"Alla sover tillsammans"

Rymdfararen Christer Fuglesang chattade med tittarna efter sitt framträdande i Nyhetsmorgon.

Maria: Hej rymd hjälten! Hur ser i gentilgen jorden ut i feårn rymden? kan man se kina muren? alla säger ju det ! Ha det Maria i ängelholm
Christer Fuglesang: Hej Maria, Jorden ser mest blå och vit ut av vatten och moln och en del rött från många öknar. ’Kinesiska muren ser man inte med blotta ögat.

rymd fanet!: hej! Vad är din favorit "rymdmat"?
Christer Fuglesang: Svenskt godis:-) Men också en god räkcocktail.

Kalle: Hur vågar du vara uppe i rymden
Christer Fuglesang: Det är mest roligt så man tänker inte på att det kanske kan vara farligt också. men man får vara försiktig underr rymdproimenader

Lena Stenberg: Hej! Har följt din resa med största intresse, beundrar dig. Har man upptäckt något som kan hjälpa den medicinska forskningen? Lycka till i framtiden. Hälsningar Lena Stenberg
Christer Fuglesang: Man har lärt sig mer om hur kroppen fungerar. Genom att studera proteiiner som man kan göra i kristallinform i tynglösheten försöker man desigan speciella mediciner. Imunförsvaret och beskörhet är andra saker som studeras

Robert Nordin: Jag hörde en intervju med Nicole Stott att det finns en speciell lukt i rymden. Vad kan du berätta om denna rymdlukt?
Christer Fuglesang: En del säger att de känner denna distinkta lukt när de öppnasr slussen för att släppa in rymdpromenarare, men jag har då själv bara varit i rymddräkten så jag har inte kännt den

Magiker Ken Mar: Hur kommer det sig att ni kan vara klädda som vanligt där uppe? Har följt er via Nasas tv,,helt otroligt
Christer Fuglesang: Inne i rymdstationen och rymdfärjan har vi samma luft (tryck, fuktighet mm) som hemma inomhus.

Philip 10år: Hur sover man i rymden för att inte flyga iväg?
Christer Fuglesang: Vi sover i sovsäckar som vi fäster någonstans

Gabriel Carlsso: Vilken metall är mest hållbar i rymden?
Christer Fuglesang: I princip samma som på jorden, men aluminium används mycket för den är både stark och lätt

v: va händer om man råkar flyga i väg då man promenerar ?
Christer Fuglesang: Som första säkerhet har vi linor så att vi kan dra oss tillbaka med, i andra hand har vi ett litet raketpaket på ryggen som vi kan aktivera och flyga oss tillbaka med.

Stefan: I en av dina rymdpromenader såg det ut som om du förflyttade dig utan att vara säkrad. Har det hänt att du bara haft dina händer att lita på, eller har du alltid varit säkrad?
Christer Fuglesang: Alltid säkrad med någon lina

tomas: tränar ni någon styrketräning uppe i rymden?
Christer Fuglesang: Ja, det finns specialapparater för detta

Philip 10år: Kan man må illa av tyngdlösheten?
Christer Fuglesang: Jodå, de flesta blir mer eller mindre illamående den första eller de första dagarna

Börje från Ö-vi: Hej Christer ! Ofta hör man att en rymdfarkost ökar farten ut i rymden genom att nyttja gravitationen från planeter längs vägen. Varför blir inte detta ett nollsummespel ? Alltså, varför bromsas den inte lika mycket när den har passerat planten då dess gravitation verkar motsatt färdriktningen ?
Christer Fuglesang: Jag är inte expert på det området, men jag tror du kan jämföra det med att en stora planeten "studsar" till den lilla farkosten, liksom stöter till den, fast kraften som detta förmedlas på är gravitationskraften

Ted: vad kommer du att jobba med nu här framöver?
Christer Fuglesang: Till att börja med prata och berätta om min senaste färd:-) Sedan kanske me dplanerade av framtida uppdrag, utnyttjande av ISS och förhoppningvis nya resor för europeer - helst till månen och mars

hanna: har ni egna rum i rymdfärjan eller sover alla tillsamans?
Christer Fuglesang: Alla sover tillsammans. På ISS har de egna kabinier

Juliette 11 år: Kunde du verkligen sova uppe i rymden???
Christer Fuglesang: Ärligt talat hade jag svårare att somna - och ibland ville jag inte ta mig tid att sova heler för att hellre göra nadra saker

Ture: Tror du att det finns liv på andra planeter? Mvh Ture
Christer Fuglesang: Ja. Enkelt liv på många platser. Intelligent liv med civilisation är dock nog väldigt ovanligt så jag är inte säker på om vi någonsin får kontakt med några andra.

