Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

"Varför så viktigt med eget barn?"

Ewa-Leena och Anders chattade om sina erfarenheter av en rysk surrogatmor. Missade du chatten kan du läsa alla frågor och svar här.

Sarasnaran: Vilken fin son ni skapat! :) Skulle det bli tillåtet i Sverige att vara surrogatmamma så skulle jag absolut hjälpa andra att bli föräldrar på det viset. Jag är äggdonator i nuläget och hoppas på lagförändring för surrogatmammor! Många kramar!
Ewa-Leena och Anders Henr: Tackar så mycket för stödet

madelaine: Vad hette förmedlingen, advokatbyrån, hur kommer man i kontakt med dem? Vad kostar det på ett ungefär? Har de någon åldersgräns, är själv 43 min man 50. Tack på förhand Madelaine
Ewa-Leena och Anders Henr: Du kan läsa på surrogatbarn.dinstudio.se , där finns mailadress och möjlighet att prata med Ewa-Leena privat

carina: Hej I sverige utför dom inte ivf efter 37 pga dåliga resultat= dåliga ägg pga ålder, om man inte betalar själv och jag uppfattade att ni hadde gort ivf i sverige när du var strax över 40 utan resultat Om jag uppfattat det rätt så utförde dom ivf på dej i gen i sena 40-årsåldernsom då resulterade i eran son. Fick du uppfattning att dom är bättre på ivf i"utlandet" än här i sverige, fick du en annan behandling? Hur många behandlingar jorde du?
Ewa-Leena och Anders Henr: Via en privatklinik, fick betala själv. Ja de är bättre på Ivf i utlandet enligt vår erfarenhet. Vill du läsa mer gå in på Ewa-Leena's hemsida surrogatbarn.dinstudio.se

Titti: Hej och gratulerar till er son. Missade tyvärr nästan hela er intervju. Jag och min man har egomgått ivf och nu står i kö för adoption men väntetiden är lång. Min man är nu 42 år så nytt medgivande efter detta är inte att räkna med. Tanken på surrogatfödsel har funnits i våra tankar, men.. Vart vänder man sig? Vad är kostnaden? Får man hjälp med byrokratin och pappersarbetet? Gäller kostnaden per varje försök, om graviditet uteblir och nytt försök görs vad blir kostnaden då? Om kommunen inte ger medgivande för internationell adoptiion pga åldersgräns (42 år), kan man ändå adoptera sitt eget biologiska? Finns det någon person som ni vet att vi skulle kunna vända oss till med våra frågor eller någon bra hemsida att rekomendera så skulle vi vara så tacksamma för detta. Vår väntan på att bli en familj har varit så lång (ca 10 år) och är än inte slut. Tack och många kramar Titti.
Ewa-Leena och Anders Henr: Gå in på Ewa-Leena's hemsida surrogatbarn.dinstudio.se så får du mer info, där finns mailadress för att prata med Ewa-Leena

Sara: Är Anders den genetiska pappan
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja vi är båda genentiska föräldrar

madelaine: Tack för svaret, kommer gå in där. Måste även säga GRATTIS till ett så fint barn! Att höra er ger andra barnlösa hopp, tack! /Madelaine
Ewa-Leena och Anders Henr: Lycka till och kämpa emot fördomarna i Sverige.

Matilda: Tänkte ni introducera surrogatmamman någon dag till eran son Gabriel och resa med honom till Ryssland?Grattis förresten! Fint att ni gav aldrig upp!
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja om hon vill, och vi kommer att åka till Ryssland igen, folket är underbart varma bara de ser att ni inte är snorkiga västerlänningar

aimee: hej! såg programet idag! det var mycket interssant. Har ett par frågor Hur letar jag på internet efter dessa institut som gör detta möjligt? dvs vilket sökord funkar bäst och vart söker man? Vet ni i vilka eu land det finns? internet adresser? Vad ligger priserna mellan på ett ungefär? Jättetacksam för svar! MVh Aime
Ewa-Leena och Anders Henr: Gå in på Ewa-Leena's hemsida surrogatbarn.dinstudio. se där finns info + mailadress till Ewa-Leena

