimer. Ramadan är den mest firade högtiden för muslimer, där bland annat fasta mellan gryning och solnedgång ingår. Men pandemin gör att det precis som förra året kommer blir en annorlunda Ramadan för de muslimer som vill fira i en moské.
Mahmoud Khalfi, imam och moskédirektör vid Stockholms-moskén Södermalm, berättar hur man anpassat firandet till rådande läge.

Idrottsungdomar har rensat kusterna: ”Fick ihop 40 säckar skräp”

I helgen har tusentals idrottsungdomar rensat Sveriges kuster från skräp. I fredags pratade vi med Alicia Björklund från Tjörns ridklubb om detta, och nu får vi en uppföljning. Mats Wesslén, VD på Städa Sverige, berättar mer om visionen att skapa ett skräpfritt Sverige.