The final destination 3D – 2 solar

Amerikansk skräckthriller av David R. Ellis. Med bland andra Bobby Campo, Shantel VanSanten, Nick Zano, Haley Webb och Mykelti Williamson.

Så var det dags att skaka liv i den gamla ”du kan inte lura döden”-serien igen, troligtvis tack vare att man nu kan ta livet av folk mer effektivt och häftigt med den utvecklade 3D-tekniken. Final destination-rullarna har alla en imponerande första sekvens där man har lagt mycket krut på att bygga upp scenen till ett crescendo där allt exploderar i eld, blod och våld.

Nya filmen är inget undantag där vi befinner oss på en racerbana och Nick får en vision om vad som ska hända när en bil får sladd och kraschar. Några på läktaren överlever massakern och de är dessa som sedan dör på mer eller mindre bisarra sätt enligt tidigare väl inprovad dramaturgi och det är bara Nick som genom sina inre syner kan rädda dem.

Frågan är om han kan bryta kedjan av dödsfall innan den når hans älskade flickvän?

Förre stuntmannen David R. Ellis som tidigare bland annat gjort Final destination II ligger bakom denna extremt blodiga fjärde del som inte bjuder på några finesser eller överraskningar. Dödsfallen kommer på ett pärlband och det är bara 3D-effekterna som gör den marginellt bättre än Final destination III, som var ett trist bottennapp. Solen lyser lite starkare tack vare brillorna på näsan, annars är det totalt mörker!
BETYG: 2 solar

Ronny Svensson

”Selma Lagerlöf var själv övertygad om att hon var ett snille”

Det är hundra år sedan den ikoniska filmen ”Körkarlen”, med manus av Selma Lagerlöf hade premiär. Vad var det som gjorde Selma Lagerlöf till en av våra mest älskade författare? Cecilia Düringer, P3 Historia, berättar om vilket uppseende Lagerlöf väckte, hennes livs kärlekar och om hennes egen övertygelse om att hon var ett snille.

Här käkar Steffo rekvisitan

Floristen tipsar om hur du får tulpanerna att stå länge, men Steffo är mer intresserad av att äta blommorna.

Efter samtyckeslagen infördes har domar för våldtäkt ökat med 75 procent

De senaste åren har lagarna på sexualbrottsområdet stramats upp och sedan samtyckeslagen infördes 2018 kan man se en markant skillnad på antalet domar för våltäkt som ökade med 75% enligt en studie från Brottsförebyggande rådet. Juristen Dona Hariri går igenom hur lagarna ser ut på sexualbrottsområdet.

Corona knockar kampsporterna: ”Betalar verksamheten ur egen ficka”

Pandemin har knockat Sveriges kampsporter så hårt att det nu handlar om ren överlevnad för klubbar med uteblivna intäkter. Och samtidigt som bidragshjälpen är begränsad släpar verksamheterna på dyra hyror som tvingar dem att ta från egen ficka. Thabo Motsieloa och Peter Lööf, båda ordförande för kamsportsklubbar i Stockholm berättar om den tuffa fighten mot pandemin.

Smördeg utan smör - här är årets matbluffar

Vi är många som dagligen luras av producenter om vad deras produkter egentligen innehåller. Vad sägs om smördeg utan smör och svensk honung som kommer från Kuba till exempel? Nu presenterar konsumentföreningen Äkta vara årets finalister i tävlingen som ingen vill vinna, nämligen Årets matbluff.

Fredagsmaten: Om vi inte tar oss till Italien – får vi ta Italien till köket

Isabella Morrone visar vägen till lättlagade italienska smaker i köket. Bland annat så handlar det om bruschetta som tillagas på grillat bröd, men också hur du ska tänka när du tillagar den perfekta risotton. Maya Samuelsson har valt dryck till som överraskar inte minst morgonens kock. Recepten hittar du på Köket.se