Sofia: Har ni någon kontakt med "Svetlana"?
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja

Titti: Tack för att ni berättade om detta, jag förstår att ni är oerhört glada idag när allt är klart. Grattis! SKulle ni kunna tänka er att göra det igen? Hur mycket pengar rör det sig om som ni har lagt ut?
Ewa-Leena och Anders Henr: Ja om vi hade råd, mellan 4- 500 000

Sofia: Grattis till en så fin son! Missade hur gammal du var när ni gjorde detta? Och varför kunde du inte bära dina egna ägg?
Ewa-Leena och Anders Henr: Godartad tumör i livmodern. Vi var 38 och 47

Ann: Hej, missade början av programmet; varför fungerade inte vanlig ivf för er? du har ju varit gravid förr och vet att det funderar. Hur gammal är du/ni?
Ewa-Leena och Anders Henr: godartad tumör i livmodern

aimee: hej Grattis till er son! Undrar kort och gott vilket sökord man ska använda när man söker efter liknande kliniker i europa på exempelvis google? Övrig information finns på eran hemsida vad jag har förstått? kram aime
Ewa-Leena och Anders Henr: Surrogacyclinics in europe

Titti: För en oinsatt - vad betyder ivf?!?
Ewa-Leena och Anders Henr: invitrofertility

Charlotte: Hej och stort grattis till er fina son! :) Jag är 47 och min man 38 och vi har försökt få barn i måååånga år. Vid undersökning har visat att mina ägg är inte så "pigga" endast 10-15% chans att bli gravid. Går det ändå att plocka ut ägg från mig att använda? Du Ewa-Leena verkar vara i min ålder och då undrar jag hur det funkade med dina ägg eftersom det är så mycket svårare i vår ålder? Kan man ta donerade ägg till en surrogat mamma?
Ewa-Leena och Anders Henr: Donerade ägg går bra att använda. Man får ta den chansen på 10-15%. Det lyckades för mig.

Sofia: Varför var det så viktigt för er att få ett barn som var ert genetiskt? Har man kämpat så länge för att få barn, så är väl det viktiga att man får ett barn, om det är ens biologiska eller inte borde inte spela någon roll!
Ewa-Leena och Anders Henr: Helt rätt. Det är ett barn som man vill ha. Menar att kan man få ett genetiskt barn så vill man ju kanske ta den chansen först. Sedan söker man ju andra alternativ så klart.

Ann: Hur många ägg fick ni ut av er ivf behandling och hur många befruktades? hur många ägg sattes in i surrogatmamman? i sverige rekk end 1 el max 2 ägg åt gången men i andra länder vet jag att man inte är lika strikta på antalet insatta ägg.
Ewa-Leena och Anders Henr: Vi fick bra ägg. 2 st sattes in och det lyckades på första försöket.

carina: Hej Har du inte haft några klimakteriekänningar? Mvh Carina
Ewa-Leena och Anders Henr: Ha ha! Jo numera!

Anna: Hur lyckades du föra över dina ägg till Ryssland?
Ewa-Leena och Anders Henr: Det fixade kliniken.

Petra: får man göra det fast man redan har barn?
Ewa-Leena och Anders Henr: Absolut, men du måste ha en medecinsk anledning till varför du ej kan bära barnet själv.

Petra: Vad kostar det?
Ewa-Leena och Anders Henr: Mella 4-500.000 tusen kr.

Annika & Tomas: Hej! Jag vill börja med att säga GRATTIS!!! Jag och min man gifte oss 2001(träffades 1997), och har sedan ca 2003 försökt att bli föräldrar. Vi har gjort 9 IVF, jättejobbigt! Det mest frustrerande är att våra behandlingar har sett mycket bra ut men problemet är att det inte fäster i min livmoder. Så det ni har gått igenom är nog toppen för oss. Vi har ett jättebra liv i övrigt men en jättesorg att vi är barnlösa. Vi har bestämt att det måste lösa sig i år så HJÄLP OSS GÄRNA! Ge oss gärna tips på var vi kan vända oss. Underbart att se er! Kram och TACK! Annika
Ewa-Leena och Anders Henr: Hej. Gå in på min hemsida surrogatbarn.dinstudio.se skriv till min mailadress.

