Behandla ålderssynthet med laser

Nu har en ny typ av laserbehandling börjat utföras i Sverige - mot långsynthet. Peter Kristensen är en av de första som prövat metoden.

Att passera 45 år innebär för många att synen på nära håll sakta men säkert försämras. Det här kallas för åldersynthet och drabbar i stort sett alla som tidigare i livet haft felfri syn.

Många andra synfel har sedan början 90-talet kunnat behandlas med laser men just ålderssynthet har varit svårt att göra något åt utan större kirurgiska och riskfyllda ingrepp.
Sedan i januari har man i Sverige börjat med en helt ny behandling mot åldersynthet.

Hittills är det bara 10-13 behandlingar gjorda i Sverige. Metoden är utvecklad i Colombia. Det nya är att man inte skär med instrument i ögat. Därför kallas det här inte för "operation" utan "behandling". Metoden kallas Intracor apparaten heter Technolas.

- Detta är ett paradigmskifte inom ögonkirurgin: Den nya behandlingen mot ålderssynthet kan liknas vid genombrottet med titthålskirurgin. Metoden är i jämförelse med andra metoder närmast riskfri, då det vid ingreppet inte behövs några instrument som tränger in i ögat, säger Björn Tengroth , professor emeritus.

- Det här är alltså inte traditionell ögonlaser, utan ett helt nytt sätt att bli av med läsglasögon.

Så här utförs behandlingen:

Lasern som används kallas femtosecond laser och via impulser gör denna ringar i hornhinnans lager,­ stromat - detta utan att skära i ögat. Fem koncentriska ringar, som kan liknas med små gasbubblor, görs med lasern i stromat. Före ingreppet får patienten en droppe med bedövningsmedel i ögat och känner sedan ingen smärta av lasern. Redan samma dag kan patienten gå hem helt besvärsfri.

Lasern får hornhinnan att bulla upp sig och bukta, det skapas då en positiv lins som i storlek är mindre än pupillens, vilket innebär att patienten få ett ökat skärpedjup, vilket man kan likna med ett osynligt glasöga. Detta gör att personen sedan kan se bra på både nära och långt håll.

För att få genomföra operationen måste man vara minst 40 år, man ska inte behöva använda glasögon eller linser för att se på till exempel TV och inte heller ha ha haft några kända ögonsjukdomar. Ingreppet utförs endast på Nya Ögon-kliniken i Stockholm, och när 20 behandlingar är utförda ska metoden utvärderas.

Lidingövilla till salu för 350 miljoner

Nu har alla som har 350 miljoner kronor på kontot möjlighet att köpa en ny bostad! Det här är Sveriges dyraste hus som säljs och bara filmen som ska sälja huset lär ha kostat en mijon att spela in. Kika på bilderna och hör hur mäklaren Niklas Berntzon ska lyckas hitta en köpare.

Så kan du som äldre aktivera dig igen efter isolering: "Som kor på grönbete"

Det har varit ett på många sätt ensamt och instängt år för de flesta, men kanske särskilt för de som tillhör riskgrupper som rekommenderats att i stort sett inte träffa någon i onödan. På grund av detta inleder nu SPF Seniorerna en nationell folkhälsovecka, när de som behövt vara som mest isolerade fått sitt vaccin. Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna, ger bra tips till de som levt i isolering under lång tid.

Ny sajt ska minska stressen för barn som opereras: "Nyckeln är förberedelser"

Att som barn bli sövd inför en operation kan vara traumatiskt o sätta djupa spår. Att förbereda sig och sitt barn för operation har stor betydelse för att minska oron och stressen, menar Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som vill att alla ska få möjlighet att förbereda sig inför sin sjukhusvistelse. Hon har startat Narkoswebben en informationssajt för barn, unga och föräldrar. Vi gästas även av Helena, mamma till Edvin, 9 år, som drabbades av barnreumatism.

Ny dinosaurie hittad i Mexiko: "Kan ha varit väldigt pratsam"

En helt ny dinosaurieart har hittats i Mexiko, och forskarna tror att den kan ha varit väldigt pratsam av sig, vilket väcker många frågor. Lars Werdelin, professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet berättar mer om fyndet.

Så sannolikt är det att restriktionerna lättas i sommar

Idag den 17 maj var planen att restriktionerna skulle lätta. Men på grund av smittspridningen och trycket på sjukvården som det medför beslutade regeringen på inrådan av Folkhälsomyndigheten att förlänga restriktionerna till tisdag den första juni. Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, berättar om hur restriktionerna kan se ut under sommaren.

Så laddar Tusse inför Eurovision: "Känns tryggt"

Eurovision-veckan är här, och imorgon är det dags för Tusse att ge allt i den första semifinalen. Alla artister, scenarbetare och journalister måste genomgå snabbtester minst var 48:e timme och det ryktas om att hela den isländska delegationen ligger i karantän. Vår reporter Filip Stiller har träffat Tusse på plats i Rotterdam.

”Jag skäms när jag går på stan” – Benjamin Ingrosso om nya musiksatsningen

Benjamin Ingrosso har gått från klarhet till klarhet. I tv-programmen "Så mycket bättre" och "Benjamin´s" på TV4 visade han nya sidor av sig själv och blev folkkär. Imorgon är det smypremiär för nya låten "Smile" som släpps på fredag. Men första gången han spelade den offentligt var faktiskt på storasyster Biancas 25-årsfest.

Dolde mensfläck med pärlor – Isabelle vill uppvärdera det nötta

Varje svensk slänger i genomsnitt 7,5 kilo kläder rakt i soporna varje år, och ofta är kläderna hela. Var kommer vår slit- och släng-mentalitet ifrån? Den frågan besvarar Isabelle McAllister i hennes nya bok Skavank. En bok som även visar skönheten i det som skaver, och på den tillfredsställelse det kan ge att ta hand om något.

Pernilla bryter historisk mark på börsen: ”Krossat glastaket”

Det startade i hennes pappas garage 2013 och nu är Pernilla Nyrenstens och makens varumärke på väg in i Stockholmsbörsen. Pernilla blir därmed den första kvinnan som startat och drivit ett företag som börsnoterats (inte skett sedan 1863. Här berättar entreprenören om sin resa mot ekonomisk framgång.

Ungdomsförbund: Ge 16-åringar rösträtt!

Flera av Sveriges större ungdomsförbund vill se att rösträttsåldern sänks till 16 år. Förbunden, bland andra Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund och Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, representerar tillsammans över en halv miljon, 650 000, unga i Sverige. Som första steg vill de sänka den i kommunalvalet. Medverkar i klippet gör Hanna Thessén, ordf Rädda Barnens Ungdomsförbund och Frank Berglund, tf generalsekreterare Youth 2030 Movement.