Bingo Rimérs fotoskola

Snart semestertid och det börjar bli dags att ladda kamerorna! Gustav Andersson från feber.se tipsar om nya digitalkameror i Nyhetsmorgon torsdag, och fotografen Bingo Rimér håller i en liten fotoskola. Här är Bingos tips i koncentrerad form.

Bingo Rimér är en av Sveriges mest kända fotografer, framför allt uppmärksammad för sina bilder av lättklädda tjejer i tidningar som Slitz, Café och det egna magasinet Moore. Men han anlitas även i stor utsträckning av skivbolag, klädmakare, reklamfirmor och andra företag.

Se ett bildspel med några av Bingos bilder här.

Till Nyhetsmorgon torsdag kommer han för att lära oss lekmän ett antal enkla knep som kommer att göra semesterbilderna väldigt mycket bättre.

Det finns tre klassiska misstag som vi gör. De är:

1. Sätta huvudet mitt i sökaren. Då missar man både kroppen och omgivningen. Huvudet ska vara i överkant av bilden!

2. Ställa folk i direkt solljus, varpå alla kisar. Klassiskt misstag. Ställ hellre personerna i skugga/halvskugga, åtminstone om det är starkt solljus ute.

3. Folk kommer ifrån kameran istället för mot kameran. En person som lutar sig framåt, mot fotografen, ger mer intensitet i bilden. Folk borde överlag sträcka på sig mer på bild.

Bingos viktigaste fototips:

1. Var inte rädd för att använda blixten, inte ens utomhus. Soliga dagar tar den bort skuggor i ansiktet.

2. Var gärna kreativ med komponeringen av bilden, men glöm inte bort vad som är intressant i bilden.

3. Var noga med bakgrunden. En dålig bakgrund är intetsägande och ogenomtänkt. Antingen bör bakgrunden vara ren, till exempel en enkel vägg eller en soffa, eller så ska bakgrunden vara intressant nog att kunna ta över bilden – till exempel Eiffeltornet eller liknande.

4. Utnyttja fördelen med digital teknik, alltså att varje foto inte är en kostnad. Att ta mycket bilder och jobba med bilderna, öppna och zooma i fotoshop. Dra i spakarna och se vad som händer. Var inte rädd för att testa!

Så väljer du kamera:
1. Investera i en vettig kamera! Den ska ha bra upplösning och ha lättnavigerade menyer.

2. Välj ett märke och håll dig till det – då blir du hemmavan vid produkten även när du byter upp dig till nästa modell.

3. Pixlar är inte allt. Chipet som hanterar pixlarna kan vara dåligt, det är därför en mobilkamera med 12 megapixlar tar sämre bilden än en vanlig kamera med 10 megapixlar.

4. Tänk på hur kameran klarar sig i ljusförhållanden och vad den har för glugg.

Idrottsungdomar har rensat kusterna: ”Fick ihop 40 säckar skräp”

I helgen har tusentals idrottsungdomar rensat Sveriges kuster från skräp. I fredags pratade vi med Alicia Björklund från Tjörns ridklubb om detta, och nu får vi en uppföljning. Mats Wesslén, VD på Städa Sverige, berättar mer om visionen att skapa ett skräpfritt Sverige.

Erik fixar prylar på fritiden – lagar andras saker gratis

Vissa saker kan vara svåra att laga själv och kanske leder det till att vi slänger många prylar som faktiskt hade kunnat gå att rädda.
Det här vill kocken och hemmafixaren Erik Fröderberg ändra på, och erbjuder därför människor att lämna saker till honom och så fixar han dem, gratis.

Sandja Säljös liv efter covid19: ”Jag behöver mina barn”

Sandra Säljö tränade aktivt när hon för ett år sedan blev svårt sjuk i covid-19 Det blev så illa att hon till slut vårdades i respirator. Här pratar Sandra om hur det är att vara så sjuk - och om hennes envisa kamp för att komma tillbaka.

Pedofiljakt i sociala medier sprids över världen

Emanuel Karlsten, journalist och sociala medier-expert, pratar om fenomenet pedofiljakt som varit stort på andra håll i världen och nu fått spridning även i Sverige. Vad innebär det och vilka risker finns med det här agerandet?

Storbritannien öppnar igen: ”Boris Johnson ska till frisören”

Storbritannien börjar under dagen lätta på landets corona-restriktioner och vissa verksamheter ska öppna igen.
Vår utrikesreporter Tomas Kvarnkullen är på plats i London och berättar mer om detta och hur vaccinläget ser ut. Han pratar även om begravningsceremonin av avlidne prins Philip.

Fortsatt oroligt i Belfast: ”Ungdomarna är frustrerade”

Rolf Porseryd pratar om våldsamheterna i Nordirland som har pågått i över en vecka. I veckan inledde USA och Iran samtal om att återuppliva det avtal som ska hindra Teheran från att skaffa kärnvapen. Han pratar även om den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som har flyttats till en sjukhusavdelning efter att ha fått feber och hosta. Rolf avslutar i Myanmar där det är fortsatt

Fredrik Nylén bjuder på bullfest

Fredrik "Fika-Fredrik" Nylén bjuder på vaniljbullar på två vis. Och det är lättare än man kan tro, säger han. En utmärkt syssla på en söndag är det i alla fall.
Här får du fina tips på allt från deg till att snurra färdig bulle.
Receptet hittar du på Köket.se

Josefin tar för sig av kärleksbuffén: ”Ingen ring ännu”

2019 blev Josefin Johansson singel för första gången på väldigt länge. Och mycket har ändrats på kort tid. Det har bland annat dykt upp en massa spännande appar som breder ut sig som ett slags smörgåsbord, samtidigt som vi gått in i en pandemi. Dejtandet har lett till en föreställning som bygger på frågeställningen Vilket är värst, att tvingas vara ofrivilligt singel eller tvingas leva ihop med sin partner 24 timmar om dygnet under en pandemi.
Här bjuder Josefin på såväl handfasta dejtingtips som falluckor.