Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Välkommen till Malous Bokklubb

Malous Bokklubb är den första och största svenska bokklubben i TV. Den är till för alla som gillar böcker och att läsa och sänds varje onsdag kl. 10.05.

Jag hoppas att Bokklubben ska få ännu fler människor att känna lust att läsa. Jag minns fortfarande hur jag som liten flicka låg under täcket och läste med ficklampa till långt efter att lampan skulle vara släckt. För att inte tala om besöket på biblioteket som var veckans höjdpunkt. Vilken lycka att gå hem med kassar fyllda av böcker! På den tiden var böcker dyra och åtråvärda, idag har pocketboken och nätbokhandeln på ett fantastiskt sätt revolutionerat boken och gjort den till var mans och kvinnas egendom. En riktigt bra roman i pocket kostar inte mer än ett glassigt tidningsmagasin.

Nu tar vi ett steg till, precis som man har gjort i många andra länder med stor framgång. I USA har Oprah fått miljoner amerikaner att börja läsa romaner. I England är bokprogrammet Richard & Judy en tittarsuccé. I Efter Tio hittar du Malous Bokklubb varje onsdag. Jag väljer en huvudbok som jag rekommenderar och diskuterar med en inbjuden recensent och en känd gäst. Dessutom intervjuar jag författaren. Mina gäster tipsar också om sina favoriter.

Valet av de böcker jag rekommenderar är väldigt personligt och jag har hittat böcker från både små och stora förlag. Gemensamt för dem alla är att de ska innehålla en bra historia som är engagerande och helst stannar kvar. Kanske har vi inte samma smak, du och jag och då är du välkommen att maila in dina synpunkter. Vad vore litteratur om den inte väckte känslor och skapade debatt?

Vi ses på onsdag i Efter Tio 10.05-11.55.

Varma hälsningar

Malou von Sivers

Här är Perspektivpanelens julklappstips till tittarna

Säsongsavslutning för tittarfavoriten Perspektiv med Linda Skugge, Marie Göranzon, Martina Montelius och Åsa Beckman. De ger sina bästa julklappstips.

Här är alla tipsen:
Åsa Beckman: Weissensee (tv-serie)
Linda Skugge: Hörspel av Ida Börjel
Marie Göranzon: Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Martina Montelius: Den stora skrivboken av Ágota Kristóf
Malou: Tehran (tv-serie) och Jagad av Joyce Carol Oates

Exklusiv intervju med stjärnförfattaren Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates senaste roman, Jagad, handlar om två äktenskap, ett djupt olyckligt och ett förmodat lyckligt. Berättelsen tar avstamp i en återkommande mardröm om två människor som mött döden tillsammans, två skelett sammankopplade med handbojor. Joyce Carol Oates berättar bland annat om bakgrunden till just den bilden i en exklusiv intervju med Malou von Sivers.

Här är de bästa barnböckerna inför jul: ”Den är helt fantastisk!”

Glädjande nog är det många föräldrar som läser för sina barn, och många barn som själva önskar sig hårda bokpaket till jul. Viktoria Hansén, som jobbar på Malou Efter tio, har botaniserat bland alla godbitarna och valt ut de bästa.

Viktorias lista:

“Barnet om inte kunde blunda” av Anna Höglund
“Hjältar och monster på himlavalvet” av Maj Samzelius
“Odysseus pojke” av Annika Thor, ill: Ishtar Bäcklund Dakhil
“Bron” av Eva Lindström
“Barnens bästa bibel” av Sören Dalevi, ill: Marcus-Gunnar Pettersson
“Fisens liv” av Malin Klingenberg, ill: Sanna Mander
“Hus är gott sa Oskar” av Larserik Eriksson
“Tio små förskolebarn” av Ulf Nilsson, ill: Lisen Adbåge.

Mark Levengood: Så hittar du ljuset i mörkret

Mark Levengood är aktuell med adventskalender i poddformat. En stor del av hans arbete har handlat om att på olika sätt fortsätta utvecklas som människa livet ut. Och att försöka hitta ljuset även när det känns som mörkast.

Eleonor lider av hypermobilt syndrom – hamnade i rullstol

Eleonor Léone är drabbad av hypermobilt syndrom, ett tillstånd där kroppens leder töjs ut till max och inte går tillbaka. Från att ha stått på scen som sångerska och dansare hamnade hon i rullstol med tung depression. Det var inte förrän hon träffade fysioterapeuten Louise Falkenberg som allt vände. En resa från mörker till ljus.

Forskningen visar: Hypnos fungerar bra mot smärta

Gedigen forskning och erfarenhet visar att hypnos fungerar mycket bra mot smärta. Både mot kronisk smärta och den som kommer efter operationer. Hypnosterapeuten Inger Lundmark, hjärnforskaren Predrag Petrovic och forskaren Henrik Børsting Jacobsen diskuterar.

Cancersjuka Angelica fick kämpa för rätt vård – ”De ville inte ta i mig med tång”

2015 drabbades Angelica Selander av cancer i matstrupen. Läkarna bedömde henne som obotbar och ville ge henne palliativ vård. För Angelica var det inte ett alternativ. Hon ville bli botad och frisk och fick själv slåss för att göra sin röst hörd. Efter flera års kamp fick hon till slut den behandling hon kämpat för. I dag ser man ingen cancer, inga metastaser utan bara några ärr i hjärnan.