Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Tre kemikalier att hålla ögonen på

Bisfenol A
Ämnet finns i polykarbonatplast (hårdplast) som används i olika sorts plaster, exempelvis på insidan av förvaringskärl eller nappflaskor, eller i beläggningar som används i lacken i konservburkar. Den grupp som har störst risk att få i sig mest bisfenol A är små barn som dricker modersmjölkersättning i nappflaskor av polykarbonat. Bisfenol A kan störa hormonbalansen och fortplantningsförmågan. Det finns också uppgifter om att ämnet kan öka risken för både hjärtsjukdomar och diabetes hos vuxna. Riskerna har fått flera länder att agera. Kanada förbjöd användning av bisfenol i nappflaskor 2008. Det ledde till att Europeiska livsmedelsmyndigheten (EFSA) gjorde en fördjupad analys av riskerna med ämnet.
Danmark har sedan i mars 2010 infört ett förbud mot användning av bisfenol A i plastartiklar avsedda för barn under tre år. Andra europeiska länder som Belgien, Tyskland och Frankrike överväger också att införa nationella förbud.
* Sverige beslutade i juli 2010 att förbereda ett nationellt förbud mot användning av Bisfenol A, i väntan på att ett förbud införs på EU-nivå.

Bromerade flamskyddsmedel
Flamskyddsmedel finns i kläder, andra textilier och möbler, för att de inte lätt ska ta eld.
Det kan finnas i skyddskläder, gummikablar, isoleringsmaterial och elektroniska produkter. Framförallt har bromerade flamskyddsmedel uppmärksammats, eftersom de har påvisats i både bröstmjölk och blod.
Polybromerade bifenyler (PBB) förbjöds 2006 inom EU för användning i elektriska och
elektroniska produkter. Ett annat flamskyddsmedel, hexabromcyklododekan (HBCDD), finns upptaget som kandidatämne EU:s kemikalielagstiftning, REACH. Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, har också föreslagit att det ska krävas tillstånd för att använda detta ämne.

Ftalater
Ftalater används bland annat som mjukmedel i plast. Det används framförallt i golvbeläggningar av plast inomhus, men finns även i färger, limmer, tapeter, plastväv,
tätningsmedel och olika konsumentprodukter som är gjorda av plast. Problemet är att
ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen. En del ftalater får människor i sig
genom direktkontakt med plaster eller indirekt genom maten.
Det finns tre ftalater1 som klassats som hälsofarliga av EU eftersom de anses påverka
möjligheten att få barn. Ämnena är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar, om halten
överskrider 0,1 viktprocent. De tre ämnena finns också med bland de 15 mjukgörare och
ftalater som producenter måste ange i innehållsförteckningar för varor, enligt EU:s
kemikalielagstiftning REACH.

Filosofiska salongen: Vad är ett gott samhälle?

Det är snart presidentval i USA. Ett val som delar det amerikanska folket. Det här väcker tankar och frågor om hur man bygger ett gott samhälle? Vad är ett gott samhälle? Filosofen Karim Jebari och författaren Martina Montelius gästar Filosofiska salongen.

Forskaren: Därför är fladdermöss så viktiga

Genom historien har förutsättningarna för liv på jorden förändrats, men en sak har varit samma i miljontals år – skiftningen mellan dag och natt. Nu håller människans instinktiva rädsla för mörker, i kombination med genombrottet för de billiga led-lamporna, på att rubba den rytmen. Fladdermusforskaren Johan Eklöf slår ett slag för natten i sin nya bok "Mörkermanifestet".

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

TikTok-tvillingarna vill varna yngre – ”Unga ska säga nej till tobak”

Tvillingarna Iza och Elle Cryssanthander har miljontals följare världen runt på sina sociala medier och är extremt stora på plattformen TikTiok. Nu vill de använda sin makt och sin plattform till att varna för hur lätt unga kan luras in i ett nikotinmissbruk genom vilseledande reklam och lockande godissmaker som Hubba-bubba och hallonlakrits.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Kändistränaren om stökiga uppväxten: ”Slogs mycket”

Efter många år som Biggest Loser-coach och kändistränare berättar Mårten Nylén om känslorna kring att vara adopterad, om åren som stökig destruktiv slagskämpe och hur han själv vände sitt liv och valde en annan väg - att jobba som stuntman, livvakt och senare med träning och hälsa.

Så tränar du dina lungor efter covid-19

Så tränar du dina lungor och din andning efter Covid-19. Operasångaren och andningscoachen Emilia Feldt visar övningar för att optimera både andning och stämband. Anja L Sundberg var sjuk i 3 månader. Christopher låg i respirator 6 dygn. Båda har tappat styrka och kondition under sjukdomsperioden. Personlige tränaren Michael Angress hjälper dem att få krafterna tillbaka.