Vecka 37: Systemets bästa småflaskor

Nyhetsmorgons och Svenska dagbladets vinexpert Jens Dolk tipsar om dryck till Gert Klötzkes smörgåsbord och slår ett slag för de lite mindre vinflaskorna.

Det är lätt att glömma bort småflaskorna på Systembolaget. Många som inte vill dricka så mycket åt gången brukar vända sig till boxen. Men det finns en stor nackdel. Det är så himla tråkigt att dricka samma vin ”i tre liter”. Mer variation får man med småflaskor.

Bra om man inte är så många, eller om ens partner bara gillar öl. Man kan dricka ett vin till förrätten och ett annat till varmrätten. Man kan fira med en liten flaska champagne, även fast det kanske inte är en riktig ”firardag” och varför inte plocka fram ett speciellt perfekt valt vin till osträtten.

Tio goda viner på småflaskor

Mousserande
7555 Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut, Frankrike, 125:-, halvflaska (4 Solar)
Smakrik och ”mjuk” Champagne med gröna äppeltoner, lätt brödighet och grapeig syrlighet. Perfekt vin att fira med när man kanske inte vill ha så mycket.

Vita
6001 Marqués de Riscal 2008, Spanien, 42:-, halvflaska (4 Solar)
Gott, svalt och friskt vin med fruktiga pärontoner, limeig syrlighet och svartvinbärsbladstoner. Men det är ingen sauvignon blanc, utan gjord på de spanska druvorna verdejo och viura. Gott som sipp-drink-vin eller till lättare rätter på fisk och skaldjur.

2899 Pinot Gris Réserve 2008, Frankrike, 52:-, halvflaska (3 Solar)
Druvan pinot gris från Alsace gör ofta bra matviner. Speciellt bra är vinerna till lite fet, rökt mat. Pinot gris är också min favoritdruva till ostbricka – trots att det är vitt. Druvig doft och smak med sötfruktig honungston.

7143 Chablis Saint Martin 2007, Frankrike, 76:-, halvflaska (4 Solar)
En klassiskt syrlig, mineralig och grönäpplig variant av druvan chardonnay från Chablis.
Jättebra som uppfriskande, aptitretande aperitif men också till syrliga eller lite salta rätter på fisk och skaldjur.

Röda
5475 Bourgogne Rouge Pinot Noir 2006, Frankrike, 49:- halvflaska (3 Solar)
Druvan pinot noir -- den enda druvan som används för röd bourgogne – ger ofta lite lättare viner med mer syrlighet och mindre strävhet. Perfekt när man behöver rött vin till lite lättare kötträtter, eller varför inte till smakrika fiskrätter. Rödbärig smak med hallontoner, örtighet och lite lingonsyrlig eftersmak.

2962 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2008, Chile, 39:-, halvflaska (4 Solar)
Typisk Chile-cabernet sauvignon med örtig, lite ”grön” svartvinbärsbärighet och vaniljiga fattoner. Gott vin till kött och man får gärna ha något litet krämigt eller syrligt tillbehör.

7451 Roodeberg 2005, Sydafrika, 49:-, halvflaska (4 Solar)
Smakrikt vin på bordeauxblandning som passar bra till smakrik mat. Sötmogen mörk bärighet, kryddiga toner och rostade fat. Till grillen… eller andra smakrika kötträtter, gärna med lite krämiga tillbehör.

22059 Black Granite Shiraz 2008, Sydafrika, 42:-, halvflaska (4 Solar)
Shiraz och mullig höstmat är en klassiker och en given hit. Smakrikt, moget, mörkbärigt vin med kryddighet och vaniljtoner. God till mat, god i sig själv!

Söta
2304 Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classsico 2004, Italien, 145:-, halvflaska(5 Solar)
Rött sött vin med torkade russintoner, pepprighet och rostad fatton. Ett perfekt vin att plocka fram till salta ostar – lite mögelost eller rejält lagrad Parmesan. Sött och salt möter varandra till en perfekt kombination.

7711 Asti Cinzano, Italien, 44:-, halvflaska (3 Solar)
Mousserande vin från norra Italien. En perfekt liten flaska när man är fyra och ska äta syrlig dessert – glass, sorbet, färsk frukt, citronparfait m m. Sött vin men också friskt päronlik med citrussyra.

Skål!
/Jens Dolk, Vinskribent SvD

Programledarnas språkmiss - hittar inte orden

Det är inte lätt att byta från svenska till engelska. Det upptäcker Martin som tillsammans med Maria gör sitt bästa för att översätta när Sojib Bepari från Norsborg skrapar Triss den här morgonen. Döm själva hur bra snacket går.

Gripandet av Navalnyj "Förskräckelse att ryska ledningen gör så här"

Johanna Melén är Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio och kom till Ryssland för första gången på nittiotalet, samtidigt som Putin utsågs till landets premiärminister. Sedan dess har han suttit vid makten i 20 år, en period som kantats av konflikter, militär upptrappning och isolering från väst. Senaste månaderna har gripandet av regimkritikern Akeksej Navalnyj fått stor uppmärksamhet. Johanna kommenterar ryska myndigheters hantering av situationen. Hennes bok "Mina ryska vänner" är en redogörelse av Putins tid vid makten och hennes egen tid i landet.

Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.