Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Thérèse testar Svenska hälsocampen

Idrottstjejen Thérèses liv förändrades drastiskt när hon blev mamma. Nu vill hon hitta tillbaka till sitt gamla, friska jag.

Jag heter Thérèse och är 36 år gammal och bor ihop med min sambo Jörgen och våra tre döttrar i Stockholm.

Jag har alltid älskat gymnastik och idrott och har testat på massor med idrotter. I tonåren åkte jag till Kalifornien som utbytesstudent. Jag bodde hemma hos skolans softball coach, vilket födde mitt intresse för softball. När jag kom hem hittade jag en svensk softball-klubb och levde med softballen all ledig tid efter skolan och även när jag började jobba, i över 15 år. Jag spelade även i landslaget i flera år och det var det absolut roligaste jag visste. Killarna kom och gick men softballen bestod, tills jag träffade min nuvarande sambo år 2000 när jag jobbade på NasdaqOMX:s IT avdelning.

Jag och Jörgen fick vår första dotter i december 2003 och under den graviditeten gick jag upp 30 kg. Hur kom det sig då? Jag blev en riktig soffpotatis, och slutade träna helt, men oroade mig inte - vikten kunde jag ju ta tag i sedan. Tre månader efter nedkomsten var jag gravid igen och hann aldrig ens börja banta. Jag gick upp lite till. Jag har funderat på hur det hela påverkade mig. Det var som att jag från att ha varit en idrottstjej nu var mamma på heltid. Softballtjejerna som tidigare varit min familj och mitt liv byttes ut mot en karusell av blöjor, välling, hämtning, lämning. Jag var nu bara mamma. Jag säger inte att det är något fel att vara mamma, men det blev en drastisk förändring i mitt liv.

När jag började jobba igen två år senare hade jag fått nya spännande – men krävande – arbetsuppgifter. Mina tjejer, endast 1 och 2 år gamla, kom först till dagis och gick hem sist och ändå blev jag inte klar med allt utan fick ta med mig jobbet hem många kvällar. Ju mera stressad jag blev desto sämre sov jag och till slut så orkade jag inte mera. Jag blev sjukskriven för utmattningsdepression i över ett år. När jag kom tillbaka till jobbet hade jag inte lika roliga arbetsuppgifter - det slutade med att jag sa upp mig.

Livet och att vårda människors själar var det jag ville jobba med. Jag utbildade mig till friskvårdskonsulent och sedan började jag en medicinsk yogaterapeut-utbildning där man lär sig läka ut människors sjukdomar med hjälp av olika yogapass. Jag hann bara gå en termin och börja på den andra så blev jag gravid igen. Vår tredje dotter föddes i november 2009 och jag hoppas kunna ta upp min utbildning redan nu till våren om det funkar ihop med min träning under dessa 12 veckor.

Jag har under dessa år gått ner och upp i vikt men aldrig kommit tillbaka till där jag var innan barnen. När jag så fick denna chans så känns det som att någon där uppe håller ett vakande öga över mig trots allt och att det är min tur nu. Martin Lidbergs modell i Svenska Hälsocampen känns rätt för mig. Drömmen är att få tillbaka mitt gamla liv och person och bli en bra förebild för mina döttrar.

Filosofiska salongen: Vad är ett gott samhälle?

Det är snart presidentval i USA. Ett val som delar det amerikanska folket. Det här väcker tankar och frågor om hur man bygger ett gott samhälle? Vad är ett gott samhälle? Filosofen Karim Jebari och författaren Martina Montelius gästar Filosofiska salongen.

Forskaren: Därför är fladdermöss så viktiga

Genom historien har förutsättningarna för liv på jorden förändrats, men en sak har varit samma i miljontals år – skiftningen mellan dag och natt. Nu håller människans instinktiva rädsla för mörker, i kombination med genombrottet för de billiga led-lamporna, på att rubba den rytmen. Fladdermusforskaren Johan Eklöf slår ett slag för natten i sin nya bok "Mörkermanifestet".

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

TikTok-tvillingarna vill varna yngre – ”Unga ska säga nej till tobak”

Tvillingarna Iza och Elle Cryssanthander har miljontals följare världen runt på sina sociala medier och är extremt stora på plattformen TikTiok. Nu vill de använda sin makt och sin plattform till att varna för hur lätt unga kan luras in i ett nikotinmissbruk genom vilseledande reklam och lockande godissmaker som Hubba-bubba och hallonlakrits.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Kändistränaren om stökiga uppväxten: ”Slogs mycket”

Efter många år som Biggest Loser-coach och kändistränare berättar Mårten Nylén om känslorna kring att vara adopterad, om åren som stökig destruktiv slagskämpe och hur han själv vände sitt liv och valde en annan väg - att jobba som stuntman, livvakt och senare med träning och hälsa.

Så tränar du dina lungor efter covid-19

Så tränar du dina lungor och din andning efter Covid-19. Operasångaren och andningscoachen Emilia Feldt visar övningar för att optimera både andning och stämband. Anja L Sundberg var sjuk i 3 månader. Christopher låg i respirator 6 dygn. Båda har tappat styrka och kondition under sjukdomsperioden. Personlige tränaren Michael Angress hjälper dem att få krafterna tillbaka.