Julius: hur mycket koster en rymdräkt
Christer Fuglesang: Svårt att säga. Troligen flera hundra miljoner att utveckla en ny dräkt (jag tänker på rymdpromenadsdräkt), men när väl det är gjort kanske stroleksordningen någon miljjon kr per ny dräkt-

wilma: gör det ont i öronen när man är där uppe??? och va det inte lässkigt att skutas upp så fort?????
Christer Fuglesang: Det känns inte alls i öronen ty vi har ingen tryckskillnad alls. Och me hjälm och annat hörs det inte så mycket dån heller

Alma: Sover ni efter shema?
Christer Fuglesang: Já, i stort sett. 24-tim dygn.

Jaqueline 10 år: kan man kolla på tv eller lyssna på musik i rymden??
Christer Fuglesang: Man kan se på uppskickade program, på DVDs, men ingen direktsändning. Samma med musik: vi har med ipods, men kan inte ratta in någon radiokanal

Alexandra: är det kallt i rymden?
Christer Fuglesang: Ute i rymden, då inte solen lyser på något blir det neremot -270 grader

mats: tror du att man så småningom kan leva på en annan planet???
Christer Fuglesang: Ja, absolut.

Tomas.L: En fråga: När ni ä'r där ute så har jag förstått att ni susar fram runt Jorden i 24 000Km/h. Hur undviker man då små sten som finns där ute. Jag menar en liten sten som en kola blir ju rena rama projektilen.
Christer Fuglesang: småsteDet är en av riskerna. Det finns gott om rymdskrot och småstenar. Sånt som är större än ca 1 dm och snurrar runt jorden har man koll med från jorden med radar och man kan manövreara undan, men småsten kan träffa och i värsta fall göra stor skada.

hanna: har du någon kontakt med din familj när du är uppe?,har ni någon telefon som ni kan nå varandra på?
Christer Fuglesang: Det finns telefon på rymdstationen. Det går via radio (Ku-band) som är tillgängligt runt 60% av tiden. Då ringer man via en latop (typ Skype) vart amn vill på jorden. Men ingen kan ringa åt andra hållet.

Anders: Hur navigerar man rymdfärjan vid landningen ?
Christer Fuglesang: Flera system används, numera mycket med GPS. De sista minuterna flyger behälhavaren manuellt och allra sist tittar han huvudsakligen ut visuellt.

märta: Är det någon gång du läntar he?m
Christer Fuglesang: Under två veckor var det knappt tid till det. Jag kunde ju ringa hem några gånger. Menom man är på ISS i flera månader lär man nog längta hem ordentligt ibland.

Per Vieweg: "Välkommen ner på jorden igen" Hur är känslan när du sätter fötterna på marken och går de första stegen efter den långa tyngdlösheten? Hur lång tid tar det innan allt känns normalt igen med balansen? Vad är skillnaden för en person som varit på ISS i flera månader?
Christer Fuglesang: Det är tungt att stå upp. Det är vingligt, speciellt första dagen. Ju längre man varit uppe, desto värre brukar det vara.

Bolmgren: Hej! Som klocknörd är man väldigt intresserad av klockorna ni bär i rymden. Klarade Haldan uppgiften? Hur är det med Omegorna, har ni egna, eller tillhör de NASA?
Christer Fuglesang: Haldan var bra, men den är fortfarande på utvecklinsstadiet. Man kan låna Omega, eller köpa egen och ta med (förmånligt pris)

Benny Johansson: Hur skyddade du dej från allt rymdskrot som far omkring i rymden och kommer allt skrot som finns däruppe att alltid finnas kvar eller brinner detta upp så småningom då jorden tar tillbaka skrotet? Till sist hur länge kan du vistas ute på din rymdprommenad?
Christer Fuglesang: Större saker syns på radar på joren och man undanmaövrerar. Allt faller så smånigom ner och briunner upp i atmosfären. I princip max 8 timmar

.: .
Christer Fuglesang: Tack allihopa! Nu måsta jag vidare. Roliga och bra frågor. För fler svanska i rymden framöver!!

Experten: Så klarar du höstens löneförhandlingar

Snart är hösten på intåg och det blir dags att gå tillbaka till jobbet. För många innebär hösten löneförhandling, antingen i sin nuvarande tjänst eller i samband med tillträde på en ny. Försäljnings- och förhandlingsexperten Patrik Nordkvist berättar om hur man blir en mästare på att löneförhandla.