Anton: varför är det inte tillåtet i Sverige?
Ewa-Leena och Anders Henr: Fråga politikerna! Fördomsfullhet. Åldriga lagar. Ovilja att ta tag i detta.

Charlotte: Finns det någon övre åldersgräns?
Ewa-Leena och Anders Henr: Vet ej. Detta får man nog känna själv. Finns ingen på våran klinik.

Charlotte: Var tog du ut dina ägg? Jag har varit i kontakt med klinik i Sverige och de är inte så intresserade pga. min ålder, 47 år.
Ewa-Leena och Anders Henr: Sverige kan du glömma. Kliniken du skriver kontrakt med hjälper dig med den saken.

carina: Jag ber om ursäkt om du tog illa vid dej, men anledningen är att jag har känningar av klimakteriet, och undrade om det finns hopp mvh Carina
Ewa-Leena och Anders Henr: Absolut finns det hopp

Ewa-Leena och A: Har ni funderingar så kan ni gå in på surrogatbarn.dinstudio. se där finns mycke info och mailadress till Ewa-Leena. Tack för oss Anders, Ewa-Leena och Gabriel.

Forskaren: Därför är fladdermöss så viktiga

Genom historien har förutsättningarna för liv på jorden förändrats, men en sak har varit samma i miljontals år – skiftningen mellan dag och natt. Nu håller människans instinktiva rädsla för mörker, i kombination med genombrottet för de billiga led-lamporna, på att rubba den rytmen. Fladdermusforskaren Johan Eklöf slår ett slag för natten i sin nya bok "Mörkermanifestet".

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

TikTok-tvillingarna vill varna yngre – ”Unga ska säga nej till tobak”

Tvillingarna Iza och Elle Cryssanthander har miljontals följare världen runt på sina sociala medier och är extremt stora på plattformen TikTiok. Nu vill de använda sin makt och sin plattform till att varna för hur lätt unga kan luras in i ett nikotinmissbruk genom vilseledande reklam och lockande godissmaker som Hubba-bubba och hallonlakrits.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Kändistränaren om stökiga uppväxten: ”Slogs mycket”

Efter många år som Biggest Loser-coach och kändistränare berättar Mårten Nylén om känslorna kring att vara adopterad, om åren som stökig destruktiv slagskämpe och hur han själv vände sitt liv och valde en annan väg - att jobba som stuntman, livvakt och senare med träning och hälsa.

Så tränar du dina lungor efter covid-19

Så tränar du dina lungor och din andning efter Covid-19. Operasångaren och andningscoachen Emilia Feldt visar övningar för att optimera både andning och stämband. Anja L Sundberg var sjuk i 3 månader. Christopher låg i respirator 6 dygn. Båda har tappat styrka och kondition under sjukdomsperioden. Personlige tränaren Michael Angress hjälper dem att få krafterna tillbaka.

Birro skriver Berghagens biografi - ”Min fru grät när jag fick jobbet”

Marcus Birro är journalist och författare som slutat gräva i sitt inre och börjat skriva böcker åt andra. I augusti släpptes boken om den omstridde Östersunds ordförande Daniel Kindberg. Och nu är det folkkära Lasse Berghagen som står på tur. Hur är det att skriva om offentliga personer när man själv är en?

Maria Borelius sömntips – getsoppa i håret: ”Mot all logik”

Kan en blick på den oändliga stjärnhimlen, en spellista med bra musik eller en fotbollsmatch med favoritlaget läka kroppen? Det tror i alla fall förundringsforskarna som just nu studerar vad känslan av förundran gör med oss och vilket samband det finns mellan den känslan och hälsa. I boken om Förundran har författaren Maria Borelius tittat närmre på just den läkande känslan.

Så påverkas barnets immunförsvar vid kejsarsnitt

Under veckan som gått har vi pratat om immunförsvaret. I dag ska vi prata om kopplingen mellan tarmfloran och immunförsvaret. Kan man verkligen förbättra sin tarmflora och bli friskare? Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet och Ida Schoultz, docent i biomedicin, förklarar bland annat hur barnets immunförsvar påverkas vid födseln.