Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Läs chatten med Jarl och Bornehag

b>Helena: Hej Var kan jag se filmen underkastelsen?
Stefan Jarl: filmen kommer på dvd efter jul om den inte går på en bio nära dig!

Ingrid: Vad är det viktigaste jag som mamma kan göra i vardagen för att minska mina barns utsattthet för farliga kemikalier?
Carl-Gustaf Bornehag: Det är ingen lätt fråga men rent generellt kan man säga att man måste börja och läsa innehållsförteckningar vad olika sker innehåller. Man kan också gå in på Kemikalieinspektionen och läsa om kemikalier. Så mycket handlar om att lära sig mer och börja tänka.

Mamma Maria: Den genomskinliga nappflaskan från tillverkaren Eska som ni hade på bordet framför er ska enligt tillverkaren vara "Reko" och fri från BPA, stämmer verklingen det?
Carl-Gustaf Bornehag: Ja det utgår jag ifrån. Dessutom är det ju så att det finns gamla hederliga nappflaskor av glas

Titti: hej många deodaranter och andra skönhetsmedel där det ingår aluminium fråga på lång sikt kan bryta ner cellerna i kroppen, kan Du svara mig tack Titti
Carl-Gustaf Bornehag: Tyvärr vet jag inte mycket om aluminium men jag vet att kosmetiska produkter inkl parfym ofta innehåller t ex ftalater som är ett misstänkt hormonstörande ämne

Cathrin: Jag vill köpa bra och miljövänliga produkter, leksaker etc. Vad ska jag tänkta på? Träleksaker är ett bra alternativ antar jag, finns det någon märkning för leksaker?. När det gäller exempelvis hudprodukter, vart ska man vända sig då? Tacksam för svar!
Carl-Gustaf Bornehag: Ja det gäller nog att helt tänka efter och följa sin känsla i många såna frågor. Träleksaker istället för plast är väl en bra princip men då bör leksakerna inte vara målade. Hudprodukter är ett jättexsvårt kapitel, det enda vi vet är att de ofta innehåller mycket kemikalier

Patrik: Finns det någon hemsida där dessa gifter är listade? Så man kan läsa om hur de påverkar kroppen och vilka produkter som inehåller det. Tack på förhand.
Carl-Gustaf Bornehag: Ja det finns listor på särskilt farliga kemikalier på kemikalieinspektionen, www.kemi.se

Maria: Jag är 22 år och kanske tio år från att skaffa barn, men när det händer vill jag inte tanka dem fulla med kemikalier med bröstmjölken! Hur ska jag leva för att undvika detta?
Stefan Jarl: hej, bra att du tänker "före"! Avgifta dig, så mycket som möjligt. dvs. ät ekologiskt, köp allt ekologiskt som går, typ sängkläder, lakan mm. Undvik saker som du kan finna på en lista som finns på filmens hemsida: www.underkastelsen.se listan heter: vad jag kan göra själv. fråga om alla produkterr du köper vad dom innehåller! städa, vädra! inga leksaker till barnet av plast! inga mattor i sovrummet med pfos och pbde . osv.

Anni: Jag får panik när jag hör om detta och jag gick raka vägen till mina köksskåp och rensade ur mina plastartiklar. Slänger även alla mina ajaxflaskor m.m hur långt ska jag gå för att det ska ha positiv effekt på min familj????
Carl-Gustaf Bornehag: Jag tror att man ska börja någonstans, man kan inte göra allt på en gång. Grundprincipen är att lära sig mer och att läsa om dessa saker, det kan man göra på kemikalieinspektionens hemsida, www.kemi.se

Yvonne: Nappflaskan som ni hade på bordet från MAM använder jag till min lilla bebis, är denna fri från BPA eller borde jag byta till annan flaska?
Carl-Gustaf Bornehag: Tyvärr vet jag inte det. Men det finns bisfenol a fria nappflaskor och är man det minsta tveksam så kan man alltid köpa nappflaskor av glas.

