Hundcoachen Fredrik Steen svarade på era frågor om hundar

Fredrik Steen är Nyhetsmorgon söndags hundexpert. Han syns även som hundexpert i Förkväll. Här kan du läsa chatten om vanliga problem med hundar och hur de kan lösas.

Monika: Hur får man sin hund att sluta skälla på alla hundar han ser när vi är ute?
Fredrik Steen: Den vanligaste frågan jag får. Kort och teoretiskt - ställ krav på korrekt uppförande - belöna rätt beteende. Felet många gör är att dom inte mixar dessa. Alltså bara ställer krav eller bara försöker belöna. Detta lyckas sällan.

Tessan: har hört att torrfoder är bra tänker då på katt för då rensar dom sina tänder,är det lika dant för hund?blir hundar mer agressiva av rått kött?
Fredrik Steen:En hund blir INTE aggressiv av rått kött... Men jag garanterar att katt och hund mår bäst av ett riktigt bra torrfoder som är anpassat efter deras behov

Amy: Hur ska jag få mina hundar att sluta kissa på nätterna när vi sover?
Fredrik Steen: Begränsad yta, ordning och reda... Detta gäller endast om hundarna har blivit tränade ordentligt och är välrastade

Martin:Jag och min sambo har varit dumma nog att vänja hunden vid att ligga i sängen - dock på en egen filt. Lägger vi ner filten på golvet och "säger åt henne" att ligga på den så ligger hon på den en kort stund. Efter 5 min så börjar hon gny och tycker att vi ska tycka synd om henne. Allt som oftast lyckas vi stå emot. Senare på natten kommer hon ändå upp i sängen och då orkar vi inte lyfta ner henne utan hon får ligga kvar. Hur hanterar vi detta?
Fredrik Steen:Detta är inget problem. Bestäm er och var konsekvent!!!!!

Lotta:Har du nått roligt och ovanligt trix som du lär/lärt dina hundar??
Fredrik Steen: Nej det har jag nog inte. Jag har lärt dom det vanliga. Däremot utbildar jag mina hundar i tävlingslydnad och annan dressyr. Där ingår det en del svåra moment.

Mimmi:Tycker du att det ska vara ett krav på att gå en "hundkurs" inför första hundköpet som ska hållas av BHK:ar?
Fredrik Steen: Nja... däremot skulle jag vilja förändra lite i SBK kursplan =)

Malin: Vart är dina hundar på dagarna när du och din fru jobbar?? Är de rädda för fyrverkeri??
Fredrik Steen:Antingen delar vi upp dom. Jag har med någon Emma har med någon. Sen har vi utmärkta stora hundgårdar som delvis har tak och vindskydd och alltid tillgång till vatten där dom ofta också är när vi lämnar dom ensamma. Är vi borta en längre tid så har vi underbara hundvakter som hjälper oss. Mina hundar är inte rädda för ljud och skott. Däremot for en raket otäckt nära en av hundarna här runt nyår. Då blev den berörd direkt men tack vare ett gott ledarskap var det efter 5 min borta igen. Jag lovar att jag var glad för mitt och hundens fina förhållande då.

Adam:Vid vilken ålder på hundarna är lättast att lära tricks?
Fredrik Steen:Kul fråga. Det går att lära en gammal hund att sitta. Men desto fortare och tidigare du börjar lära din hund saker ju lättare har den att lära sig mer. Träna träna träna..... så tidigt som möjligt =)

Linda:En hund som inte gillar att bli klappad, vad beror det på?
Fredrik Steen: osäkerhet!!!! Om det gäller främmande personer - hjälp hunden och utsätt hunden inte för detta. Om det även gäller dig - Då måste du arbeta på ditt och hundens förhållande. Läs min bok! läs min blogg!

maya: Hur kan jag tydligt visa att jag inte vill ha ett skällande när det kommer folk
Fredrik Steen:Ofta är det skällandet som stör en hundägare. Därför försöker man säga "tyst!" till sin hund vilket sällan hjälper. Det vore ungefär som att låta en hund tigga vid matbordet men skälla på den när den dreglar. Skällandet är bara ett symptom på andra saker. Vems är besöket? ditt eller hundens? Visa hunden det istället, gör det tydligt för hunden, då slutar den skälla. Kolla gärna på min blogg. Lycka till

Helena: Hej! Vad gör jag när min hund blir rädd för föremål/ljud/personer? Hon verkar inte lita på mig i dessa situationer utan vill bara fly...
Fredrik Steen: Detta är lite jobbigt... men du måste träna på detta. Finns lite saker man bör tänka på i denna träning. Läs gärna i min bok.

