Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

Apparna för hemmafix, inredning och renovering

Rita byggskisser, mät avstånd och gör inköpslistor. Dagens telefoner kan så mycket mer än att bara ringa. Genvägen till ditt hemmafix stavas app.
Här listar vi bra appar för hemmafixaren.

Uppdaterad: Publicerad: Foto: Foto: Scanpix

Först använde vi mobiltelefonen till att ringa med. Sen kom de smarta telefonerna, skärmen blev större och nu har vi en liten dator i handen. Vad du kanske inte har tänkt på är att just de här smarta telefonerna kan hjälpa dig i ditt hemmafixande, telefonen blir helt enkelt din digitala verktygslåda.

Först och främst gäller det att hitta ett hem att fixa:

Hemnet (gratis)

Här hittar du enkelt hus och lägenheter som är till försäljning. Precis som på Hemnet.se kan du söka på olika områden, prisklasser och hur många rum du vill ha. Är du ute och promenerar och tänker ”-Här var det fint, här vill jag bo!” så kan du enkelt hitta lediga boenden i närheten, telefonen använder sin inbyggda GPS för att ta reda på var du är och hittar sedan objekt i närheten.

Ikea (gratis)
Din telefon blev just en katalog, här hittar du information och allt du behöver inför ditt möbelköp. En uppskattad funktion är att det finns kartor för alla varuhus, så det blir lättare att hitta fram till Billy, Palle eller Eva.

Fixa taket med hjälp av appen (gratis)

Nu kan du som vill lägga om taket själv ladda ner Tak-appen. Ritningar, produktinformation, monteringsanvisningar samt bra och nyttig information som de behöver för att utföra sitt jobb säkert och smidigt.
Funkar för: iPhone och kan laddas ner gratis i Appstore.

Länk till Tak-Appen »

Ihandys Carpenter (Kostar cirka 15 kronor. iHandy Level, en av de fem verktygen är gratis)
Här har du allt i ett. Appen som har lod, vattenpass, linjal och gradskiva hjälper dig att få ett rakt och snyggt bygge. Funkar på såväl iPhone som Android.

ROT-kalkyl (gratis)
Med ROT-avdragsapplikation har du bland annat en räknesnurra som visar vilket ROT-avdrag du kan få beroende på pris, materialkostnad, resekostnad och tidigare redan erhållet ROT-avdrag.

Du får svar på frågor som: Ryms avdraget inom maxgränsen? Vad behöver jag tjäna för att få fullt avdrag? Har jag nått maxgränsen för avdrag och vad behöver jag tjäna för att få fullt avdrag?

Dessutom kan du ta del av basfakta om regelverket, vad som ska göras och i vilken ordning samt hitta hantverkare och testa deras seriositet

Applikationen kräver att du har en iPhone eller iPad och kan laddas ner från iTunes, Appstore.

MIO (gratis)
Osäker på om din drömlampa kommer passa hemma hos dig? I MIOs app väljer du först tex en bordslampa och sedan kan du ta en bild med just den lampan i bilden. Detta göra att det blir mycket enklare att se om lampan faktiskt passar. En app som verkligen utnyttjar kameran och telefonen på bästa sätt! Bilden kan du spara eller skicka i väg som e-post.

Auktionskompaniet (gratis)
Här kan du, via din telefon, ropa in fina gamla föremål. Bra och enkel app där du får bra överblick och kan söka upp olika aktionsföremål. Kräver inloggning.

Handwriting (gratis)
Allt börjar med en enkel skiss, det har alla som sett Sommar med Ernst förstått. Här kan du enkelt göra skisser på projektet och om du vill kan du e-posta dem till din hantverkare, kompis eller till byggvaruhuset.


To.do (gratis)
När man ska starta ett nytt stort renoveringsprojekt eller varför inte ett mindre inredningsprojekt så kan det vara bra att spalta upp vad man ska göra och när. Den här appen är kanske inte så fin men den gör jobbet. Du får upp en kalender och kan skriva in anteckningar. När du utfört en uppgift klickar du med fingret på den och den blir grå, så håller du reda på vad du gjort och inte gjort.
Telefonens vanliga anteckningar funkar som ett komplement för saker som måste göras.