Linda: Hej! Har länge varit noga med att äta så ekologiskt och tillsattsfritt som möjligt och undvika tveksamma kemikalier i hudvård osv men detta var väldigt intressant! Skrämmande ja men intressant, inte konstigt att vi blir sjukare och sjukare. Vad hette dokumentärfilmen och vart kan jag se den? Finns det en" kemikalielista" med hormonförändrande kemikalier så man kan lära sig mer än man vet idag?
Stefan Jarl: hej , om filmen inte går på din bio så kommer den på dvd efter jul. heter UNDERKASTELSEN och har fått toppbetyg överallt. bra attt du lever som du gjort. se listan på filmens hemsida: www.underkastelsen.se där vi har en lista med vad du kan göra!

Lilian,1951: Hur ska vi gå till väga för att påverka den yngre generationen som vägrar lyssna på oss som tycker att kemikaliesamhället är farligt. Man svarar "du är överspänd och tycker allt är farligt" eller "snart kan man inte äta något" Orolig farmor och mormor
Stefan Jarl: jättesvårt dilemma! vi får inte sticka huvudet i sanden bara för att ämnet är svårt. först av allt måste vi påverka våra politiker, i skolan genom lärarna och skriva brev t kemikalieinspektionen! vi ska lösa problemet ÅT VÅRA UNGA, vi har ansvaret

Ulrika: Hjälp, vad ska jag göra som förälder för att undivka gifter i leksakerna? Vad ska jag titta efter när jag handlar eller ska jag bara undvika alla plastleksaker rakt över? Träleksaker är ofta målade, finns det skadliga kemikalier även i dem? Tack för att du engagerar dig i detta! Mvh/Ulrika
Carl-Gustaf Bornehag: Ja det är ingen enkel fråga. Men mjuka plastleksaker och hårda plasstleksaker är produkter som kan innehålla farliga ämnen. Att använda träleksaker är väl en bra princip och då skulle jag rekommendera att inte köpa målade produkter, i synnerhet till barn som suger på leksakerna.

sofia: hej ! alla kemikalier är naturliga eftersom allt finns här på vår jord. hur kommer det sigg att de då är skadliga för oss? när vi left vid det i flera tusen år
Carl-Gustaf Bornehag: Nej där har du fel. De kemikalier vi talar om har aldrig funnits i människans historia före andra världskriget. Det är just det som är allvarligt.

Jessica: Hej Stefan! Jag är gravid i v.39, första barnet, och blev helt förtvivlad när jag såg inslaget och fick veta att mitt barn har fullt med gift i sig när det föds. Att som mamma veta att man omedvetet skadat sitt barn känns fruktansvärt! Jag skulle vilja ha lite råd från dig vad jag kan göra nu för att göra mitt barns framtida liv så giftfritt som möjligt. Vad kan jag undvika i hemmet, rengöringsmedel, tvål osv? Vad kan jag rensa bort hemma nu innan barnet kommer för att få bort så mycket gift som möjligt? Vad gäller när det kommer till blöjor och babyvård? Jag vill verkligen ha hjälp att göra mitt barns liv så bra som möjligt! Tack på förhand! / Jessica
Stefan Jarl: rensa all kosmetika! ät för fan ekologiskt, köp bara ekologiskt, städa, vädra! låt inte barnet leka med plastsaker, tvätta alla nyinköpta kläder först! se listan på hemsidan: www.underkastelsen.se bli inte förtvivlad. HANDLA, skriv t politikerna!!!

Karin: Hur påverkar p-piller den egna kroppen och vår miljö? Finns hormonerna kvar i kroppen och kan det sedan påverka ens foster?
Carl-Gustaf Bornehag: P-piller är naturligtvis syntetiska hormoner och det innebär att vi mixtrar med vårt naturliga hormonsystem, med vissa risker. Påverkan av foster senare vet jag ingenting om men rimligtvis är väl exponerignen borta när fostret finns där.