A: Vad ska vi göra med våran hund som äter från bordet när vi inte är i rummet?
Fredrik Steen:Det enklaste svaret är - plocka undan på bordet. Jag förstår frågan men en sund hund ska vilja äta, det är ett sundhetstecken. Plocka undan på bordet då slipper ni några konflikter. Det är mitt ärliga tips

Göran:Kan låta sin hund arbeta med något tex ledarhund medan man själv arbetar på sitt håll och efter jobbet tar hand om hunden på heltid...
Fredrik Steen:Om jag förstår frågan rätt så undrar du om en hund kan arbeta som någon typ av tjänstehund för att sen komma hem igen på kvällarna. Nej, det blir nog svårt. En proffessionell hundförare tränar sin hund nästan dygnet runt på ett eller flera sätt.

Emily:Vad tycker du om att ha hunden i bur när den är själv hemma?
Fredrik Steen:Där finns det regler som gäller.. Men jag är klart för en begränsad yta. Det ger hunden ett lugn.

Kjell:Min hund vill inte komma på inkallning. Vad gör jag?
Fredrik Steen:Bli roligare... Bli mer värd för hunden.... lek mer med hunden....

Hanna: Vad tyker du om dessa "flex i"koppel? Jag ogillar det jätte mycket, kommer aldrig skaffa ett i hela mitt liv!
Fredrik Steen: Jag är en sån där super O- materiallist (kan man säga så). Det är inget fel på flexikoppel, det kan däremot vara fel på hur man använder dessa. Jag tycker dom är kanon

Kakan: Hej Fredrik! Är det så att schäferhundar skäller mer på allt än andra hundraser? En kompis hävdar att det är så.....
Fredrik Steen: Ha ha ha..... Nej så är det inte. Hälsa din kompis det =)

Göran: Är en Golden Retriver en bra första hund?
Fredrik Steen:Ja, det kan det mycket väl vara....

Lina och bill: Hur ofta ska man tvätta en hund?
Fredrik Steen:Enkelt svar - När den är smutsig =) använd dock ett bra anpassat schampoo

Kattis: Inte ska man väl bära sina hundar?? Man förlöljligar väl hunden?
Fredrik Steen:Nja... jag bär ofta mina hundar i olika situationer. Det kan vara en fin övning för ledarskap och förtroende ägare och hund emellan. Gör det ibland och på ett naturligt sätt. Då tycker jag att det är helt ok

T:Jag ska bli fodervärd åt en hund från försvaret. Är det nått särskilt som du tycker att jag ska tänka på, i förhållande till en "vanlig" schäfer?
Fredrik Steen:Nej inte alls.... Detta är en arbetande hund precis som andra schäferhundar. Lycka till

Lina:Godmorgon Fredrik! Renrasig eller blandras, och varför?
Fredrik Steen:Halloooo.... kul fråga. Finns så många härliga blandraser och jag älskar dem. Men en lyckad och alltid sund blandras avel tror jag är svårt. Hur skulle det gå till? Sen tror jag inte ett dugg på att dessa skulle vara friskare eller sundare än andra hundar. Detta är bara en skröna enligt mig och vissa tycker det är kul att driva dessa rykten. Men som individ är dom precis som alla andra hundar underbara. Personligen håller jag mig till renrasiga..... (än så länge =).

