Vecka 4: Jens Dolk med veckans viner

Här är vinerna Jens rekommenderade i dagens Nyhetsmorgon

VINER I RUTAN:

90172 Schloss Gobelsburg Riesling Kammerner Gaisberg, 2009, Österrike, 159:- (5 Solar)

I love riesling från Österrike. Sval och fräsch härlig doft i fyllig matig stil med mogna sötaktiga aprikostoner. Smakrikt vin med klassiska rieslingtoner, skalbitter grapig syra och lång eftersmak. Definitivt ett karaktärsfullt matvin.

90140 Domaine de la Janasse Terre d'Argile Côtes du Rhôn, 2008, Frankrike, 159:- (4 Solar)

Saftig mörk blåbärsaktig doft med Rhone-klassisk pepprighet. I smaken blandas lätt sötmogen bärighet med mer syra och strävhet och gör det till ett riktigt bra matvin.

90131 Kanonkop Paul Sauer, 2007, Sydafrika, 279:- (5 Solar)

Bordeauxbladning – cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot – som blandar rostade, fatiga mörkbäriga björnbärstoner med lättare syrlig svartvinbärsdoft. Rejält strävt vin med lite mer kärnbärig smak, rostade fat och balanserad syra. Drick den nu till smakrika kötträter med krämiga tillbehör eller lagra.

VINER VID "BORDET" (TILL MATEN):

5500 Bourgogne Aligoté, Frankrike, 99:- (4 Solar)

Inte sällan är regionalt vin till regional mat en genväg – om man har svårt att veta vad som passar. Till Saint-Marcellin – som är en populär ost i Lyon – passar detta lätta, friska och fräscha vin perfekt. Grönäppligt och med frisk grapeig syrlighet.

5106 Morgon, Frankrike, 89:- (3 Solar)

Många har genom åren "spottat" på vinerna från Beaujolais. Saft-blask brukar de säga… Men Beaujolaisvinerna med sin syrligt bäriga och mindre sträva stil är ett måste till viss mat. Perfekt när man vill dricka rött vin till fisk och också till sallad. Kyl gärna vinet något om ni vill ha det ännu mera vitvin-likt.

Varning för ökad strålning i Tjernobyl: "Kan inte utesluta risken för olycka"

Katastrofen i Tjernobyl, där en kärnkraftsreaktor havererade 1986, har flera decennier senare visat sig lämna svåra spår som inte försvinner. Nu, 35 år senare är explosionen en ständig påverkan på miljontals människors liv, och nu håller något på att hända i dem begravda resterna. Enligt mätinstrument har strålningen blivit starkare senaste tiden. Och nu varnar myndigheterna att man inte kan "utesluta risken för en olycka".

Så går det med vaccinationen på olika håll i landet

Massvaccinationerna är sedan några dagar inne i fas 4, alltså den sista fasen då alla personer som är 18-59 år ska kunna vaccinera sig. Men hur går det egentligen med detta på olika håll i landet? Och hur skiljer sig de olika regionala strategierna åt då det handlar om att få folk att vaccinera sig. Det berättar vaccinsamordnare från tre olika regioner.

Raketer avfyrade mot Jerusalem: "Spänt läge"

Nu ska vi vända oss till Jerusalem där oroligheterna fortsätter. Detta efter att flera raketer igår avfyrades mot staden, och det är den terrorstämplade organisationen Hamas som uppges ligga bakom attacken. Vår mellanösternkorrespondent, Terese Cristiansson ger oss en uppdatering kring det spända läget.

Amorteringskraven tvingar unga förbli mambos

Bostadspriserna fortsätter att öka runt om i landet och kanske framförallt i storstäderna. Det gör att färre unga har råd att köpa en egen bostad, men det är inte det enda som sätter käppar i hjulen för unga vuxnas möjligheter att köpa bostad, det visar en ny rapport från SBAB. Robert Boije, chefsekonom på SBAB berättar mer om problematiken.

Sömnforskaren: Sanningen om sömnapparna

Ungefär var tredje svensk har problem med sömnen och allt fler tar hjälp av appar. Det finns en uppsjö både gratis och betal-appar som på olika sätt kan mäta din sömn. Men fungerar dom verkligen och när ska man då använda dom? Tina Sundelin som är sömnforskare svarar.

Så eldar du säkert i trädgården

Äntligen skiner solen över stora delar av Sverige efter en minst sagt seg start på våren 2021. Och nu ökar risken att torrt fjolårsgräs ska börja brinna. Kristina Gissler, stf gruppledare på brandkåren Attunda visar hur vi kan elda säkert.

Upphittad valp kan ha varit vargunge

En grupp ungdomar var på utflykt i skogen när de hittade vad de trodde var en övergiven hundvalp. De tog den med sig - men sen väcktes misstanken att det kunde vara en vargunge. Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet berättar mer.

Så påverkas föräldrar av att jämföra sig med andra i sociala medier

Hur påverkas föräldraskapet av att jämföra sig med andra på sociala medier? Den här frågan ställde sig Terese Glatz, docent i psykologi vid Örebro universitet och började forska i ämnet. Även influencern Michaela Forni har funderat över sitt föräldraskap och de krav samhället ställer på nyblivna mammor. Vi pratar om det tillsammans med Michaela Forni, entreprenör och influencer och Terese Glatz, docent i psykologi vid Örebro universitet.

Mäns våld mot kvinnor: Här är punkterna Sverige behöver jobba på

För två år sen fick Sverige kritik på 41 punkter i en EU-rapport för att arbetet med att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor går för sakta. Nu har Jämställdhetsmyndigheten gett ut en handbok för att öka kunskapen kring de punkter som Sverige behöver förbättra. Märta Stenevi, jämställdhetsminister och Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten gästar oss och berättar mer.

Ny rapport: Så ser aktiviteten ut i den rasideologiska miljön

Stiftelsen Expo har i en ny rapport karlagt aktiviteter i den rasideologiska miljön. Jonathan Lehmann, researcher på stiftelsen menar att pandemin varit en bidragande faktor till minskad aktivitet i den miljön. Hör honom berätta mer om rapporten.