Karolina: Hej Carl-Gustav! Först vill jag tacka dig för för ditt engagemang i ämnet! Jag ammar min lilla dotter, bör jag sluta? eller vad bör jag tänka på gällande vad jag äter och dylikt? Mvh Karolina
Carl-Gustaf Bornehag: Nej du ska amma av en rad olika skäl. Fortsätt således med det.

jeanette: Kläder går det bort om man tvättar dom ?
Stefan Jarl: ja, dilemmat är att kemikalierna kommer ut i vattnet! som sen skadar vattenlevande organismer......

emma: Hur gör man med kläder och textilier för att minska kemikalierna? Tvätta ofta?
Stefan Jarl: tvätta efter inköp!

Yvonne: Bör man tänka sig för när det gäller val av napp till sitt barn också?
Carl-Gustaf Bornehag: Jag vet inte mycket om nappar men det finns ekologiska nappar som rimligtvis innehåller mindre med kemikalier

Lovan: Jag har köpt handdukar av ekologisk bomull. Men hur kan jag veta om den färdiga produkten behandlats med skadliga kemikalier under tillverkningsprocessen, trots att själva råvaran är ekologisk?
Carl-Gustaf Bornehag: Ja det är en bra fråga. Men du har åtminstone börjat resan till att bli en medveten konsument. Alldeles oavsett vilka textilier du köper så är ett bra råd att tvätta dom innan användning

Inger: Först vill jag tacka dig Stefan för att du uppmärksammar frågan. Sedan har jag två frågor: 1. Varför måste inte företagen först be om godkännande innan de börjar använda en tillsats? 2. Vart vänder jag mig med min oro/misstanke om hälsoproblem pga tillsatserna? Min doktor skulle skratta åt mig om jag påstår att vissa av mina eller min dotters problem beror på olika kemikalier.
Stefan Jarl: därför att politikerna inte förbjudit o infört andra regler: först ofarlighetstesta, sen marknad. skriv t politikerna!!! kemikalieinspektionen har info. livsmedelsverket också. hemsidan på www.underkastelsen.se se listan vad du kan göra

Pia: Hur ser jag att en produkt innehåller ftalater? Hur är varan märkt? Står det "Ftalater" eller ex 621 i innehållsförteckningen?
Carl-Gustaf Bornehag: Tyvärr så gör det inte det i alla fall. Men det ska göra det. Vad gäller plast så är det den mjuka som ofta innehåller ftalater, t ex PVC mattor på golv.

orolig farmor: Ekologisk mat, gödsas de åkrarna med slamm?
Stefan Jarl: tom LRF rekomenderar numera slam SOM INNEHÅLLER ALLA GIFTER DU KAN TÄNKA DIG skriv t politikerna att detta måste stoppas, skriv på anti-listor på internet!

Cia: Här får man visst börja skotta där man står. Vad är den mest effektiva förändringen jag genast kan göra i min vardag för att göra den mer giftfri? Tror stenhårt på att det gör skillnad. Tack på förhand.
Stefan Jarl: se listan på www.underkastelsen.se - vad du kan göra själv!

Cicci 2: Hur frigörs kemikalier i hårda resp mjuka plaster? Upphettning? Kyla? Vid beröring?
Carl-Gustaf Bornehag: För det första avger normalt sådana här material kemikalier hela tiden eftersom de normalt inte är fast knutna till materialet. Men du har en poäng och det är känt att uppvärmning ökar avgivning. Ett exempel här är nappflaskor som ställs in i microvågsugnen.

Pia: Hej, jag är gravid och blir ju väldigt skrämd av detta ni tagit upp i dagens program, vad kan jag göra på 2 mån för att inte överföra kemikalierna till mitt barn när jag skall amma snart? Tack för ett bra program
Stefan Jarl: hej, avgifta dig! se listan på www.underkastelsen.se vad du kan göra!

Anni: Vilka politiker är rätt att vända sig till i dessa frågor???????Jag vill börja NU!
Stefan Jarl: miljöministern

Maria: Vi har inhandlat skydd till vår tygsoffa rekommenderat av Boolia. Den är just vätske och smutsavvisande. Inte någonstans på förpackningen kan man läsa vad denna vätska innehåller. Jag förstår att jag ska hoppa över att spreya in min soffa tack vare ert råd. Men är det inte mot gällande regler att sälja produkter utan att redogöra för vad de innehåller? Borde jag anmäla detta till någon instans?
Stefan Jarl: varna kemikalieinspektionen, ämnet, pfos, pfoa, kan tom vara förbjudet!