Maria:Hej, min hund, en whippet, äter allt den ser på gatan. Hon är snart 2 år så det är inget valpbeteende. Hur gör jag för att få slut på detta? Hon vill heller inte äta sitt foder.... Hälsningar Maria
Fredrik Steen:Du måste helt enkelt säga åt hunden att sluta. Detta måste du göra på ett sätt som hunden förstår. Läs gärna min blogg så får du säkert mer tips

Linda:Hej! Min underbara 11-åriga flatcoated retriever har blivit så uppspelt när han märker att vi ska gå hemifrån. Han skäller och springer fram och tillbaka. Har du några tips? Tacksam för hjälp!
Fredrik Steen:Om det börjat nyligen så har det med all säkerhet med hundens ålder att göra. En äldre hund kan liksom tappa fotfästet när den blir gammal. Lite klurigt. Jag skulle prova med Feromoner. Det har en dokumenterat visad effekt i dessa lägen.

Malin: Hej Fredrik Jag är en tjej som dansa ca 15 timar i veckan, men nu är det så att min danslärare är gravid och det innebär att jag inte kan dansa på 1 år och det jag undra nu är om jag kan skaffa en chihuahua. hur är chihuahuaor klara dem mycket folk och högt ljud? tro du att jag kan ta med mig hunden när dansen börjar igen eller det bli jobbigt för den?
Fredrik Steen:Jag har mina "flickor" med mig överallt. Jag lovar att ljudnivån här inne i studion var hög nu när Elin började sjunga. Mina hundar mår jättebra om att vara med.

anna: har en kelpie som ja tränar å tävlar, men han vägrar att gå ut med andra förutom mej. så fort någon annan försöker gå ut får han panik å blockerar? något tips?
Fredrik Steen:Hi hi... känner igen det där. De andra i familjen måste börja engagera sig i hunden på ett djupare sätt. Lite övningar lek med mera... Inget som du personligen kan göra.

Anna: Kan jag göra något åt att min yngsta (6år) hund morrar åt den äldre(8år), och den äldre backar. Ska dom inte ha gjort upp vem som är högst och lägst i rang.
Fredrik Steen:Jag följer vissa regler. - Jag avgör när hundar ska umgås med varandra. - jag lägger mig aldrig i hur dessa gör det. Enda gången jag kraftigt lägger mig i är om det blir bråk. Låt dom sköta detta själv, att den äldste ska vara den som bestämmer är inte alltid säkert

Mimmi: Torrfoder eller råfoder? Vad är bäst enligt dig?
Fredrik Steen:Torrfoder är utan tvekan det bästa man kan ge sin hund. Det finns flera bra märken. Dessa köper du endast i en Zoo fackhandel.

Maja: Hur ska man få sin hund att sluta jucka på allt han hittar? Till och med sina egna leksaker juckar han på...
Fredrik Steen: Ta bort leksaker som bara ligger på golvet. Och säg åt hunden att sluta när den gör så.

Hanna: Hur gör man med hundar som är kräsna i maten, hur man tränar det?
Fredrik Steen:I normalfallet beror detta på dåliga rutiner, för lite aktivering, övervikt samt kanske oxå ibland en viss bortskämdhet. En hund som har rutiner och motioneras och aktiveras brukar komma igång att äta bra efter en period. Detta om hunden är fullt frisk så klart. Läs gärna min bok. Där står det mer. Lycka till.

Maja:Hur viktigt är vaccinationer, vad är det man vaccinerar för och varför måste man göra det varje år?
Fredrik Steen:Det är viktigt så att inte hunden får något som den blir riktigt sjuk av. Speciellt idag då gränserna är så pass öppna som dom är.

V:Min hund har sovit bra i två år men nu helt plötsligt har han blivit orolig på nätterna och springer upp och lägger sig hos mina föräldrar. Han brukar sova i mitt rum. Vad kan det bero på och hur kan jag göra för att hjälpa honom sova hela natten?
Fredrik Steen:Jag tycker att hunden ska ha ett begränsat utrymme där hunden ska sova och ta det lugnt. Denna plats kommer snart att betyda lugn för hunden.

