Behandla ålderssynthet med laser

Nu har en ny typ av laserbehandling börjat utföras i Sverige - mot långsynthet. Peter Kristensen är en av de första som prövat metoden.

Att passera 45 år innebär för många att synen på nära håll sakta men säkert försämras. Det här kallas för åldersynthet och drabbar i stort sett alla som tidigare i livet haft felfri syn.

Många andra synfel har sedan början 90-talet kunnat behandlas med laser men just ålderssynthet har varit svårt att göra något åt utan större kirurgiska och riskfyllda ingrepp.
Sedan i januari har man i Sverige börjat med en helt ny behandling mot åldersynthet.

Hittills är det bara 10-13 behandlingar gjorda i Sverige. Metoden är utvecklad i Colombia. Det nya är att man inte skär med instrument i ögat. Därför kallas det här inte för "operation" utan "behandling". Metoden kallas Intracor apparaten heter Technolas.

- Detta är ett paradigmskifte inom ögonkirurgin: Den nya behandlingen mot ålderssynthet kan liknas vid genombrottet med titthålskirurgin. Metoden är i jämförelse med andra metoder närmast riskfri, då det vid ingreppet inte behövs några instrument som tränger in i ögat, säger Björn Tengroth , professor emeritus.

- Det här är alltså inte traditionell ögonlaser, utan ett helt nytt sätt att bli av med läsglasögon.

Så här utförs behandlingen:

Lasern som används kallas femtosecond laser och via impulser gör denna ringar i hornhinnans lager,­ stromat - detta utan att skära i ögat. Fem koncentriska ringar, som kan liknas med små gasbubblor, görs med lasern i stromat. Före ingreppet får patienten en droppe med bedövningsmedel i ögat och känner sedan ingen smärta av lasern. Redan samma dag kan patienten gå hem helt besvärsfri.

Lasern får hornhinnan att bulla upp sig och bukta, det skapas då en positiv lins som i storlek är mindre än pupillens, vilket innebär att patienten få ett ökat skärpedjup, vilket man kan likna med ett osynligt glasöga. Detta gör att personen sedan kan se bra på både nära och långt håll.

För att få genomföra operationen måste man vara minst 40 år, man ska inte behöva använda glasögon eller linser för att se på till exempel TV och inte heller ha ha haft några kända ögonsjukdomar. Ingreppet utförs endast på Nya Ögon-kliniken i Stockholm, och när 20 behandlingar är utförda ska metoden utvärderas.

"Ovanligt att journalister åtalas"

De gjorde ett av förra årets stora avslöjanden - nu riskerar journalisterna fängelse för att ha brutit mot gravfriden.

Prisas för sin forskning - så hjälpte Sverige judiska överlevare

På Norra judiska begravningsplatsen i Solna ligger 66 människor begravda, vars namn och livshistoria sedan länge glömts bort. De var förintelseöverlevare som kom till Sverige sommaren 1945 tack vare en humanitär insats som kallades de vita båtarna. Arkeologen Daniel Leviathan bestämde sig för att ta reda på vilka dessa människor var, och berätta deras historia. För sin forskning prisas han nu av Micaels Bindelfelds stiftelse, till minne av förintelsens offer.

5 tips för att undvika skuldfällan

Många svenskar har svårt att betala sina räkningar. Sparekonomen Sharon Lavie ger oss råd för hur man undviker att hamna i skuldknipa.

Marcus: Här är stora krigslögnen om Obama

Marcus Oscarsson kommenterar presidentbytet i USA. Dessutom svarar han på bluffryktet om att Obama skulle ha varit den värsta krigspresidenten.
- Låt oss tala om hur sanningen ligger till egentligen, förklarar Marcus.

Sissela Benn om sin prestationsångest: ”Haft problem hela livet”

Prestationsångest är temat i en av de filmer Unga Dramaten gjort i serien "Lektioner för livet" och som nu ska visas runtom på landets skolor. Sissela Benn, skådespelare och komiker; känd från bland annat Sune-filmerna, är den som tar sig an ämnet prestatitonsångest.

Erik Videgårds wokskola - upptäck nya heta rätter

Under 80-talet blev den kökets it-pryl men sen har den fallit i glömska hos de flesta. Men idag ska vi återupprätta wokens rykte med hjälp av kocken Erik Videgård som tagit med sin egen dyrgrip till nymoköket.

Rättegång mot Estoniafilmare inleds: ”Ovanligt att journalister åtalas i Sverige”

Det var ett av årets största avslöjanden, dokumentären där dykarbilder visade ett tidigare okänt 4 meter långt hål i Estonias skrov. Avslöjandet har ifrågasatt Haverikommissionens version av sjunkförloppet och fått tre länders regeringar att reagera. Men nu riskerar personerna bakom avslöjandet fängelse. Idag inleds rättegången mot två personer ur dokumentärfilmsteamet för att ha brutit mot gravfriden. Reporter Johan Håkansson finns på plats i Göteborg och träffar Ulrika Hyllert från journalistförbundet.