Invictus – 3 solar

Amerikanskt drama av Clint Eastwood. Med blanda andra Matt Damon och Morgan Freeman.

Nelson Mandela släpps efter 30 år i en cell på Robben island, offer för en stenhård apartheidpolitik i Sydafrika som varken knäckte honom eller gjorde honom förbittrad. Revanschen blir att han väljs till sitt lands ledare i demokratiska val och bestämmer sig för att med kärlek och förståelse vinna folkets stöd.

Något som ligger sydafrikanen varmt om hjärtat är rugbyn och landslaget Springboks som tyvärr inte gjort så bra ifrån sig internationellt. Mandela inser att om han kan motivera lagkaptenen Francois Pienaar och hans mannar att prestera bättre ute på planen så är mycket vunnet i kampen att ena landet.

1995 är Sydafrika värd för rugby-VM och frågan är hur långt Springboks kan gå och framförallt, hur kan Mandela stödja sitt landslag på bästa sätt?

Morgan Freeman är strålande i sitt porträtt av den legendariske ledaren Nelson Mandela och Clint Eastwood gör som vanligt ett gediget arbete i registolen. Problemet är att filmen är förutsägbar och lite insmickrande då vissa scener så övertydligt visar på konflikten mellan svarta och vita istället för att bara låta det skönjas.

Frågan är vad som är fakta och fiktion i historien? Fick laget verkligen åka till Robben island och guidas runt där deras nye president suttit fängslad i trettio år och åkte de verkligen till Soweto och lirade rugby med barnen ute på grusplanen?

Hursomhelst är Invictus en underhållande film som fokuserar på något som troligtvis gått de flesta svenskar förbi, att Sydafrika är rackarns bra på rugby och jag kan meddela att de så sent som 2007 blev världsmästare!
BETYG: 3 solar

Ronny Svensson

Därför ska du ha koll på dina drivkrafter

En färsk studie gjord av bland andra Karolinska Institutet och Stockholms Universitet visar att människor som fick lära sig verktyg för så kallat självledarskap mådde bättre, hade mer meningsfulla relationer, samarbetade bättre och kände en annan motivation än de som inte hade fått lära sig samma sak. En viktig komponent för bättre självledarskap är att ha koll på sina drivkrafter, säger Christina Stielli, författare och föreläsare.

Kraftig ökning av antalet långtidsarbetslösa: ”Bra läge att söka utbildning”

Långtidsarbetslösheten ökar kraftigt i spåren av pandemin. Under året som gått har antalet långtidssjukskrivna ökat med hela tjugo procent och under det här året kan antalet långtidsarbetslösa komma att överstiga 200 000 personer. Det här visar Arbetsförmedlingens färska siffror. Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén, berättar om hur hårt pandemin slagit mot arbetssmarknaden.
”Ju längre man är arbetslös – desto svårare blir det att komma tillbaka”

Vårsol = munskydd och solglasögon – Så kommunicerar du trots maskering

Våren är här och dagarna blir allt ljusare. En kombo som gör att vi i dessa tider ofta både bär munskydd och solglasögon. Detta ställer till det då vi får svårare att kommunicera med varandra. Vi blir osäkra på vad vår samtalspartner tänker och tycker när vi inte kan ta del av miner och blickar. Men det finns saker vi kan göra för att motverka detta. Retorikexperten Elinor Falkman visar hur du ska hantera läget och göra dig förstådd.

Ramadan har inletts: ”Även i år renas själen på distans”

Idag inleds tålamodets månad för världens muslimer. Ramadan är den mest firade högtiden för muslimer, där bland annat fasta mellan gryning och solnedgång ingår. Men pandemin gör att det precis som förra året kommer blir en annorlunda Ramadan för de muslimer som vill fira i en moské.
Mahmoud Khalfi, imam och moskédirektör vid Stockholms-moskén Södermalm, berättar hur man anpassat firandet till rådande läge.

Idrottsungdomar har rensat kusterna: ”Fick ihop 40 säckar skräp”

I helgen har tusentals idrottsungdomar rensat Sveriges kuster från skräp. I fredags pratade vi med Alicia Björklund från Tjörns ridklubb om detta, och nu får vi en uppföljning. Mats Wesslén, VD på Städa Sverige, berättar mer om visionen att skapa ett skräpfritt Sverige.

Dags att sätta potatisen – om du vill äta hemodlat till midsommar

Än så länge är det bara vår, men många kanske längtar till sommaren och om vi vill njuta av potatis till midsommar, ja då är det hög tid att sätta den nu!
Carolin Björnerhag är hemma hos trädgårdsmästaren Linda Schilén, för att få fina tips på vilken sorts potatis som passar bäst till midsommar och hur man redan nu sätter potatisar i kruka.