Stefans galna museer

Här listar Nyhetsmorgons trendorakel Stefan Nilsson sommarens mest galna museer.

Almgrens sidenväveri – Sidenproduktion i Stockholm? Jajamen. Här finns urgamla tekniker och material för hur man gjorde sidenslipsar och näsdukar förr i tiden. Ligger i Stockholm.

Dansmuséet – Vad hade man på sig när man dansade Svansjön förr? Dansmuseet visar allt från reklamaffischer till balettskor. Ligger i Stockholm.

Judiska museet – Ett eget museum för judarna och deras historia i Sverige. Här finns föremål och beskrivningar om judarnas traditioner, religion och liv. Ligger i Stockholm.

Idrottsmuseum – Sportintresserad? Det finns ett museum för dig också. Idrottsmuseum i Helsingborg samlar och vårdar material och föremål från den idrottsverksamhet som bedrivits i Helsingborg under olika tidsskeden. Ligger i Helsingborg.

Tobaks & tändsticksmuseum – På Skansen ligger museet med omfattande samlingar av den svenska tobakens och tändstickans historia. De insamlade föremålen kom från några av de hundratals tobaksfabriker som fanns i Sverige före 1915, då tobaksmonopol infördes. Ligger i Stockholm – men även Jönköping har ett eget tändsticksmuseum.

Dalarnas indianmuseum – I Dalarna ligger ett privat museum med samlingar och fotografier från indianernas liv i USA. Man påpekar nogsamt att inga av föremålen är gjorda i Sverige. Ligger i Långshyttan.

James Bond-museet i Nybro – James Bondsamlaren Gunnar har ett eget museum med massor av spion- och filmprylar. Ligger i Nybro.

Beppemuseet – Dunderklumpen och Beppes godnattvisa. Här finns massor av nostalgiska referenser och information om författaren, visdiktaren och Beppehattens namngivare – Beppe Wolgers. Ligger i Strömsund.

Prisas för sin forskning - så hjälpte Sverige judiska överlevare

På Norra judiska begravningsplatsen i Solna ligger 66 människor begravda, vars namn och livshistoria sedan länge glömts bort. De var förintelseöverlevare som kom till Sverige sommaren 1945 tack vare en humanitär insats som kallades de vita båtarna. Arkeologen Daniel Leviathan bestämde sig för att ta reda på vilka dessa människor var, och berätta deras historia. För sin forskning prisas han nu av Micaels Bindelfelds stiftelse, till minne av förintelsens offer.

5 tips för att undvika skuldfällan

Många svenskar har svårt att betala sina räkningar. Sparekonomen Sharon Lavie ger oss råd för hur man undviker att hamna i skuldknipa.

Marcus: Här är stora krigslögnen om Obama

Marcus Oscarsson kommenterar presidentbytet i USA. Dessutom svarar han på bluffryktet om att Obama skulle ha varit den värsta krigspresidenten.
- Låt oss tala om hur sanningen ligger till egentligen, förklarar Marcus.

Pysseltips med saker du har hemma

Hur ska vi få barn och ungdomar att lämna skärmen och göra annat nu när det inte finns några alternativ på stan? Till exempel pyssla. Kreatören Helena Lyth ger oss en massa pyssel-tips. Bland annat att aldrig slänga en toarulle, bygg torn istället.

Sissela Benn om sin prestationsångest: ”Haft problem hela livet”

Prestationsångest är temat i en av de filmer Unga Dramaten gjort i serien "Lektioner för livet" och som nu ska visas runtom på landets skolor. Sissela Benn, skådespelare och komiker; känd från bland annat Sune-filmerna, är den som tar sig an ämnet prestatitonsångest.

Erik Videgårds wokskola - upptäck nya heta rätter

Under 80-talet blev den kökets it-pryl men sen har den fallit i glömska hos de flesta. Men idag ska vi återupprätta wokens rykte med hjälp av kocken Erik Videgård som tagit med sin egen dyrgrip till nymoköket.