Fångarna på fortet

Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Detta är Fångarna på fortet

Det här är det klassiska Fångarna på fortet. Två lag tävlar mot varandra i varje program, och coachas som förr av duon Agneta Sjödin och Gunde Svan.

Fångarna på fortet är ett underhållningsprogram där svenska kändisar tävlar i lag mot varandra i olika utmaningar på Fort Boyard utanför den franska västkusten. Programmet debuterade samma år som TV4 föddes, och kanalen har sänt 12 av de hittills 14 säsongerna vilket gör Fångarna på fortet till ett av TV4:s verkliga profilprogram.

Programmets historia
Fångarna på fortet bygger på det franska programformatet ”Fort Boyard”, som debuterade i Frankrike 1990. Fångarna på fortet hade premiär i TV4 hösten 1990, vilket gör den svenska versionen till en av de mest långlivade i världen. Programformatet har producerats i 28 länder världen runt.

Fångarna på fortet har hittills sänts i 14 säsonger. Säsong 1-7 (1990-1998) sändes av TV4, och säsong 8 och 9 (2000) sändes i TV3. Efter att programmet legat vilande i ett par år plockade TV4 upp det igen och gjorde säsong 10 och 11 (2003 och 2005). Därefter låg programmet åter vilande fram till 2010, då TV4 beslöt att producera en ny omgång som en del av kanalens 20-årsjubileum. Den nya säsongen blev en sådan tittarsuccé att en ny säsong beställdes. Säsong 13 sändes i TV4 under hösten 2011 och hösten 2012 sänds säsong 14 i samma kanal.

Programledare
Säsong 1: Erik Blix & Anne Barlind
Säsong 2-3, 7, 12-14: Gunde Svan & Agneta Sjödin
Säsong 4-6: Gunde Svan & Kayo Shekoni
Säsong 8: Gry Forssell & Henrik Johnsson
Säsong 9: Håkan Södergren & Linda Nyberg
Säsong 10-11: Hans Fahlén & Kristin Kaspersen
Sägong 12- : Gunde Svan och Agneta Sjödin

Tävlingsformat
För närvarande går tävlingen till enligt följande:
Sexton lag med fyra deltagare gör upp om de två platserna i säsongsfinalen. I varje match möts två lag. För att slå ut sina motståndare måste man vinna sju nycklar. Nycklarna kan man vinna i celler, dueller eller genom att klara gåtor hos gåtmannen.
Först avverkas ett antal celler, som var och en rymmer en utmaning som ska genomföras på tid. Om en deltagare inte klarar sin utmaning på given tid utan blir fången i en cell får dennes lag ett val. Antingen låter de fången sitta i fängelse fram till äventyren, eller så befriar de fången mot att motståndarna får den cellens nyckel. Det lag som först samlat ihop sju nycklar går vidare till äventyren. Det förlorande laget är utslaget ur turneringen.

I äventyren gäller det för laget att lista ut ett lösenord som leder till skattkammaren. Laget ska samla så många ledtrådar de kan, och de får en ny ledtråd för varje äventyr de klarar. Ju fler ledtrådar laget får, desto lättare blir det att lösa lösenordet.
När äventyren är över gäller det att laget har listat ut rätt lösenord. Om så är fallet öppnas skattkammaren och jakten på guldmynten går in i slutfasen. Laget har nu endast några minuter på sig att föra ut så många mynt som möjligt från skattkammaren.
När tiden är ute är det dags att väga mynten. Vikten omsätts i kronor. De två lag som under turneringen har samlat ihop mest pengar går till den stora finalen.
Alla vinstpengar under turneringen går till välgörenhet. Varje vinnande lag väljer själva vilken organisation som ska få pengarna.

Tävlande
Lagen i Fångarna på fortet består av mer eller mindre kända personer från i första hand artist-, idrotts- och mediavärlden. De flitigaste deltagarna är Johannes Brost (7 säsonger), Karl Dyall (6 säsonger) och Magnus Samuelsson(5 säsonger).