Sandra:Hej Fredrik! Hur "bestämd" måste man vara med sin valp på 9 veckor. Ska man redan nu sätta regler och tala om vad han får/inte får göra? Hälsningar Sandra
Fredrik Steen:Jaja men... Desto tidigare du börjar fostra desto enklare blir det. Använd mycket kärlek och fysisk kontakt. Du får aldrig vara arg på din hund. Glöm inte att det är en valp

Kjell:Kjell Är det bra för en valp att gå upp o ner i trappor, påverkar det lederna?
Fredrik Steen:Denna teori är en skröna. En valp ska röra på sig på ett avslappnat och normalt sätt. innebär det trappor då och då så har det INTE någon betydelse

jennan:vi har en vovve som drar och skäller. Han skälleer på barn och hundar. folk tror att han är farlig, men han är hur snäll som hälst. vad ska vi göra
Fredrik Steen:Lite svårt att svara på då frågan saknar en del detaljer. Men tyvärr (eller inte) så är det så att man har strikt ägaransvar för sin hund. Det innebär att hunden inte på något sätt får besvära någon på något sätt i samhället. Teoretiskt så blir svaret. Ställ krav - belöna rätt beteende. Läs gärna min bok eller gå in och kolla på min blogg.

Jeanette:Hur skyddar man en chihuahua från fästingar nu i sommar? Vilken produkt är bäst?MVH Jeanette
Fredrik Steen:Det bästa är faktiskt omvårdnad... Gå igenom hunden efter promenad, borsta och kontrollera. Sen finns det fästinghalsband och droppar.

Helena: Har en labradortik på 18 mån och undrar om det är ok att jogga med henne eller måste hunden ha en viss ålder?
Fredrik Steen:Det är kanon... jogga på =)

Hanna: Kommer det någon ny säsong av ditt program? :)
Fredrik Steen:Ja, det hoppas och tror jag.

Lejla: Hej, jag sitter i rullstol och vill ha en hund. Går det'?
Fredrik Steen: Kul!!! klart du ska ha. Det går alldeles utmärkt. Du kan till och med tävla om du vill, det finns flera som gör det trots att de är rullstolsbundna. För hunden spelar det ingen som helst roll. Kör hårt!! =)

Magda: Jag har en Boxerhane på 6 månader. Hur mkt kan jag träna honom fysiskt? Kan jag börja gå långpromenader med honom lr e d för tidigt?
Fredrik Steen:Bra fråga... Du behöver inte "tänka" motion innan han fyller året men givetvis ska han röra på sig. Ha din valp lös och ledig när du är ute och promenerar. Skogen är utmärkt, så länge han tycker det är kul och att du inte pressar honom så är det bara att köra =)

Lena & Coffe:Vi fick hem en ny tikvalp för 2 dagar sedan, hon är 9 veckor. Våra andra tik är 1½ år. Hur lång tid tar det för dom att anpassa sig? Måste man ha stenkoll på dom hela tiden? Det låter väldigt "tufft" då dom leker så man är ju lite orolig....
Fredrik Steen:Om dom leker som du själv säger så behöver du inte vara orolig för att det är tufft... då tycker dom nog att det är skoj

Magnus nilsen: Du var med i ett progam med ash berg och var tämligen tyst ang din åsikt av pittbulls vara eller inte. ang detta.Jag har haft 4 st utan problem varav 1 st är nu 16 år gammal.Kan du mer klart visa din ståndpunkt.Magnus
Fredrik Steen:Tycker du att jag var tyst? Dessutom skrev jag en debatt artikel som togs in i Expressen några dagar efter. En helsida med min ståndpunkt. Så där håller jag inte alls med dig =)

Tina:Hur ofta ska man avmaska en hund?
Fredrik Steen:Normalt sätt någon gång per år. Kan finnas undantag men då ofta på rekommendation från veterinär.

leo: Vilken hund passar barnfamiljer bäst?
Fredrik Steen:Går inte att svara på exakt. Ingen ras fungerar som en leksak för barn. Med rätt engagemang kan man nog ha vilken hund som helst. Enkelt kan man oxå säga att hundar som är framavlade för att just arbeta tätt med människa kan vara lite lättare, men inte alltid

leo:hur många hundraser finns det i världen?
Fredrik Steen:Puh..... Det vet jag faktiskt inte. Men i Sverige tror jag att det finns över 300 raser.. (tror jag , pinsamt=)

leovad har du själv för hundar?
Fredrik Steen: Jag äger en himla massa hundar men jag har 2 Schäfrar på heltid, sen har jag två Chihuahuas på delad vårdnad =). Men snart är det dags för ytterliggare en hund. Det blir antagligen inte Schäfer eller Chihuahua........

