Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Bert Karlsson svarade på frågor om skolmat

isabella: Hej Bert. Jag undrar var man kan köpa den gröna påsen? Sen måste jag säga att ämnen verkligen är jätteviktigt och det är kul att du engagerar dig! Synd bara att politikerna inte bryr sig. Med vänlig hälsning Isabella.
Bert Karlsson: DEn köper man inte man går till vårdcentralen. Man får ljuga lite, säga att man är hård i magen.

Jennie D: Vad har du för förslag på snabb mat istället för falukorv som mitt barn bara älskar att äta?
Bert Karlsson: Titta på innehållet, bra råvaror. Köpt något bättre än falukov, det är inte bra mat. Några är det inte ens kött i.

Tina: JÄTTEBRA Bert att du håller på med maten för det behövs VERKLIGEN! VAD kan vi själva göra mer än kolla och fråga i butiken. HUR ska vi få politikerna att göra något?
Bert Karlsson: Tvinga dem att äta den maten de serverar i skolmatsalarna.

Bohusläning: Tack för vad du gör i matfrågan! Jag undrar om du vet vad de har för mat på fängelserna? Och hur kostnaden ser ut jämfört med skolor,sjukhus och äldreboende?
Bert Karlsson: Det går inte riktigt att jämföra, de har ju mat hela dygnet. Jag tror den är rätt ok, men inte så mycket bättre än skolmaten

Mr Norrland: Vad gör vi som föräldrar när skolan inte vill lyssna på oss om de kassa skolmaten
Bert Karlsson: Jag tycker man ska gå ihop och kräva förändring. Den endahållbara förändringen är småskalig privatisering av skolmaten. I Stockholm har några skolor gjort detta med bra resultat, Katarina skolan på Söder bla. I det här fallet visar att landsorten är dummare än storstaden.

Pia: Hej Bert, jag har min 4 årige son på ett dagis där dom ej har eget kök, skall snart få ett barn till som också kommer att börja där. Vad kan jag göra för att få dom ge barnen bättre mat/eget kök och inte från ett storkök?
Bert Karlsson: Berätta att det faktiskt inte är dyrare att ta fram bra mat.

Kamilla: Tack Bert för ditt engagemang! Du gör ett kanonjobb! Finns det någon förening eller något att samlas kring så vi kan hjälpas åt att påverka för en förändrad lagstiftning!
Bert Karlsson: Det fins flera, tyvärr är de finatsierade av matindustrin. Men Skolmatens vänner är bra. Jag tycker staten skulle gå in och stödja en sådan förening. Kost & Näring tex får alla sina pengar från matindustrin.

Lina 10 år: Jag gillar verkligen inte maten på min skolan, och jag hoppar över maten ofta. Jag tycker du är bra Bert som hjälper oss ungdomar :) Och vill säga TACK för det du försöker få fram och göra :) Tack Bert många kramar Lina :)
Bert Karlsson: Tack tack. Gör uppror i skolan mot den dåliga maten.

Alejandra: Hej Bert! Min flicka går på förskolan. Deras mat är skolmat och de får samma mat som de gamla. Hur mycket tillsatser finns i denna mat? I andra förskolor i samma kommun har de egen kokerska som lagar maten. Maten är bättre. Hur kan det skilja så? Hur kan man som förälder påverka? Tack för ditt engemang. Hälsningar Alejandra
Bert Karlsson: Kom överens om att alla barn bojkotar den dåliga skolmaten i några dagar, då kommer det hända saker. I Skara gjorrde man så på en skola och då hände det grejer.

Pelle o Karin: Tack för att du engagerar dig i så många viktiga frågor. Du är VIKTIG!

Kamilla: Hur hittar jag de som är ansvariga politiker som jag kan sätta press på? Landsting- eller kommunpolitiker? Vad har de som är ansvarig för maten för uppdrag, är det de som har hand om skolfrågor eller någon annan grupp?
Bert Karlsson: Kommunalpolitiker. Vilket är ett problem, de kontrollerar skolmaten. De kollar sig själva så att säga.

Leila: Jag trode inte att Bert var så snäll. vrån och med idag beundrar jag dig Bert.

Oscar Sundsvall: På min skola kommer maten färdiglagad med jättedålig kvalité. Många gånger går hela skolan hungrig för att maten är så dålig och smakar illa. Hygigenen är inte bra tex med hår i maten som har hänt massor av gånger. Jag kan bara inte äta maten på skolan länger jag står inte ut. Jag vet inte vad jag ska kunna göra så de i som bestämmer om maten i kommunen lyssnar. Hur ska jag göra?
Bert Karlsson: Dålig hygien är ett stort problem och det hdlar om att kommunerna kontrollerar sig själva. Hygienen är katastrof på många ställen. Jag tycker du ska organisera ett uppror, civilolydnad, sluta ät maten några dagar. Då händer det grejer. Sprid detta till alla skolor.

Stina Nynäshamn: 1000-tack Bert för ditt engagemang och det du gör! DU ÄR SÅ JÄVLA BRA!

Carina Från Söderbärke: Hej Bert! Först vill jag säga blir så glad att du agerar för bra mat.. Har en liten fundering... Tänk om skolorna skulle be föräldrarna.. att lämna in några av sina bästa recept på vardagsmat... Jag menar hur många barn har inte allergi mot "nått" idag.. det finns säkert massor med bra vardagsmat som vissa föräldrar komponerat ihop själva för att det ska passa barnen och resten av familjen...Detta förslag bör ju vara frivilligt..Men vem vet det kanske "regnar" in förslag.. Ha dè bra Bert... Carina
Bert Karlsson: Recepten är säkert bra men skolans råvaror är fel, alltså blir det kanske blir bättre mat. Råvarorna som skolan har är så dåliga.

