Läs chatten med konditorn

Konditorn Magnus Johansson chattade med Nyhetsmorgons tittare på lördagen.

catrin: För oss med allergiker i familjen- vad kan man ersätta mandel och nötter med i olika bakrecept? I mat är det bara att plocka bort , men i bakverk är det väl mer noga med proportioner?
Magnus Johansson: Ja mandel och nötter ger ju konsitens, men till exempel äpplelådan idag kan du t,ex ta bort mandeln under äpplet så är den mandelfri. Sedan finns det att köpa aprikosmassa där ingen mandel ingår.

Frida: Jag undrar vilka äpplen man ska använda till t.ex. pajer och kompoter?
Magnus Johansson: Dummt svar kanske men välj ditt favorit äpple mycket syrligt om du vill ha syra i desserten eller lite mjöligare till t,ex mat etc,etc

maggan: Hej, vad hittar jag dina goda recept.
Magnus Johansson: recept.nu

Marie: Hej Magnus! Jag ska ha gäster idag och hade tänkt bjuda på äpplekaka. Såg dian recept idag och bestämde mig för ett av dessa men jag kan inte hitta receptet på recept.nu. Var finns det? Tack
Magnus Johansson: Vänta till efter programmet och sök på recept.nu och sök på kock Magnus Johansson

Kattis: Hej! Såg fint ut. Men nu undrar jag kan man använda äpplena man har i trädgården som inte är riktigt mogna än? Mvh Kattis
Magnus Johansson: Jag tycker du ska vänta tills dom är mogna

pelle: Hej, kan du repetera äpledesserten du nyss gjorde i Nyhetsmorgon..de ugnsbakade med aprikoser och mandelmassa. :)
Magnus Johansson: Kärna ur och skala äpplet, blanda mandelmassa,aprikoser,hasselnötter och fyll äpplet med det. Toppa med flytande honung och nötter baka i 200 grader tills massan börjar färga och sänk därefter temperaturen till ca 150 grader ca 30 minuter till. servera dom varma med glass eller vaniljsås

jerry 10 år: Vad är din favorit mat???
Magnus Johansson: Allt som är vällagat och med kärlek

annette: vad kan jag använda istället för nötter i ett bröd har en son som inte tål nötter. eller i en kaka annette
Magnus Johansson: Torkad frukt , aprikoser,russin,dadlar, fikon blötlägg dom bara i vatten dagen innan

Marie: Hej! Kan tänka mig att du fått denna fråga förr, men hur får jag till en bra kladdkaka, krispig på ytan och riktigt kladdig inuti... Lyckas aldrig..
Magnus Johansson: 1000 gr smör 1000 gr choklad smält 20 ägg 1000 gr socker vispas luftigt och vänd ned den smälta choklad blandningen sikta 12,5 dl siktat vetemjöl 5 tsk bakpulver bakas i 220 grader i 13 minuter Låt svalna och servera

Gunnel: Vill gärna få ditt recept på amerikansk smördet. Tack även för alla fantastiska recept
Magnus Johansson: Det ska ligga på recept.nu

Emmy: Skall dadlar skalas eller räcker det med att jag skållar dem innan?
Magnus Johansson: Skålla räcker tycker jag

Irene: Hej Magnus! Jag har ett litet problem, som jag tror jag ej är ensam om. Varför skär grädden sig när jag har i gelatinblad? Tacksam för ett svar.
Magnus Johansson: Lätt att göra fel på är att du kanske vispar grädden lite,lite för hårt. och att du kanske häller gelatinet rakt ned i grädden och rör om. Gör tvärtom smält gelatinet och tag bort 3 msk vispad grädde och rör ut med gealtinet , smält lite till om det skulle behövas så det är riktigt flytande, därefter vänder du ned gelatinbladningen i grädden så blandar det sig bättre lycka till

Jonas: Hej! Jag är en kille på 14 år. Jag och två av mina kompisar skulle vilja öppna ett bageri. Vet du något bra gyminasium som man kan gå på ifall man vill utbilda sig till konditor? i stockholm?
Magnus Johansson: kontakta sveriges bagare och konditorer 08-7626000

tim: vad gillar du att baka mest
Magnus Johansson: Säsongs anpassade bakverk, samt choklad och bröd

Linda: Varför blir en del mjuka kakor tunga och kladdiga?
Magnus Johansson: Vispa smör och socker luftigt blanda ned äggen 1 i sänder och vänd ned mjölet och baka tills kakan är riktigt färdig, känn med sticka när inget fastnar är den klar

morskamona: Hej Magnus. Hörde just din kommentar om att "margarin är äckligt" när du tog ut något smörbakat, men säkert gott, ur ugnen. Vad brukar du använda i dina bakverk till personer som har allergi mot mjölk och soja?
Magnus Johansson: Hej då gör jag något annat t,ex det ugnsbakade äpplet är sagolikt

Linda: Vad ger ett saftigt matbröd?
Magnus Johansson: Arbeta degen länge och gärna med fördeg eller surdeg, sedan minska jästen och låt den ligga länge

Ulla-Britt: Hej! Jag skulle vilja ha ett bra recept på en riktigt god hemlagad vaniljsås, har du det?
Magnus Johansson: 500 gr mjölk 500 gr grädde 200 gr råsocker 200 gr äggula (10 str) 1 vaniljstång sjud till på spisen till 82 grader låt svalna i isbad

madeleine: vad/hur är det bästa sättet att frysa in äpplen och hur länge kan de förvaras frysta?
Magnus Johansson: Blanda med lite råsocker och skiva dom i grova skivor i plastpåse frys in

frida: hejsan! såg enormt smaskigt ut, men jag undrar, är det ett lätt recept? såg inte från början, så tar det lång tid, eller är det bara att köra ihop? :)
Magnus Johansson: lite svagare mjöl typ bagarivetemjöl(ej vetemjöl special) blanda ej degen för lång tid

Anneli: Missade början, vad hade du i äpplena?
Magnus Johansson: mandelmassa, aprikoser och hasslnötter

Programledarnas språkmiss - hittar inte orden

Det är inte lätt att byta från svenska till engelska. Det upptäcker Martin som tillsammans med Maria gör sitt bästa för att översätta när Sojib Bepari från Norsborg skrapar Triss den här morgonen. Döm själva hur bra snacket går.

Stjärnskottet Gustav Lindh prisas "Jag är så lyckligt lottad"

Den internationella juryn för European Film Promotion har valt den svenske skådespelaren Gustav Lindh som en av Europas tio Shooting Stars 2021. Gustav är aktuell i Guldbaggenominerade Orca, och i Viaplay-serien Älska mig. Här berättar han om uppväxten i Västerås, skådislivet och framtiden.

Gripandet av Navalnyj "Förskräckelse att ryska ledningen gör så här"

Johanna Melén är Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio och kom till Ryssland för första gången på nittiotalet, samtidigt som Putin utsågs till landets premiärminister. Sedan dess har han suttit vid makten i 20 år, en period som kantats av konflikter, militär upptrappning och isolering från väst. Senaste månaderna har gripandet av regimkritikern Akeksej Navalnyj fått stor uppmärksamhet. Johanna kommenterar ryska myndigheters hantering av situationen. Hennes bok "Mina ryska vänner" är en redogörelse av Putins tid vid makten och hennes egen tid i landet.

Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.