Carola: Har läst att man absolut inte ska köpa goreteximpregnerade kängor eller kläder.Finns det lika bra naturliga alternativ?
Carl-Gustaf Bornehag: Material av den typen kan innehålla sk. perfluoriserande ämnen (PFOS) som är misstänkt hormonstörande. Problemet är väl att alternativet inte finns med lika goda egenskaper men om efterfrågan kommer till så utvecklas rimligen bättre produkter.

anna: tack för ert fina arbete båda två. Jag är lärare och arbetar med barn med koncentrationssvårigheter. För första gången har jag hört forskare prata om det jag redan "vet". Kan ni tipsa mig om var jag kan läsa mer? Jag hann inte heller uppfatta namnet på den amerikanska kvinnliga forskaren som talade om de "ouppfostrade" barnen. Tack.
Stefan Jarl: theo colburne

Lii: Lii : Mina barn är i "dataåldern" och har slutat leka med plastleksaker. Hur skadlig är datorn och hur länge kan man som förälder tillåta barn att sitta framför dator eller game-boy etc. Tack
Carl-Gustaf Bornehag: Exponeringen från en dator när barnet kommer upp i åldrarna lite grand är betydligt mindre än från leksaker och andra produkter som spädbarn leker med eftersom de suger och slickar på saker. Men elektroniska produkter innehåller en hel del kemikalier.

Tiina: vad tycker du om alla dessa kosttillskott man tar?
Carl-Gustaf Bornehag: Jag kan inte så mycket om kosttillskott men rent generellt tycker jag nog att man ska fundera över nyttan med sådana preparat.

Eva: När började man använda bisfenol A i Sverige?
Carl-Gustaf Bornehag: Bisfenol A är en gammal kemikalie som introducerades redan på 1930-talet

Annika: Generaldirektören för kemikalieinspektionen är hon själv forskare eller enbart politiker? Som tittare verkar ni forskare otroligt engagerade, berörda och på gränsen till förbannade om än återhållsamt för att passa formatet medans hon mest verkar slipad på att undvika obehagliga frågor? Hur kan vi på gräsrotsnivå hjälpa till förutom att bli mer medvetna och efterfråga giftfria produkter?
Stefan Jarl: gräsrötterna har genom hisorien varit dom som orsakat förändring! skriv t miljöministern! först av alllt - sen t kemikalieinspektionen, ställ ansvarifga politiker till svars!

isabella: Hej tv4! Jag har följt ert tema hela veckan då jag tycker det är viktigt att få mer information om konserveringsmedel och gifter i mat och produkter. Jag undrar nu om ni har några kontaktuppgifter till Stefan (han som gjort filmen underkastelsen) För att få en förändring så tror jag att man måste börja hos politikerna. Det verkar inte hända någonting trotts att alla myndigheter säger att de "håller på och arbetar men det" Jag tänkte att man kanske kunde skicka runt någon typ av lista där man värvar namn som sedan skickas till våra politiker. Med vänlig hälsning Isabella från Malmö
Stefan Jarl: toppenförslag!

Monika: Var och när kan jag se filmen?
Stefan Jarl: på bio. efter jul på dvd

sissi: hur får man bort kemikalierna från soffor och andra möbler
Carl-Gustaf Bornehag: Rent generellt kan man väl säga att ju äldre en produkt är ju mindre innehåll av kemikalier finns det. Men vissa kemikalier finns så länge så man får vänta ända till produkten är uttjänt.

