1. Gör en form i formplyfa, en speciell plyfa för gjutning. För en slät yta bör man hålla sig till detta virke, eftersom vanlig plywood gärna blir fårig. Hos din lokala bygghandlare kan du få hjälp med att kapa.
2. Ernst och snickaren Pirre lade till en silikonfog på insidan av formen, för att få en rund och fin kant på skivan när den är klar.
3. Om du vill sänka ner till exempel spishäll eller diskho i bänkskivan gör du former i rätt strolek och lägger i den stora formen. På så vis blir det hål i skivan när den är klar.
4. Blanda till betong och fyll halva formen. Var noga med att släta till ytan ordentligt och stryk ut så att verkligen hela formen fylls.
5. Låt inte betongen torka, utan bara stanna till och lägg sedan på armeringsnät som du skurit till i rätt storlek. Utan armeringsnät kan betongen spricka eftersom belastningen blir för stor.
6. Fyll sedan på med det andra laget betong, så att armeringsjärnet blir inbakat i betong. Fyll ända upp till formens kant och släta ut kanterna så gott du kan. Ta sedan hjälp av någon när du använder en rätbräda för att få ytan så slät som möjligt.
7. För att få bort luftbubblor ur betongen behöver betongen vibrera. Det gör du antingen med ett vibreringsbord eller med en vibrationsmaskin, som du kan hyra. Låter du inte betongen vibrera kan luftbubblor skapa små och stora hål i skivan när du tar loss den från formen.
8. Det är viktigt att låta betongen brinna tillräckligt länge innan du lyfter på den på köksstommen. Brinntiden kan variera, men du kan alltid fråga på det stället där du köper din betong. För en bänkskiva i den storlek som Ernst gjorde, kan man rekommendera att vänta minst ett dygn.
9. Tänk på att en betongskiva väger en hel del, ofta mellan 100 och 200 kilogram. Gjut därför betongen så nära platsen där den sedan ska vara som möjligt. Och ta gärna hjälp av flera personer när den skall läggas rätt.
Mer om betong