Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Så känner du igen en alfahanne

En alfahanne är inte bara en flockledare som äter först. De finns mitt ibland oss och går på två ben - och kallas ofta för konstnärliga genier.

I Malous bokklubb talar vi om alfahannar - enkelt kan de beskrivas som bad boys med makt. Katarina Wennstam berättar om sin nya bok Alfahannen och Helena Bergström talar om sina erfarenheter av verklighetens alfahannar i Sveriges kulturelit.

Så här känner du igen en alfahanne:

- Han har ett stort behov av att uttrycka sig och är överrepresenterad i kreativa yrken – du hittar honom säkrast bland skådespelare, regissörer, författare, musiker, idrottsmän m.m.
- Han behöver MYCKET bekräftelse och är troligtvis en framgångsrik kändis
- Alfahannen har många kvinnor – oftast kvinnor som är mycket yngre än han själv.
- Han anser sig ha rätt att leva ut sin ångest och sina känslor utan gräns – även om andra hamnar i kläm.
- Om han slår sönder ett hotellrum så är det tufft och manligt – INTE hysteriskt eller löjligt.
- Han har ofta ett skandalöst krogliv och fortkörningsböter
- Alfahannen pratar med dina bröst istället för att se dig i ögonen. Förutom när han vill förföra dig.
- Alfahannen bejakar sin sexualitet och utgår från att du också kommer göra det.
- För Alfahannen är ett nej bara ett nej när det är han som säger det.
- Han struntar i att hålla tider.
- Har egna moraliska regler.

Är du fortfarande osäker på om du har med en alfahanne att göra? Pröva att kritisera hans konst/arbete – får han en allergisk reaktion eller ett vredesutbrott så är det garanterat en Alfahanne.

Fredrik Steens kamp för sonen har pågått sedan förskolan: ”Panik och klump i magen”

Från hemmasittare till skolsmart. Fredrik Steens tioåriga son som gick i åk 3 har ADHD och det har varit en svår resa ända sen förskolan. Hoppet kom med den nya biträdande rektorn Susanne Norman. Enligt ett test hade pojken en kunskapsnivå som motsvarande åk 7 till 9. Nu går han delar av undervisningen i en åttondeklass och har fått tillbaka motivationen att gå till skolan.

Anja blev långtidssjuk i covid-19 – har fortfarande konstiga smärtor

Anja L Sundberg var sjuk i covid-19 i tre månader och får fortfarande konstiga skov av värk i sina blodkärl. Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist Karolinska, är den läkare som tar emot långtidssjuka och som inom kort hoppas starta ett forskningsprojekt på denna aspekt av sjukdomen.

Henrik fick felaktigt diagnosen Alzheimer: ”Bara snurrade i huvudet”

Journalisten Henrik Frenkel blev felaktigt diagnosticerad med Alzheimer. Att få fel diagnos inom kognitiva sjukdomar är vanligare än man kan tro. Överläkare Madelene Johanzon är ordförande för utredningen Vårdförlopp Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom och berättar vad som behöver göras.

IVA-sjuksköterskans rapport inifrån sjukvården: ”Folk mår dåligt”

Antalet coronapatienter fortsätter att öka på sjukhusen. Och bland landets vårdpersonalen finns en stor oro över att vi är på väg mot en lika tuff situation som i våras. Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson ger oss en lägesrapport inifrån sjukvården, och psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg gästar studion för att ge råd om hur man hanterar oro, ångest och isolering.

Professor Micael Dahlen: Det ger mening i livet

Lagom till fredagsmyset ska vi ta oss an frågan: Vad är meningen med livet? En fråga som nog de allra flesta ställt sig någon gång och som vänts och vridits på av många stora tänkare sedan tidernas begynnelse. Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan och författare tänker kring detta ämne.

Ärkebiskopen: Försök omvandla oron till kärlek

På söndag är det första advent, en tid på året då många väljer att besöka kyrkan för att lyssna på stämningsfull julmusik. Men budskapet från regeringen och trossamfunden kan inte bli tydligare: Stanna hemma i år, och ställ om. Ärkebiskopen Antje Jackelén delar med sig av sina tankar i pandemitider. Och så tänder Malou von Sivers det första ljuset.