Metoderna som organiserar ditt hem – expertens tips till ordning

Många kan nog relatera till röran som kan råda därhemma. Men från och med i år kan man få rut-avdrag för att anlita en person som skapar ordning och reda. En av dom är ordningskonsulten Susanne Rittedal Söderblom som gästar Nyhetsmorgon för att ge sina bästa tips till ett mer organiserat hem.

Idag är jordens förnybara resurser slut för i år

Idag inträffar Earth Overshoot Day, det betyder att vi har använt upp jordens förnybara resurser för år 2021, fem månader innan året är slut. Från och med nu lever vi på lånade resurser. Det här är flera veckor sämre än förra årets då datum 22 augusti. Alexandra Davidsson, Generalsekreterare Medveten Konsumtion, ger oss sina bästa tips på hur vi kan tänka och konsumera mer cirkulärt.

Nytt hjälpmedel för parkinsonsjuka – Mindre doser medicin behövs

Man räknar med att ungefär en av hundra svenskar över 65 år utvecklar Parkinsons sjukdom, en svår sjukdom där vi idag bara klarar att lindra symptomen. Men sedan ett par år finns nya sätt att ta medicinen, och det gör livet lättare. Eva Tiby har levt med Parkinson i 15 år och är en av många vars tillvaro blivit bättre tack vare de nya tillvägagångssätten. Med i studion finns även Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi.

112 år sedan den första svenska flygningen

Idag för exakt 112 år sedan, 29 juli 1909, skedde den första flygningen i Sverige. Piloten på den flygningen var fransmannen Georges Legagneux som lyckades flyga cirka 4-5 meter över marken på en sträcka av drygt 1000 meter. Urban Lindstedt, journalist och historiepoddare, berättar allt om den första flygningen i Sverige och lite mer om flygets tidiga pionjärer.

Sommarvädret: Flera tromber över södra Sverige

Meteorologen Johan Wiksten ger oss en ostadig prognos över södra Sverige där det kommer dyka upp tromber. Och regnovädret kan bli så illa att det på vissa håll skapas hagel, stora som golfbollar.

Gradvall: Den här Billie Eillish-låten är Beatles-bra

Ett av årets absolut mest omtalade album i förhand är nu här. Popprofessorn Jan Gradvall förklarar storheten med storstjärnan Billie Eillish nysläppta album "Getting older" och varför artisten lyckas prestera lika perfekt som tidigare.

Nyhetspanelen: DN:s granskning – går att välja sin läkares hudfärg

Nyhetspanelen bestående av Dick Erixon, Elaf Ali och Daniel Swedin summerar nyhetsveckan som har varit. Vi djupdyker i ämnen som DN:s nya granskinng om bortvalda läkare på grund av hudfärg, det kraftigt ökade väljarstödet för Vänsterpartiet och Visbybornas förtvivlan över turistboomen på Gotland.

OS-svepet: Viktigaste höjdpunkterna

Daniel Ståhl är vidare till final i diskus, Armand Duplantis räddades från covid-19 av flickvän och mycket mer river vi av tillsammans med sportjournalisten Ida Björnstad. Här är stora OS-snackisarna just nu!

Experten: Så påverkas din sömn av vakna OS-nätter

När stora medaljchanser hamnar på extremt konstiga tider mitt i natten, och man jobbar: hur mycket kan man egentligen rucka på klockan? Helena Kubicek Boye, psykolog och sömnexpert, gästar Nyhetsmorgon och förklarar vad som är viktigt att tänka på om man utmanar sitt sömnschema.

Sida-chefen: Så har flyktingströmmarna påverkats av pandemin

Antalet personer som sökt asyl i Sverige har legat på lägre nivåer än vanligt under den pågående pandemin. Men bara för att antalet asylsökande minskar här så betyder inte det att kriser och konflikter tar paus för pandemin. Göran Holmqvist, chef för Sidas avdelning för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd, gästar Nyhetsmorgon och ger sin bild av hur flyktinströmmarna kommer se ut i världen framöver.

Därför pratar allt fler idrottare om psykisk ohälsa: ”Otroligt modigt”

Att öppna upp sig och prata om sin psykiska hälsa har inte alltid varit en självklarhet för idrottare som presterar på den absoluta toppen. Men nu syns en tydlig trend och förändring med stjärnor som träder fram om sin psykiska instabilitet.Tidigare i våras valde tennisstjärnan Naomi Osaka att hoppa av från Franska mästerskapen, på grund av hur hon mår psykiskt. Och nu senast, för några dagar sedan så valde gymnastikstjärnan Simone Biles att hoppa av från flera tävlingar i OS, även det på grund av mentala ohälsa. Göran Kenttä, kompetensområdesansvarig inom idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet ger sin synd på utvecklingen.