Eva: Vad ska jag göra med allt jag har i flaskor och burkar, ex. rengöringsmedel, bodylotion, ansiktskrämer, schampo? När jag ringde min sopstation fick jag svaret att spola ner det i toaletten!
Stefan Jarl: nej, för fan, spola ej ner det - går gm reningsverk ut i sjön!!!! lämna på apotek eler sopstation som SKA ta emot

orolig farmor: Finns det några plastburkar till mat, som är mindre farlig? Vilken siffra är bäst i triangeln. Har försökt få klarhet idet.
Carl-Gustaf Bornehag: Inte helt enkelt att svara på, men om du menar förvaringskärl så finns det märkningar man kan luta sig mot. När det gäller plastförpackningar för matvaror som säljs är det inte lika lätt eftersom märkningnen ofta avser innehållet snarare än förpackningen

Yvonne: Ang. min fråga om MAM flaskan så står det på deras hemsida att alla deras produkter är fria från BPA :) Är det då fritt fram att använda den, är det samma sak som att den är fri från hormonstörande ämnen?
Carl-Gustaf Bornehag: Ja då är väl bisfenol a borta i alla fall, men en relevant fråga är ju vilket ämne som har ersatt detta. Att använda glasfalskor kan ju vara ett bra alternativ

Li: Borde vi sluta använda plast helt och hållet?
Carl-Gustaf Bornehag: Ja det kan man verkligen fråga sig. jag har inget svar på den frågan

micke: vad är det för vits med att tvätta nya kläder, lakan osv om kemikalierna ända hamnar i dricksvattnet jag sedan dricker?
Stefan Jarl: du sätter fingret på den svåra punkten - du räddar dig själv men skadar djurlivet o sen äter du förgiftad fisk....ställ politikerna t svars!

Viktor1988: Vilka barn har inte haft en legobit var och varannan dag i munnen i sina första 8 år i sitt liv ? tycker vi lägger fokus på fel saker. Utan att vara forskare så vet jag att man inte kommer må sämre av att slicka på en plastbil, däremot kommer statistiken öka av antalet stressrelaterade hjärtstopp på föräldrar som är oroliga dagen i ända för att sitt barn ska slicka på en plast bil. rätta mig om jag har fel. tack för ett bra program.
Carl-Gustaf Bornehag: Nja där håller jag nog inte med dig. Vi har faktiskt ganska robusta data som visar att det verkligen finns riskkemikalier i vår miljö, samt att barn får i sig mer än vuxna och att barn är mer känsliga.

jeanette: Ska man ta bort leksakerna från rummet .är dom giftiga när dom ta i dom eller om dom står i rummet
Carl-Gustaf Bornehag: Leksaker är till för barn och barn ska ha leksaker, självklart. Men vi kanske ska fundera över vilka leksaker de har. En oro gäller framförallt barn som slickar och suger på saker.

Erik: Utifrån mitt tidigare arbete är en reflektion att det som är producerat på andra sidan jordklotet i syfte att säljas billigt ofta kan innehålla vad som helst. T o m att det i vissa fall finns ett uppsåt att lura kunden eftersom det många gånger är svårkontrollerat. Mina erfarenheter gäller främst industriprodukter men finns det dylika erfarenheter gällande konsumentprodukter, dvs Asienproducerat vs Sverigsproducerat?
Stefan Jarl: dessvärre har du rätt, 3e världen är dessutom mer utsatt, pgr av dålig utbildning, lässvårigheter, inga skyddande lagar - värst av allt: vi låter tillverka medicinerna våra i indien där inga lagar stoppar miljögifterna, arbetarna blir förgiftade, flickor får mens i 6årsåldern, föräldrarna dör av drivksvattnet mm - hyckleri, vi låer andra betala...

Daniel: Såg inte hela programmet, hur får man i sig dessa ämnen?
Carl-Gustaf Bornehag: Programmet finns på www.tv4play.se på efter 10

Yvonne: Kan ni ge ett exempel på en nappflaska som inte innehåller de kemiskt farliga ämnen som diskuterades i programmet?
Carl-Gustaf Bornehag: Ett bra råd är ju att använda glasflaskor

cecilia Sundlöv: Var kan jag hitta listor över de kemikalier som är hormonstörande? mvh Cecilia
Carl-Gustaf Bornehag: På kemikalieinspektionens hemsida, www.kemi.se

ingegärd: Hej Jarl, jag bor i Tyskland, och även här disskuteras det om mat och omgivning. Här kom det fram att ekologisk mat(bio) intealls är så mycket bättre. Om grönsaker och frukt inte besprutas, så köps den inte, därför att det inte ser så bra ut. Vad säger du om det?
Stefan Jarl: tyskland är inger föregångsland dessvärre, tänk att en tysk undersökning av vindruvor visar att de har i snitt 17-20 rester av kemikalier i sig!!! och mer kommer till vid buteljeringen....kräv , drick ekologiskt

Jenny: Jag undrar om det fortfarande är bättre att amma sitt barn, eller om det är bättre med ersättning?
Carl-Gustaf Bornehag: Allt talar för att det är bra att amma under rim ligtid.