RK: Vilken hundras är lättast att lära konster?
Fredrik Steen:Väldigt många raser, svårt att bara ta upp några. Det finns däremot ett par mycket svårare men dessa är så sällsynta så det bhöver du inte ens tänka på. Börja väldigt tidigt att kommunicera med hunden. Gärna direkt när du fått hem den.

Relaterat:

Trump fortsätter hävda valseger "Vi har redan bevisen"

President Donald Trump förbereder sin avgång på ett historiskt annorlunda vis, samtidigt som Joe Biden håller på och sätter ihop sitt kabinett. TV4:s utrikeskorrespondent Stefan Borg om hur USA:s politik kommer att förändras.

Coronasäker julafton med nya tomteskägget

- Steffo, du ser ut som en alpacka!
Ansiktsmasken har varit ett hett ämne sedan pandemin bröt ut. Mannen bakom den här tomtemasken med munskydd är en initiativrik chef för en stor butikskedja, Christoffer Dymling. Han berättar här om hur han kom på idén.
- Pandemin har fått mig att bli mycket mer peppad på julen, jag peppar dottern att snart kommer tomten så jag kommer behöva tomta själv.
När Steffo testar masken i studion brister det för kollegan Jenny.

Väder-Madde försov sig - "Låt det inte bli en vana”

- Min man väckte mig och frågade ifall jag jobbar idag! Det här är andra gången på 28 år.
Stackars meteorolog Madeleine Westin glömde av att hon skulle jobba den här morgonen, tack och lov hann hon in till sändning. Och vem träffade hon i hissen om inte kära kollegan Steffo.
- Jag fick göra prognosen idag så den stämmer inte, skojar han.

Carolas julshow coronaåret 2020 "Fullt fräs och ballader"

Allas vår julstjärna Carola med snart 40 år i branschen har i många år hållit en mycket uppskattad julkonsert, så även i år även om den blir enbart på distans. Carola är dessutom aktuell med ny singel och nybliven etta på svensktoppen. Stjärnan kommenterar även hennes reaktion på Stefan Löfvens coronatal som fick mycket uppmärksamhet tidigare i höstas. "Vad händer? Jag ville fånga ögonblicket" säger Carola i Nyhetsmorgon.

Leif GW: ”Häpen att moderaterna vill ha anonyma vittnen”

Leif GW Persson går igenom den senaste tidens rättsfall där han bland annat ger sin syn på antalet olösta gängrelaterade mord i Sverige och fallet med mannen som hållits inlåst i en lägenhet i nästan 30 år av sin mamma. "Det blir jätteknepigt"

Dr Mikael: Så piggar du upp dig i vintermörkret

När är egentligen trötthet ett tecken på att du behöver söka hjälp? Doktor Mikael pratar om olika sorters trötthet och vad du kan göra själv för att pigga upp dig i vintermörkret.

Här är årets populäraste youtube-videor

Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige presenterar top tio-listan på de klipp som engagerat mest på Youtube i Sverige i år.

Dr Mouna: 5 vägar till lycka - "Lura hjärnan"

Många är oroliga över om vi kommer att kunna fira jul tillsammans med nära och kära. Hur ska vi hålla ut och i? Läkaren och hjärnforskaren Dr Mouna är expert på att locka fram lyckan i oss.

Här är drycken som passar till maten utomhus

Coronapandemin har gjort att vi spenderar mer tid ute i naturen nu när det är svårt att träffa sina nära och kära inomhus. Därför kan det vara bra att ha koll på vad man ska ta med sig när man ger sig ut till skogen. Sommelieren, Maya Samuelsson guidar oss genom drycken som passar bra ute i naturen.

Relationsakuten om psykisk ohälsa i en relation – "Finns hjälp att få"

Att leva tillsammans med någon som lider av psykisk ohälsa kan vara tufft för många, speciellt nu i coronatider när oron och psykiska ohälsan ökar. Men det finns mycket hjälp att få. Nisse Edwall, poddare och skribent, och Anna Bennich, psykolog svarar på tittarnas frågor.