Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

Så blandar du träslag rätt

Blanda flera träslag i ett rum - kan man göra det? Och vad är i så fall viktigt att tänka på? Hemmakanalen.se ringde upp mäklaren Eva Lundkvist för att få svar.

Uppdaterad: Publicerad:

I veckans Såld på hus gissar mäklarna slutpriser på boenden intill Vättern - ett torp, en 1800-talsgård och en villa.

Villans kök är inrett med fyra olika träslag - björk, körsbär, furu och valnöt. Det reagerar fastighetsmäklaren Eva Lundkvist, från Mäklarringen, på.
– Jag tycker att man ska minimera antal träslag rent generellt. Att ha enhetliga trägolv i bostaden skapar lugn och harmoni, säger hon till hemmakanalen.se.

Hur ska man tänka när man väljer träslag?
– Om man valt att ha luckor i köket i ett träslag bör golvet vara i samma träslag. I sovrum och vardagsrum så bör man ej blanda fler än två träslag, inkluderat golv.

Vilka ska man undvika att mixa?
– Ett gulnat furugolv tillsammans med ekmöbler är no no. För att få harmoni i ett hem skall man eftersträva en lugn och sval känsla. Att blanda olika träslag ger motsatt effekt i allmänhet. Kombinationen gulnad furu och oljad ek ger ett maximalt utslag av detta. Vill man ha ekmöbler rekommenderar jag att man målar golvet i exempelvis ljusgrått eller vitt.

– Har du ett innertak i gulnad furu så måla det vitt inför en kommande försäljning. Likaså rekommenderar jag att man målar furupaneler på väggar vita.

– Mitt egna no no är gulnad furu på väggar och golv. Måla vitt för att få bort bastukänslan som det ger. Och blanda aldrig körsbärsträ med ek. Herregud, tänk dig tanken - kombinationen är värre än lila och orange.

Vilka nyanser är inne just nu?
– Mörka trägolv har varit populära dom senaste åren. Snyggt, men kräver att all övrig inredning är ljus. Att tänka på är också att allt damm syns ruskigt väl. Mitt egna favoritgolv är ekparkett som är lagd i fiskbensmönster, det är ett ett klassiskt golv som passar till alla typer av möbler, ultramodent till rokoko.

– Trender man nu ser är att den oljade eken i möbler avtar och att ljust målade möbler alternativt möbler i mörka träslag är mer populära. När det gäller inredning bör också bok helt avlägsnas.

Mer från Såld på hus