Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

Klassiskt svenskt med kopparkanna
Foto: Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Antikskolan - Svensk koppar

Uppdaterad: Publicerad:

Den gamla sägnen om bocken som stångade sina horn rödfärgade, som Pontus berättade om i Antikdeckarna avsnitt 3, säsong 11, handlar om det Stora Kopparberget i Falun. Det sägs att det funnits en gruva där, ända sedan 1200-talet. Dock hade Stora Kopparbergets gruva sin storhetstid under större delen av 1600-talet.

Koppar har haft en stor betydelse för den svenska historien och inom svensk kultur. Idag läggs inget större värde på kopparen, men om du har en kaffepanna i koppar, så kan du tänka på att den kan vara flera hundra år gammal. Det karaktäristiska draget för 1700-talspannor är att de är ovala och långa och har kraftiga hankfästen, medan de tidiga 1800-talspannorna är runda. Piparna på båda modellerna är fastsatta med klamrar och slaglod. Det är det som visar sig som en ojämn, gulaktig rand runt pipen. Det är ett resultat av den gula lödmetallen och flikarna efter kopparplåten, som klippts upp för att de ska klamra om varandra före lödning. De senare modellerna av 1800-talspannorna har en kant runt pipens fäste och efter 1840 förekommer inte längre metoden med lödtråd och klamrar. En annan detalj, som kan vara intressant för dig som vill tidsbestämma dina kopparpannor, är att innan 1870 så tillverkade kopparslagarna själva sina nitar av rullad kopparplåt. Detta innebär att man i de gamla nitarna ser ringarna efter kopparremsan. Däremot är nitarna efter 1870 är helt massiva till följd av att de då började tillverkas industriellt. Även järnspisen gjorde sitt intåg i Sverige 1870, vilket också innebär en förändring i utseendet på kopparpannorna. Innan 1870 kokade man sitt kaffe över öppen eld och då var pannorna försedda med tre ben. Men i och med järnspisens genombrott, försågs pannorna med en fals, en kant, som gjorde att man kunde hänga pannan på en av spisringarna. Precis på det sätt, som Pontus visade i kvällens avsnitt.

När det gäller att putsa och polera sina kopparföremål finns det några olika husmorsknep.


1. Häll hett vatten i diskhon och tillsätt 2 matskedar citronsyra och 2 matskedar tvättmedel. Diska dina kopparföremål med en vanlig diskborste eller trasa. Kopparen kan vid behov ligga ett helt dygn i lösningen innan du tar upp den, sköljer och torkar.

2. Är dina kopparföremål svårt smutsade och oxiderade kan ett kemiskt bad vara att föredra. Lägg aluminiumfolie i botten på en plastbunke och placera dina kopparföremål på folien. Lös cirka 0,5 deciliter hushållssoda per liter kokhett vatten och häll över föremålen. Se till att du har handskar och var rädd om ögonen, då lösningen bubblar kraftigt.

3. Det är inte alltid man vill ha en spegelblank yta på sina kopparföremål, utan på vissa kopparföremål kanske du vill behålla föremålets naturliga patina. Dock kan kopparen ha fläckar som du ändå vill ha bort. Då rör du ihop 1 matsked salt med 1 matsked ättika och 2,5 deciliter hett vatten. Använd en trasa av grovt tyg och putsa försiktigt med lösningen på fläckarna.

4. Det absolut billigaste knepet för att putsa torde vara att strö fint salt på en citronhalva eller halv lök. Gnid och putsa kopparen. Eftertorka med en ren tygtrasa.

Källa: Gammalt värdefullt - redaktör Maja-Lisa Furusjö och Nya lilla fyndguiden – Anna Örnberg