Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

"Varför så viktigt med eget barn?"

Ewa-Leena och Anders chattade om sina erfarenheter av en rysk surrogatmor. Missade du chatten kan du läsa alla frågor och svar här.

Sarasnaran: Vilken fin son ni skapat! :) Skulle det bli tillåtet i Sverige att vara surrogatmamma så skulle jag absolut hjälpa andra att bli föräldrar på det viset. Jag är äggdonator i nuläget och hoppas på lagförändring för surrogatmammor! Många kramar!
Ewa-Leena och Anders Henr: Tackar så mycket för stödet

madelaine: Vad hette förmedlingen, advokatbyrån, hur kommer man i kontakt med dem? Vad kostar det på ett ungefär? Har de någon åldersgräns, är själv 43 min man 50. Tack på förhand Madelaine
Ewa-Leena och Anders Henr: Du kan läsa på surrogatbarn.dinstudio.se , där finns mailadress och möjlighet att prata med Ewa-Leena privat

carina: Hej I sverige utför dom inte ivf efter 37 pga dåliga resultat= dåliga ägg pga ålder, om man inte betalar själv och jag uppfattade att ni hadde gort ivf i sverige när du var strax över 40 utan resultat Om jag uppfattat det rätt så utförde dom ivf på dej i gen i sena 40-årsåldernsom då resulterade i eran son. Fick du uppfattning att dom är bättre på ivf i"utlandet" än här i sverige, fick du en annan behandling? Hur många behandlingar jorde du?
Ewa-Leena och Anders Henr: Via en privatklinik, fick betala själv. Ja de är bättre på Ivf i utlandet enligt vår erfarenhet. Vill du läsa mer gå in på Ewa-Leena's hemsida surrogatbarn.dinstudio.se

Titti: Hej och gratulerar till er son. Missade tyvärr nästan hela er intervju. Jag och min man har egomgått ivf och nu står i kö för adoption men väntetiden är lång. Min man är nu 42 år så nytt medgivande efter detta är inte att räkna med. Tanken på surrogatfödsel har funnits i våra tankar, men.. Vart vänder man sig? Vad är kostnaden? Får man hjälp med byrokratin och pappersarbetet? Gäller kostnaden per varje försök, om graviditet uteblir och nytt försök görs vad blir kostnaden då? Om kommunen inte ger medgivande för internationell adoptiion pga åldersgräns (42 år), kan man ändå adoptera sitt eget biologiska? Finns det någon person som ni vet att vi skulle kunna vända oss till med våra frågor eller någon bra hemsida att rekomendera så skulle vi vara så tacksamma för detta. Vår väntan på att bli en familj har varit så lång (ca 10 år) och är än inte slut. Tack och många kramar Titti.
Ewa-Leena och Anders Henr: Gå in på Ewa-Leena's hemsida surrogatbarn.dinstudio.se så får du mer info, där finns mailadress för att prata med Ewa-Leena

Sara: Är Anders den genetiska pappan
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja vi är båda genentiska föräldrar

madelaine: Tack för svaret, kommer gå in där. Måste även säga GRATTIS till ett så fint barn! Att höra er ger andra barnlösa hopp, tack! /Madelaine
Ewa-Leena och Anders Henr: Lycka till och kämpa emot fördomarna i Sverige.

Matilda: Tänkte ni introducera surrogatmamman någon dag till eran son Gabriel och resa med honom till Ryssland?Grattis förresten! Fint att ni gav aldrig upp!
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja om hon vill, och vi kommer att åka till Ryssland igen, folket är underbart varma bara de ser att ni inte är snorkiga västerlänningar

aimee: hej! såg programet idag! det var mycket interssant. Har ett par frågor Hur letar jag på internet efter dessa institut som gör detta möjligt? dvs vilket sökord funkar bäst och vart söker man? Vet ni i vilka eu land det finns? internet adresser? Vad ligger priserna mellan på ett ungefär? Jättetacksam för svar! MVh Aime
Ewa-Leena och Anders Henr: Gå in på Ewa-Leena's hemsida surrogatbarn.dinstudio. se där finns info + mailadress till Ewa-Leena