Kristina Fredriksson: Hej Stefan, Toppen och fantastiskt att detta kom upp i tv - Grattis till en fantastisk film! JAg hoppas att den kommer att röja stor uppmärksamhet. Min fråga till dig gäller amning och barnmat! JAg lever nog betydligt hälsosammare än de flesta och anser mig ha relativt bra koll på ingredienser i div produkter och livsmedel, men även jag "fuskar" mellan varven. Vad är det mest optimala för min 2.5 månaders bebis att äta. 100% bröstmjölk eller ett tillägg av ersättning? Eva nämnde att även ersättning innehåller kemiska framställningar av näringsämnen. Gäller det även ekologisk pulverblandning alt färdigblandad ekologisk ersättning av märket HIPP? Tacksam för ditt svar. MVH Kristina Ps; Lycka till!
Stefan Jarl: gör egen ekologisk mat till barnet! AMMA FÖR FAN EJ ERSÄTTNING. IMMUNFÖRSVARET BYGGS UPP BARA AV AMNING (för att ta i lite...) fortsdätt amma. bort m plastleksaker ur barnets miljö. VÄDRA. STÄDA SOM FAN. se listan på www.underkastelsen.se va d du kan göra

Lena Ö: Jag var inne på Kemikalieinspektionens hemsida och tycker det är svårt att utläsa vilka produkter man ska vara försiktig mot. Vart finns det lättare information om vilka val man kan göra? Information om produktjämförelser i allmänhet om just kemikalier?
Stefan Jarl: livsmedelsverket när det bgällr mat kemikalieinspekt har bra skrifter, leta mer

Filosofiska salongen: Vad är ett gott samhälle?

Det är snart presidentval i USA. Ett val som delar det amerikanska folket. Det här väcker tankar och frågor om hur man bygger ett gott samhälle? Vad är ett gott samhälle? Filosofen Karim Jebari och författaren Martina Montelius gästar Filosofiska salongen.

Forskaren: Därför är fladdermöss så viktiga

Genom historien har förutsättningarna för liv på jorden förändrats, men en sak har varit samma i miljontals år – skiftningen mellan dag och natt. Nu håller människans instinktiva rädsla för mörker, i kombination med genombrottet för de billiga led-lamporna, på att rubba den rytmen. Fladdermusforskaren Johan Eklöf slår ett slag för natten i sin nya bok "Mörkermanifestet".

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

TikTok-tvillingarna vill varna yngre – ”Unga ska säga nej till tobak”

Tvillingarna Iza och Elle Cryssanthander har miljontals följare världen runt på sina sociala medier och är extremt stora på plattformen TikTiok. Nu vill de använda sin makt och sin plattform till att varna för hur lätt unga kan luras in i ett nikotinmissbruk genom vilseledande reklam och lockande godissmaker som Hubba-bubba och hallonlakrits.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Kändistränaren om stökiga uppväxten: ”Slogs mycket”

Efter många år som Biggest Loser-coach och kändistränare berättar Mårten Nylén om känslorna kring att vara adopterad, om åren som stökig destruktiv slagskämpe och hur han själv vände sitt liv och valde en annan väg - att jobba som stuntman, livvakt och senare med träning och hälsa.

Så tränar du dina lungor efter covid-19

Så tränar du dina lungor och din andning efter Covid-19. Operasångaren och andningscoachen Emilia Feldt visar övningar för att optimera både andning och stämband. Anja L Sundberg var sjuk i 3 månader. Christopher låg i respirator 6 dygn. Båda har tappat styrka och kondition under sjukdomsperioden. Personlige tränaren Michael Angress hjälper dem att få krafterna tillbaka.