Decenniets största politiska skandaler

Nyhetsmorgon fortsätter sin nedräkning mot decennieskiftet genom att lista 00-talets största händelser inom olika områden. I dag har turen kommit till politiska skandaler.

Niklas Svensson från politikerbloggen.se och TV4Nyheternas Ulf Kristofferson har sammanställt en topp tio-lista över de senaste tio årens största politiska skandaler.

Här är deras lista:

1. Lars Danielsson, Tsunamin, var han på Rosenbad eller inte? 2004
Lars Danielsson var statssekreterare och en av Göran Perssons närmsta medarbetare när tsunamikatastrofen inträffade i Asien, och 543 svenskar omkom. Danielsson kritiserades för sitt passiva agerande när katastrofen inträffade, och har anklagats för att ha lämnat ut felaktig information till Katastrofkommissionen.

- Tsunamin är 2000-talets värsta katastrof, och de politiska skandalerna blev enorma. Det faktum att det gått så långsamt under de kritiska första två dygnen, att Danielsson inte informerade statsministern om vad som hände var naturligtvis katastrofalt för alla, säger Niklas Svensson.

2. Egyptierna, CIA:s gripande, 2001
Kalla Fakta avslöjade att CIA var inne på svensk mark, grep två egyptier och flög dem till Egypten. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet i hela världen, men vad som exakt skedde och vilken insyn till exempel Thomas Bodström hade har aldrig kommit fram. Detta var ett jättescoop i hela världen.

- De största affärerna/skandalerna får man aldrig reda på vad det egentligen är som har hänt, säger Ulf Kristofferson.

3. Laila Freivalds, 2000 + 2006, lägenhetsaffärer och tsunamin
Den enda ministern i svensk historia som fått sparken två gånger. Första gången under ganska skandalösa former, efter att ha skällt ut journalister i en trappuppgång.

- Det hon gjort är inte det som fällde henne, utan hur hon betedde sig mot journalisterna var anledningen till att hon blev sparkad. Samma sak med Freivalds agerande under tsunamin - det känns som om hon inte kan hantera att bli pressad av journalister, säger Niklas Svensson.

4. Ministerkarusellen. Odenberg/Borelius/Stegö Chilò 2006
Regeringen Reinfeldt fick sämsta tänkbara start när två ministrar tvingades avgå. Egentligen inte på grund av vad de gjort, utan hur de hanterade situationerna.

- Det var fullständigt kaos i början - rena mardrömsstarten för Reinfeldt. Detta KAN vara en underliggande faktor till den rödgröna oppositionen fått ett försprång. Detta att man tappade greppet om sina ministrar så snabbt gav en dålig start som lever kvar i bakhuvudet, säger Ulf Kristofferson.

5. Journalisten Erik Fichtelius som satt i knäet på Göran Persson
Erik Fichtelius var politisk kommentator på SVT:s Aktuellt. Han hade ett hemligt kontrakt med Göran Persson som garanterade honom att få göra flera intervjuer som inte fick publiceras förrän Persson avgått.

6. Anna Sjödin SSU Crazy Horse 2005/06

SSU:s orförande Anna Sjödin fick avgå efter slagsmål på krogen Crazy Horse i Stockholm Hon dömdes mot sitt nekande till dagsböter i tingsrätten bland annat för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Hon ska även ha kallat vakten för "svartskalle". I dag jobbar hon som rektor på en folkhögskola.

7. Jan O Karlsson, dubbla löner och kräftskiva på skattebetalarnas bekostnad, 2002
Jan O Karlsson var migrationsminister när hans dubbla löner kom upp på tapeten. Han kritiserades sedan starkt för sina arroganta svar på frågor om lönerna, och inte blev det bättre när det kommit fram att han låtit skattebetalarna stå för kostnaderna när han anordnade en kräftskiva i sitt hem några dagar efter valet.

- Han var en väldig skandalman, och kräftskivan var kronan på verket, säger Niklas Svensson.

8. Giriga direktörer. Percy Barneviks pension 2002, Skandia-skandalen, 2003 och Wanja Lundby-Wedins miljardbonusar, 2009
Percy Barnevik fick 900 miljoner i fallskärm från ABB, och hamnade sedan i en tvist när ledningen ifrågasatte avtalet. Till slut behöll Barnevik 353 miljoner. Skandiachefen Lars-Eric Petersson avslöjades med att ha tjänat 50-100 miljoner kronor - utöver sin bonus på 75 miljoner. Dessutom avslöjades att flera toppchefer inom företaget fått sina lägenheter lyxrenoverade på företagets bekostnad.

LO:s ordförande och arbetarrörelsens ansikte utåt, Wanja Lundby-Wedin, har flera gånger kritiserat höga bonusar. Samtidigt röstade hon ja till 7,7 bonusmiljoner i AMF – som precis sänkt sina kunders pensioner.

- Sådant här upprör med jämna mellanrum, men de här exemplen stod ut på grund av de enorma fantasisummorna det handlar om, säger Niklas Svensson.

9. Schenström/Pihlblad, årets bild, 2007
Ulrika Schenström hade jour med krisberedskap som statsministerns närmaste sekreterare – då gick hon ut på krogen, drack sig berusad och fångades på bild pussandes med TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad.

- Det som gjorde att det blev en allvarlig affär var att hon hade en nyckelroll i regeringskansliet som statsminister Fredrik Reinfelds närmaste statssekreterare. Hon hade jour när hon drack sig berusad och dessutom la hon inte upp korten på bordet för Reinfeldt, säger Ulf Kristofferson.

10. Dataintrång, journalist inblandad i jätteskandal, 2006
Ännu en skandal med TV4-koppling - till en av listmakarna Niklas Svensson.
Socialdemokraterna upptäckte under förra valrörelsen att någon hade varit inne i deras intranät, som kräver ett särskilt lösenord. Misstankarna riktades mot personer inom Folkpartiet, som på något sätt kommit över lösenordet – liksom Niklas Svensson.

- Det fick stora konsekvenser för Folkpartiet, som tappade flera procent sista tiden inför valet. För mig blev inte konsekvenserna lika stora, säger Niklas Svensson.

- Utvecklingen den senare tiden har varit att journalister ofta är på något sätt inblandade i skandaler och också utsätts för granskning men vi väjer inte för att kasta sten i glashus, säger Ulf Kristofferson.

Programledarnas språkmiss - hittar inte orden

Det är inte lätt att byta från svenska till engelska. Det upptäcker Martin som tillsammans med Maria gör sitt bästa för att översätta när Sojib Bepari från Norsborg skrapar Triss den här morgonen. Döm själva hur bra snacket går.

Gripandet av Navalnyj "Förskräckelse att ryska ledningen gör så här"

Johanna Melén är Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio och kom till Ryssland för första gången på nittiotalet, samtidigt som Putin utsågs till landets premiärminister. Sedan dess har han suttit vid makten i 20 år, en period som kantats av konflikter, militär upptrappning och isolering från väst. Senaste månaderna har gripandet av regimkritikern Akeksej Navalnyj fått stor uppmärksamhet. Johanna kommenterar ryska myndigheters hantering av situationen. Hennes bok "Mina ryska vänner" är en redogörelse av Putins tid vid makten och hennes egen tid i landet.

Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.