Behandla ålderssynthet med laser

Nu har en ny typ av laserbehandling börjat utföras i Sverige - mot långsynthet. Peter Kristensen är en av de första som prövat metoden.

Att passera 45 år innebär för många att synen på nära håll sakta men säkert försämras. Det här kallas för åldersynthet och drabbar i stort sett alla som tidigare i livet haft felfri syn.

Många andra synfel har sedan början 90-talet kunnat behandlas med laser men just ålderssynthet har varit svårt att göra något åt utan större kirurgiska och riskfyllda ingrepp.
Sedan i januari har man i Sverige börjat med en helt ny behandling mot åldersynthet.

Hittills är det bara 10-13 behandlingar gjorda i Sverige. Metoden är utvecklad i Colombia. Det nya är att man inte skär med instrument i ögat. Därför kallas det här inte för "operation" utan "behandling". Metoden kallas Intracor apparaten heter Technolas.

- Detta är ett paradigmskifte inom ögonkirurgin: Den nya behandlingen mot ålderssynthet kan liknas vid genombrottet med titthålskirurgin. Metoden är i jämförelse med andra metoder närmast riskfri, då det vid ingreppet inte behövs några instrument som tränger in i ögat, säger Björn Tengroth , professor emeritus.

- Det här är alltså inte traditionell ögonlaser, utan ett helt nytt sätt att bli av med läsglasögon.

Så här utförs behandlingen:

Lasern som används kallas femtosecond laser och via impulser gör denna ringar i hornhinnans lager,­ stromat - detta utan att skära i ögat. Fem koncentriska ringar, som kan liknas med små gasbubblor, görs med lasern i stromat. Före ingreppet får patienten en droppe med bedövningsmedel i ögat och känner sedan ingen smärta av lasern. Redan samma dag kan patienten gå hem helt besvärsfri.

Lasern får hornhinnan att bulla upp sig och bukta, det skapas då en positiv lins som i storlek är mindre än pupillens, vilket innebär att patienten få ett ökat skärpedjup, vilket man kan likna med ett osynligt glasöga. Detta gör att personen sedan kan se bra på både nära och långt håll.

För att få genomföra operationen måste man vara minst 40 år, man ska inte behöva använda glasögon eller linser för att se på till exempel TV och inte heller ha ha haft några kända ögonsjukdomar. Ingreppet utförs endast på Nya Ögon-kliniken i Stockholm, och när 20 behandlingar är utförda ska metoden utvärderas.

Kan det vara Sveriges största koja ”Här har vi matsalen”

Sex unga grabbar från Åre har Byggt vad som kanske kan vara en av Sveriges största trädkojor. Bygget är tio meter högt och har hittills inte kostat killarna en krona och just nu gör dom succé i sociala medier med sin spektakulära trädkoja. På plats i Kojan har vi Marcus Noterius.

Så lurar du cykeltjuven

Marcus Noterius är i Åre där det snotts fler cyklar i fjol än tidigare år. Polisen har därför gjort en satsning på att försöka stoppa stölderna och berättar om sina knep för att inte bli av med sin cykel.

Löfven på EU-toppmöte mitt i regeringskris

Idag inleds ett två dagar långt EU-toppmöte i Bryssel, där 27 stats- och regeringschefer deltar. Trots regeringskrisen, kommer även statsminister Stefan Löfven att vara där. Utrikesreporter Tomas Kvarnkullen rapporterar från Bryssel.

Hade ont vid sex – led av okänd sjukdom

Vestibulit är en sjukdom som kvinnor kan drabbas av och som ger svåra smärtor i underlivet. En sjukdom som kan innebära att det gör ont vid samlag, gynundersökningar och vid användning av tampong. Studenten Jennifer Lännerholm berättar om hur hon upptäckte sjukdomen. Medverkar gör även överläkaren Nina Bohm Starke, som vill uppmärksamma sjukdomen för att hjälpa andra.