Vecka 4: Jens Dolk med veckans viner

Här är vinerna Jens rekommenderade i dagens Nyhetsmorgon

VINER I RUTAN:

90172 Schloss Gobelsburg Riesling Kammerner Gaisberg, 2009, Österrike, 159:- (5 Solar)

I love riesling från Österrike. Sval och fräsch härlig doft i fyllig matig stil med mogna sötaktiga aprikostoner. Smakrikt vin med klassiska rieslingtoner, skalbitter grapig syra och lång eftersmak. Definitivt ett karaktärsfullt matvin.

90140 Domaine de la Janasse Terre d'Argile Côtes du Rhôn, 2008, Frankrike, 159:- (4 Solar)

Saftig mörk blåbärsaktig doft med Rhone-klassisk pepprighet. I smaken blandas lätt sötmogen bärighet med mer syra och strävhet och gör det till ett riktigt bra matvin.

90131 Kanonkop Paul Sauer, 2007, Sydafrika, 279:- (5 Solar)

Bordeauxbladning – cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot – som blandar rostade, fatiga mörkbäriga björnbärstoner med lättare syrlig svartvinbärsdoft. Rejält strävt vin med lite mer kärnbärig smak, rostade fat och balanserad syra. Drick den nu till smakrika kötträter med krämiga tillbehör eller lagra.

VINER VID "BORDET" (TILL MATEN):

5500 Bourgogne Aligoté, Frankrike, 99:- (4 Solar)

Inte sällan är regionalt vin till regional mat en genväg – om man har svårt att veta vad som passar. Till Saint-Marcellin – som är en populär ost i Lyon – passar detta lätta, friska och fräscha vin perfekt. Grönäppligt och med frisk grapeig syrlighet.

5106 Morgon, Frankrike, 89:- (3 Solar)

Många har genom åren "spottat" på vinerna från Beaujolais. Saft-blask brukar de säga… Men Beaujolaisvinerna med sin syrligt bäriga och mindre sträva stil är ett måste till viss mat. Perfekt när man vill dricka rött vin till fisk och också till sallad. Kyl gärna vinet något om ni vill ha det ännu mera vitvin-likt.

Kan det vara Sveriges största koja ”Här har vi matsalen”

Sex unga grabbar från Åre har Byggt vad som kanske kan vara en av Sveriges största trädkojor. Bygget är tio meter högt och har hittills inte kostat killarna en krona och just nu gör dom succé i sociala medier med sin spektakulära trädkoja. På plats i Kojan har vi Marcus Noterius.

Så lurar du cykeltjuven

Marcus Noterius är i Åre där det snotts fler cyklar i fjol än tidigare år. Polisen har därför gjort en satsning på att försöka stoppa stölderna och berättar om sina knep för att inte bli av med sin cykel.

Löfven på EU-toppmöte mitt i regeringskris

Idag inleds ett två dagar långt EU-toppmöte i Bryssel, där 27 stats- och regeringschefer deltar. Trots regeringskrisen, kommer även statsminister Stefan Löfven att vara där. Utrikesreporter Tomas Kvarnkullen rapporterar från Bryssel.

Hade ont vid sex – led av okänd sjukdom

Vestibulit är en sjukdom som kvinnor kan drabbas av och som ger svåra smärtor i underlivet. En sjukdom som kan innebära att det gör ont vid samlag, gynundersökningar och vid användning av tampong. Studenten Jennifer Lännerholm berättar om hur hon upptäckte sjukdomen. Medverkar gör även överläkaren Nina Bohm Starke, som vill uppmärksamma sjukdomen för att hjälpa andra.