Leila: Var för använder man inte råvaror i skolor är det så svårt?
Bert Karlsson: Upphandlingsregler! De sätter stopp,

Fia: Du har gjort så mycket bra genom åren,har alltid tyckt som du.! Skönt att du äntligen får en kredit och folk fått upp ögonen för den du verkligen är! Kram Fia

Zinitha: Våra barn får "riktig" mat i förskolan vilket vi är oerhört tacksamma för, men när de nu ska upp i skolan vid sex års ålder kommer de att bli serverade mat från Sodexo vilket känns väldigt oroande efterom jag vet att många barn (från sex år och uppåt) kommer hem med migrän och magont pga att de ej klarar av att äta den undermåliga maten. Man kan ju fråga sig varför man inte tillagar maten från grunden i skolan! EN BLOMMA TILL AGNETA SOM LAGAR DEN GODA MATEN PÅ SOLKATTENS FÖRSKOLA I BERGBY (GÄVLE KOMMUN)

Kristina: Jag känner mig så oerhört lurad! Hur kan vi behandla Sveriges framtid så illa, förgifta våra barn, allt med statens goda min, politikerna måste sitta i knät på matindustrin. Härligt att du tar striden, jag är med dig och jag vet att vi är fler föräldrar/medmänniskor som har tröttnat på skiten i maten. Trött på idiotin och byråkratin runt lagstiftning. Kristina

Torbjörn: Vad heter den "gröna påsen"?
Bert Karlsson: Fråga efter avföringsprov på Vårdcentralen. Då kan kräva att få en sådan, ljug och säg att du har ont i magen bara.

Anita Sjögren: Anna Maria Bildt sa igår att vi ska dolka lagen om offentlig upphandling "FLEXIBELT (typiskt italienskt...) för att främja lokalproducerat. Är detta möjligt?
Bert Karlsson: Jo, det kan man göra men det faller på distruitionen. Det finns bara tre stora företag i landet som kör ut all mat. Falköpings mejeri kan tex inte leverera till skolor i Falköping. De måste köpa från Skåne. Galet.

Jerry Boman (Moderator):

Nu avslutar vi chatten och tackar Bert. Och tack för alla frågor!

Forskaren: Därför är fladdermöss så viktiga

Genom historien har förutsättningarna för liv på jorden förändrats, men en sak har varit samma i miljontals år – skiftningen mellan dag och natt. Nu håller människans instinktiva rädsla för mörker, i kombination med genombrottet för de billiga led-lamporna, på att rubba den rytmen. Fladdermusforskaren Johan Eklöf slår ett slag för natten i sin nya bok "Mörkermanifestet".

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

TikTok-tvillingarna vill varna yngre – ”Unga ska säga nej till tobak”

Tvillingarna Iza och Elle Cryssanthander har miljontals följare världen runt på sina sociala medier och är extremt stora på plattformen TikTiok. Nu vill de använda sin makt och sin plattform till att varna för hur lätt unga kan luras in i ett nikotinmissbruk genom vilseledande reklam och lockande godissmaker som Hubba-bubba och hallonlakrits.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Kändistränaren om stökiga uppväxten: ”Slogs mycket”

Efter många år som Biggest Loser-coach och kändistränare berättar Mårten Nylén om känslorna kring att vara adopterad, om åren som stökig destruktiv slagskämpe och hur han själv vände sitt liv och valde en annan väg - att jobba som stuntman, livvakt och senare med träning och hälsa.

Så tränar du dina lungor efter covid-19

Så tränar du dina lungor och din andning efter Covid-19. Operasångaren och andningscoachen Emilia Feldt visar övningar för att optimera både andning och stämband. Anja L Sundberg var sjuk i 3 månader. Christopher låg i respirator 6 dygn. Båda har tappat styrka och kondition under sjukdomsperioden. Personlige tränaren Michael Angress hjälper dem att få krafterna tillbaka.

Birro skriver Berghagens biografi - ”Min fru grät när jag fick jobbet”

Marcus Birro är journalist och författare som slutat gräva i sitt inre och börjat skriva böcker åt andra. I augusti släpptes boken om den omstridde Östersunds ordförande Daniel Kindberg. Och nu är det folkkära Lasse Berghagen som står på tur. Hur är det att skriva om offentliga personer när man själv är en?

Maria Borelius sömntips – getsoppa i håret: ”Mot all logik”

Kan en blick på den oändliga stjärnhimlen, en spellista med bra musik eller en fotbollsmatch med favoritlaget läka kroppen? Det tror i alla fall förundringsforskarna som just nu studerar vad känslan av förundran gör med oss och vilket samband det finns mellan den känslan och hälsa. I boken om Förundran har författaren Maria Borelius tittat närmre på just den läkande känslan.

Så påverkas barnets immunförsvar vid kejsarsnitt

Under veckan som gått har vi pratat om immunförsvaret. I dag ska vi prata om kopplingen mellan tarmfloran och immunförsvaret. Kan man verkligen förbättra sin tarmflora och bli friskare? Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet och Ida Schoultz, docent i biomedicin, förklarar bland annat hur barnets immunförsvar påverkas vid födseln.