Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Madelene testar Itrim

Madelene kämpar mot graviditetskilon som är svåra att bli av med.

Jag heter Madelene och är en 38-årig fyrabarnsmamma. Mitt yngsta barn, William, är 10 månader, det äldsta 17 år. Min älskade sambo heter Thomas.

Jag älskar att vara ute i naturen, umgås med familjen, resa, titta på film (både hemma och på bio), träna (i vanliga fall). Jag arbetar på IBM sedan 1998 men är just nu mammaledig till slutet av september detta år.

Min vikthistoria:
Tills jag var 6 år var jag väldigt smal och åt nästan inget alls, man såg revbenen både fram och bak. Sedan började jag äta lite mer normalt och har inte haft några problem med vikten förrän jag började jobba på IBM. Då kröp, sakta men säkert, kilo efter kilo på mig, kläderna satt åt mer än normalt. 1999 åkte jag på en kryssning och hade med mig en klänning. Jag skulle få på mig den och kände att det var riktigt tajt. Jag bad om hjälp att dra upp dragkedjan i ryggen, men det gick inte. Det fattades nästan 1½ dm i ryggen!

När jag kom hem vägde jag mig och hade under mitt första år på IBM gått upp ca 12 kg. Sedan dess har jag pendlat i vikt. Jag har gått ner med hjälp av Viktväktarna och gått upp igen när jag slutat röka. Jag har gått upp ytterligare i samband med graviditeter och mammaledighet.

När jag skulle börja arbeta igen hade jag ca 22 kg övervikt. Jag började röka igen och gick snabbt ner 15 kg. Innan jag blev gravid med William hade jag bara några kilos övervikt men med graviditeten gick jag upp 23 kilo. Efter att han föddes gick jag ner ungefär hälften.

Under november, december och januari har jag ätit massor och slutat träna. Jag kommer inte ens ut på promenader på grund av snön som gör det omöjligt att dra barnvagnen. Efter jul hade jag passerat 90 kilo. Då kände jag att nu får det vara nog! Jag väger mer nu än jag gjorde när jag var höggravid med William.

Vi har bokat in en resa till Thailand i november och då vill jag ha en snygg och tränad kropp och Tomas friade på nyårsafton så det blir bröllop sommaren 2012.

Filosofiska salongen: Vad är ett gott samhälle?

Det är snart presidentval i USA. Ett val som delar det amerikanska folket. Det här väcker tankar och frågor om hur man bygger ett gott samhälle? Vad är ett gott samhälle? Filosofen Karim Jebari och författaren Martina Montelius gästar Filosofiska salongen.

Forskaren: Därför är fladdermöss så viktiga

Genom historien har förutsättningarna för liv på jorden förändrats, men en sak har varit samma i miljontals år – skiftningen mellan dag och natt. Nu håller människans instinktiva rädsla för mörker, i kombination med genombrottet för de billiga led-lamporna, på att rubba den rytmen. Fladdermusforskaren Johan Eklöf slår ett slag för natten i sin nya bok "Mörkermanifestet".

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

TikTok-tvillingarna vill varna yngre – ”Unga ska säga nej till tobak”

Tvillingarna Iza och Elle Cryssanthander har miljontals följare världen runt på sina sociala medier och är extremt stora på plattformen TikTiok. Nu vill de använda sin makt och sin plattform till att varna för hur lätt unga kan luras in i ett nikotinmissbruk genom vilseledande reklam och lockande godissmaker som Hubba-bubba och hallonlakrits.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Kändistränaren om stökiga uppväxten: ”Slogs mycket”

Efter många år som Biggest Loser-coach och kändistränare berättar Mårten Nylén om känslorna kring att vara adopterad, om åren som stökig destruktiv slagskämpe och hur han själv vände sitt liv och valde en annan väg - att jobba som stuntman, livvakt och senare med träning och hälsa.

Så tränar du dina lungor efter covid-19

Så tränar du dina lungor och din andning efter Covid-19. Operasångaren och andningscoachen Emilia Feldt visar övningar för att optimera både andning och stämband. Anja L Sundberg var sjuk i 3 månader. Christopher låg i respirator 6 dygn. Båda har tappat styrka och kondition under sjukdomsperioden. Personlige tränaren Michael Angress hjälper dem att få krafterna tillbaka.