Sofia: Har ni någon kontakt med "Svetlana"?
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja

Titti: Tack för att ni berättade om detta, jag förstår att ni är oerhört glada idag när allt är klart. Grattis! SKulle ni kunna tänka er att göra det igen? Hur mycket pengar rör det sig om som ni har lagt ut?
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja om vi hade råd, mellan 4- 500 000

Sofia: Grattis till en så fin son! Missade hur gammal du var när ni gjorde detta? Och varför kunde du inte bära dina egna ägg?
Ewa-Leena och Anders Henr: Godartad tumör i livmodern. Vi var 38 och 47

Ann: Hej, missade början av programmet; varför fungerade inte vanlig ivf för er? du har ju varit gravid förr och vet att det funderar. Hur gammal är du/ni?
Ewa-Leena och Anders Henr: godartad tumör i livmodern

aimee: hej Grattis till er son! Undrar kort och gott vilket sökord man ska använda när man söker efter liknande kliniker i europa på exempelvis google? Övrig information finns på eran hemsida vad jag har förstått? kram aime
Ewa-Leena och Anders Henr: Surrogacyclinics in europe

Titti: För en oinsatt - vad betyder ivf?!?
Ewa-Leena och Anders Henr: invitrofertility

Charlotte: Hej och stort grattis till er fina son! :) Jag är 47 och min man 38 och vi har försökt få barn i måååånga år. Vid undersökning har visat att mina ägg är inte så "pigga" endast 10-15% chans att bli gravid. Går det ändå att plocka ut ägg från mig att använda? Du Ewa-Leena verkar vara i min ålder och då undrar jag hur det funkade med dina ägg eftersom det är så mycket svårare i vår ålder? Kan man ta donerade ägg till en surrogat mamma?
Ewa-Leena och Anders Henr: Donerade ägg går bra att använda. Man får ta den chansen på 10-15%. Det lyckades för mig.

Sofia: Varför var det så viktigt för er att få ett barn som var ert genetiskt? Har man kämpat så länge för att få barn, så är väl det viktiga att man får ett barn, om det är ens biologiska eller inte borde inte spela någon roll!
Ewa-Leena och Anders Henr: Helt rätt. Det är ett barn som man vill ha. Menar att kan man få ett genetiskt barn så vill man ju kanske ta den chansen först. Sedan söker man ju andra alternativ så klart.

Ann: Hur många ägg fick ni ut av er ivf behandling och hur många befruktades? hur många ägg sattes in i surrogatmamman? i sverige rekk end 1 el max 2 ägg åt gången men i andra länder vet jag att man inte är lika strikta på antalet insatta ägg.
Ewa-Leena och Anders Henr: Vi fick bra ägg. 2 st sattes in och det lyckades på första försöket.

carina: Hej Har du inte haft några klimakteriekänningar? Mvh Carina
Ewa-Leena och Anders Henr: Ha ha! Jo numera!

Anna: Hur lyckades du föra över dina ägg till Ryssland?
Ewa-Leena och Anders Henr: Det fixade kliniken.

Petra: får man göra det fast man redan har barn?
Ewa-Leena och Anders Henr: Absolut, men du måste ha en medecinsk anledning till varför du ej kan bära barnet själv.

Petra: Vad kostar det?
Ewa-Leena och Anders Henr: Mella 4-500.000 tusen kr.

Annika & Tomas: Hej! Jag vill börja med att säga GRATTIS!!! Jag och min man gifte oss 2001(träffades 1997), och har sedan ca 2003 försökt att bli föräldrar. Vi har gjort 9 IVF, jättejobbigt! Det mest frustrerande är att våra behandlingar har sett mycket bra ut men problemet är att det inte fäster i min livmoder. Så det ni har gått igenom är nog toppen för oss. Vi har ett jättebra liv i övrigt men en jättesorg att vi är barnlösa. Vi har bestämt att det måste lösa sig i år så HJÄLP OSS GÄRNA! Ge oss gärna tips på var vi kan vända oss. Underbart att se er! Kram och TACK! Annika
Ewa-Leena och Anders Henr: Hej. Gå in på min hemsida surrogatbarn.dinstudio.se skriv till min mailadress.