Profiler på Fortet
På Fort Boyard huserar ett antal färgstarka figurer som spelar en större eller mindre roll för handlingen:

Gåtmannen huserar i tornet på Fort Boyard och har till uppgift att läsa upp gåtor för deltagarna, som belönas med en nyckel om de svarar rätt. Under säsong 1 spelades rollen av Martin Myrberg. Från och med säsong 2 övertogs rollen av Stig Ossian Eriksson, som under namnet Fader Fouras blev den klassiske gåtmannen i den svenska versionen. I säsong 10 och 11 presenterades gåtorna av Felix Herngren i rollen som Dan Bäckman. Under säsong 12 lästes gåtorna av Rolf Skoglund i rollen som Bébé Fouras, och under säsong 13 av Lasse Brandeby i rollen som Kurt Olsson. I säsong 14 tar den säregna vaktmästaren Stellan Silvertass, spelad av Peter Magnusson, plats som gåtman. I säsong 15 flyttar gåtmannen tillbaka upp i tornet när Börje Ahlstedt tar över rollen som Pápá Fouras.

Guiderna på Fort Boyard har till uppgift att ledsaga lagen till de olika cellerna, hålla koll på tiden och ta hand om de insamlade nycklarna under tävlingens gång. Åren 1990-99 gjordes rollerna av André Bouchet och Alain Prévost, från 2000 av André Bouchet och Anthony Laborde. Guiderna har medverkat i alla säsonger av Fångarna på fortet utom säsong 10 och 11.

Fångvaktaren på Fort Boyard har till uppgift att starta tävlingen genom att slå i gongongen, samt att vakta de deltagare som hamnar i fängelse. Under de första säsongerna kallades rollfiguren för Sumo och spelades av Raymond Khamneve. Därefter tog Yves Marchesseau över som den nuvarande rollfiguren La Boule. Liksom de två guiderna har fångvaktaren medverkat i alla svenska säsonger utom säsong 10 och 11.

Tigerskötaren på Fort Boyard har till uppgift att hantera de tigrar som vaktar skattkammaren. Sedan säsong 2 innehas rollen av djurskötaren Monique Angeon.

Fort Boyard
Fort Boyard är en försvarsanläggning belägen i sundet Pertuis d’Antioche utanför La Rochelle i Frankrike. Fortet stor färdigbyggt 1857 men var redan då föråldrat ur militär synvinkel. Fortet användes som fängelse under en kortare period innan det slutligen övergavs. Fort Boyard fick sedan förfalla under många år innan det mot slutet av 1980-talet rustades upp inför de kommande tv-produktionerna.

Fångarna på fortets inspelningar 2021 inställda

Våren 2020 meddelade TV4 att inspelningarna av Fångarna på fortet ställdes in på grund av den rådande pandemin.
Inför sommaren 2021 kommer återigen ett nytt bakslag. Även inspelningarna för årets program ställs in.
- Det är ett ytterst tråkigt beslut men det ligger utanför vår kontroll, säger programledare Agneta Sjödin.

Kalle Moraeus trotsar sin rädsla!

"Jag vill inte vara med om att vara instängd under vatten" sa Moraeus innan han klev ner i den läbbiga undervattenscellen.

Fångarna på fortet fyller 30 år – här är säsongens deltagare

Det är dags för Agneta och Gunde att återigen återvända till Fort Boyard, tillsammans med Madame Fouras och alla tävlingslystna deltagare. Dessutom bjuds det på ett nostalgiskt jubileumsavsnitt för att fira att Fångarna på fortet fyller 30 år. Bland de tävlande finns Lotta Engberg, Keyyo, Börje Salming, Ben Mitkus och Thomas Ravelli. Fångarna på fortets nya säsong har premiär fredag den 14 augusti klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.