Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Anna testar LCHF

Anna har fallit i sambofällan och har ett stort intresse för mat. LCHF kan vara hennes väg till målvikten.

Hej!
Jag är 32 år gammal, sambo och har två underbara barn. Jag är föräldraledig från mitt arbete där jag jobbar med bemanning och rekrytering inom förskola/skola.

Min övervikt på 15-18 kg uppstod, som för så många andra, då jag för 11 år sedan träffade min pojkvän och blev sambo. Vi började ha "myyyyyyskvällar" med chips, godis, läsk . Jag rörde mig på tok för lite och blev alltför bekväm. På10 år har jag (och min sambo) lagt på oss ca 15 kg. Jag har testat olika dieter, allt från Viktväktarna till "flygvärdinnedieten" till att bara äta frukt och soppa, men jag lockas inte av det då jag varken blir mätt och är emot allt som heter "light" eller "margarin". Jag har också testat GI-mat - vilket funkade bättre, men sen blev jag gravid och tillät mig att äta allt.

Jag och min sambo är mycket intresserade av mat, vi testar gärna nytt och älskar att ha vänner och familj hemma på middag. Min utmaning blir att hitta bra alternativ till potatisen, pastan och riset!

Om exakt ett år ska vi gifta oss, då vill jag må och SE bra ut! Det är ett mål på relativt kort sikt. På lång sikt vill jag ha bra matvanor att överföra till våra barn, ha ett sunt förhållningssätt till mat men fortfarande kunna njuta med gott samvete av en vällagad måltid. Med bra coaching, och rätt verktyg SKA jag klara att gå ner mina kilon!

Fredrik Steens kamp för sonen har pågått sedan förskolan: ”Panik och klump i magen”

Från hemmasittare till skolsmart. Fredrik Steens tioåriga son som gick i åk 3 har ADHD och det har varit en svår resa ända sen förskolan. Hoppet kom med den nya biträdande rektorn Susanne Norman. Enligt ett test hade pojken en kunskapsnivå som motsvarande åk 7 till 9. Nu går han delar av undervisningen i en åttondeklass och har fått tillbaka motivationen att gå till skolan.

Anja blev långtidssjuk i covid-19 – har fortfarande konstiga smärtor

Anja L Sundberg var sjuk i covid-19 i tre månader och får fortfarande konstiga skov av värk i sina blodkärl. Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist Karolinska, är den läkare som tar emot långtidssjuka och som inom kort hoppas starta ett forskningsprojekt på denna aspekt av sjukdomen.

Henrik fick felaktigt diagnosen Alzheimer: ”Bara snurrade i huvudet”

Journalisten Henrik Frenkel blev felaktigt diagnosticerad med Alzheimer. Att få fel diagnos inom kognitiva sjukdomar är vanligare än man kan tro. Överläkare Madelene Johanzon är ordförande för utredningen Vårdförlopp Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom och berättar vad som behöver göras.

IVA-sjuksköterskans rapport inifrån sjukvården: ”Folk mår dåligt”

Antalet coronapatienter fortsätter att öka på sjukhusen. Och bland landets vårdpersonalen finns en stor oro över att vi är på väg mot en lika tuff situation som i våras. Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson ger oss en lägesrapport inifrån sjukvården, och psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg gästar studion för att ge råd om hur man hanterar oro, ångest och isolering.

Professor Micael Dahlen: Det ger mening i livet

Lagom till fredagsmyset ska vi ta oss an frågan: Vad är meningen med livet? En fråga som nog de allra flesta ställt sig någon gång och som vänts och vridits på av många stora tänkare sedan tidernas begynnelse. Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan och författare tänker kring detta ämne.

Ärkebiskopen: Försök omvandla oron till kärlek

På söndag är det första advent, en tid på året då många väljer att besöka kyrkan för att lyssna på stämningsfull julmusik. Men budskapet från regeringen och trossamfunden kan inte bli tydligare: Stanna hemma i år, och ställ om. Ärkebiskopen Antje Jackelén delar med sig av sina tankar i pandemitider. Och så tänder Malou von Sivers det första ljuset.