Anton: varför är det inte tillåtet i Sverige?
Ewa-Leena och Anders Henr: Fråga politikerna! Fördomsfullhet. Åldriga lagar. Ovilja att ta tag i detta.

Charlotte: Finns det någon övre åldersgräns?
Ewa-Leena och Anders Henr: Vet ej. Detta får man nog känna själv. Finns ingen på våran klinik.

Charlotte: Var tog du ut dina ägg? Jag har varit i kontakt med klinik i Sverige och de är inte så intresserade pga. min ålder, 47 år.
Ewa-Leena och Anders Henr: Sverige kan du glömma. Kliniken du skriver kontrakt med hjälper dig med den saken.

carina: Jag ber om ursäkt om du tog illa vid dej, men anledningen är att jag har känningar av klimakteriet, och undrade om det finns hopp mvh Carina
Ewa-Leena och Anders Henr: Absolut finns det hopp

Ewa-Leena och A: Har ni funderingar så kan ni gå in på surrogatbarn.dinstudio. se där finns mycke info och mailadress till Ewa-Leena. Tack för oss Anders, Ewa-Leena och Gabriel.

Fredrik Steens kamp för sonen har pågått sedan förskolan: ”Panik och klump i magen”

Från hemmasittare till skolsmart. Fredrik Steens tioåriga son som gick i åk 3 har ADHD och det har varit en svår resa ända sen förskolan. Hoppet kom med den nya biträdande rektorn Susanne Norman. Enligt ett test hade pojken en kunskapsnivå som motsvarande åk 7 till 9. Nu går han delar av undervisningen i en åttondeklass och har fått tillbaka motivationen att gå till skolan.

Anja blev långtidssjuk i covid-19 – har fortfarande konstiga smärtor

Anja L Sundberg var sjuk i covid-19 i tre månader och får fortfarande konstiga skov av värk i sina blodkärl. Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist Karolinska, är den läkare som tar emot långtidssjuka och som inom kort hoppas starta ett forskningsprojekt på denna aspekt av sjukdomen.

Henrik fick felaktigt diagnosen Alzheimer: ”Bara snurrade i huvudet”

Journalisten Henrik Frenkel blev felaktigt diagnosticerad med Alzheimer. Att få fel diagnos inom kognitiva sjukdomar är vanligare än man kan tro. Överläkare Madelene Johanzon är ordförande för utredningen Vårdförlopp Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom och berättar vad som behöver göras.

IVA-sjuksköterskans rapport inifrån sjukvården: ”Folk mår dåligt”

Antalet coronapatienter fortsätter att öka på sjukhusen. Och bland landets vårdpersonalen finns en stor oro över att vi är på väg mot en lika tuff situation som i våras. Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson ger oss en lägesrapport inifrån sjukvården, och psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg gästar studion för att ge råd om hur man hanterar oro, ångest och isolering.

Professor Micael Dahlen: Det ger mening i livet

Lagom till fredagsmyset ska vi ta oss an frågan: Vad är meningen med livet? En fråga som nog de allra flesta ställt sig någon gång och som vänts och vridits på av många stora tänkare sedan tidernas begynnelse. Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan och författare tänker kring detta ämne.

Ärkebiskopen: Försök omvandla oron till kärlek

På söndag är det första advent, en tid på året då många väljer att besöka kyrkan för att lyssna på stämningsfull julmusik. Men budskapet från regeringen och trossamfunden kan inte bli tydligare: Stanna hemma i år, och ställ om. Ärkebiskopen Antje Jackelén delar med sig av sina tankar i pandemitider. Och så tänder Malou von Sivers det första ljuset.