Mark on call (22 kr)
Designa och planera dina inredningsprojekt i mobilen först så att du slipper du göra misstag i verkligheten. Med inredningsarkitekten Mark Lewisons hjälp kan du alltifrån möblera om, till klä om möbler och flytta dörrar. Sedan kan du enkelt spara dina rumsdesigner och dela dem med andra iPhones, iPads och iPod Touches.

My Measures (gratis)
Hur många gånger har du inte stått på byggvaruhuset med en skrynklig lapp i handen med några nerklottrade streck som ska föreställa alla mått och vinklar på ditt projekt? Nu är det slut med det! Den här appen låter dig ta en bild på tex ett fönster, rita in alla mått och sedan spara det hela. Allt blir tydligt och det är nästintill omöjligt att göra fel. Mycket smart app. Finns både som gratisversion och som betalversion med lite fler funktioner.

Photoruler (gratis)
Det här är ett helt genialt litet program som faktiskt fungerar! Appen hjälper dig att mäta saker genom att använda sig av referensobjekt som har en känd bredd/höjd. Det kan vara till en cdskiva eller A4-papper. Om du tex vill veta bredden på en vägg så börjar du med att sätta upp ett vanligt A4-papper på väggen. Sedan öppnar du appen och tar ett foto. Sedan berättar du med hjälp av programmet storleken på referens objektet och vipps har du rätt mått. Då går det lätt att mäta upp vägen. Förvånansvärt noggrant program!

Presize (gratis)
Ett skjutmått. Bra att ha när man till exempel vill veta bredden på en mutter. Om man har två telefoner tillhands kan man koppla ihop dem trådlöst, lägga dem bredvid varandra och på så sätt få ett skjutmått som är större än displayen. Mäter mycket noggrant.

Ihandy (gratis)
Vattenpass som fungerar mycket bra. Kanske inget man använder när man bygger hus men passar utmärkt när en tavla eller en hylla ska upp på väggen.

Ruler Free (gratis)
En tumstock i telefonen. Enkel och funktionell. Vill du mäta saker som är längre än telefonen kan du skrolla fram linjalen.

Mylite flashlite (gratis)
Inte ett verktyg men nog så bra ändå, gör om din telefon till en stark ficklampa. Perfekt i trånga mörka utrymmen.

Flügger färgguide (gratis)
Svårt att beskriva färgen du vill ha på väggen, men den finns på kompisens överkast? Den här appen översätter ditt foto på (exempelvis) överkastet till en färgkod. Sedan kan du bläddra mellan olika nyanser och spara favoritfärger i ett minibibliotek.


Alla program hittar du i Itunesstore och det krävs att du har en Iphone 3GS eller Iphone 4.

Everlight Free (gratis)

Ska du jobba utomhus på kvällen eller ska kika in under trallen och behöver extra ljus och bara har din telefon att tillgå? Ladda ner ficklampan everlight free som funkar för iPhone4.
Det starka ljuset slås automatiskt på när appen öppnas. Testa även ficklampeapparna 7th Gear och Flashlight, även de är gratis.

Behöver du inte bara mer ljus utan även ett förstoringsglas för att kunna se de små skavankerna i bygget? Ladda ner Förstoringsglas från Maria Pier, även den gratis.

Även kikaren Night vision från All soft funkar bra i mörkret.

Buller (gratis)

Mät bullret omkring dig när du arbetar med Arbetsmiljöverkets bullerindikator. upptäcker du hur mycket buller du har omkring dig. Med en enkel knapptryckning får du:
- En decibelmätare som mäter ljudnivån i realtid med tydlig grafik.
- En bullerkalkylator där du bland annat kan räkna ut hur mycket buller du totalt utsätts för under en 8-timmarsdag.
- Kort information om buller och kravvärden för ljudnivån.
- Direktlinje till Arbetsmiljöverket för att få mer information.

Applikationen innehåller också information om buller och kravvärden samt telefonnummer för att komma i kontakt med vår växel och våra bullerexperter, som kan bistå med information om buller och ljudnivåer.

Applikationen funkarn på iPhone 3GS, IPhone 4 och IPad och fungerar för ljudnivåer mellan cirka 40 och 100 dB(A). Bullermätaren uppfyller dock inte internationell eller europeisk standard för ljudnivåmätare.

Har du tips på fler appar för hemmet? Mejla redaktionen.

Jerry Boman, Uppdaterad av redaktionen