Hachiko - En vän för livet - 3 solar

Lasse Hallström är tillbaka med med sin känsla för feeling i en film om Richard Gere och en hund.

Helt plötsligt står han bara där, den söte lille Akitavalpen framför fötterna på musikläraren Parker Wilson när han stiger av tåget på hemmaperrongen. Eftersom de inte kan förvara vovven på tågstationen så får Parker ta med honom hem i väntan på att den rätte ägaren dyker upp. Frun Cate är mindre glad men allt eftersom dagarna går och ingen ägare hör av sig inser hon att Parker förlorat sig i den söte lille hunden. Han får namnet Hachi och blir ett med sin husse och följer honom till tåget varje morgon och väntar troget på att han ska komma hem på eftermiddagarna. Hachi och Parker blir ett känt par i den lilla pittoreska staden men tragiken slår plötsligt till den dagen då husse inte kommer hem med tåget. Men den stolta Hachi väntar ändå troget vid stationen varje dag på att husse ska komma hem till honom…

Lasse Hallström har skapat ett hjärtevärmande och framförallt mycket sorgligt drama som bygger på en japansk förlaga som i sin tur bygger på den sanna historien om Akitahunden som varje dag väntade på sin döde husse vid tågstationen. Han står idag staty på platsen som är en populär mötesplats för människor som alla känner till den fantastiska historien om Hachi.
Lasses film är transformerad till amerikanskt småstadsförhållande vilket ger en mysig inramning och Richard Gere och Forest är ett udda men charmigt filmpar. Sista halvtimmen är det dags att ta fram näsdukarna för då blir det så otroligt sorgligt så tårarna rinner och den obligatoriska klumpen infinner sig i halsen. Hallström har känsla för feeling när det gäller snyftigt vemod men tyvärr förstör pianoklinket på soundtracket mycket av stämningen.

BETYG: 3 SOLAR
Ronny Svensson

Antikvitetsskola med Li Pamp - ”Sverige gjorde succé i Paris 1925”

Intresset för antikviteter har ökat under den senaste tiden och nu är det premiär för Nyhetsmorgons antikvitetsskola med antikexperten Li Pamp. I dag pratar hon om världsutställningen i Paris 1925 då svensk och skandinaviskt design prisades och sattes på designkartan och uttrycket Swedish Grace myntades.

Obama och Springsteen poddar ihop - "Bjuder på sig själva"

En av veckans stora snackisar är att den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama har startat podd tillsamman med rockstjärnan Bruce Springsteen. Den något oväntade podduon har blivit en stor snackis i USA.
Stefan Borg, USA-korrespondent: ”En del har höjt på ögonbrynen”.

Tipsen som räddar sportlovet

Sportlovsveckorna är i full gång och många hoppas på utelek i snö och skidbackar, men ibland sätter vädret stopp och det blir inomhusaktiviteter på schemat istället. Men vad ska man hitta på då? Svaret på den frågan har vår prylexpert Åsa Wallenrud!