Bygglov

Snickarna Matte Carlsson och Willy Björkman reser runt i Sverige med arkitekten Maria Kingsley i en trailer fullt utrustad med allt som krävs för olika ombyggnadsprojekt och söker efter bygg- eller renoveringsprojekt som havererat.

Snickarna Matte Carlsson och Willy Björkman reser runt i Sverige med arkitekten Maria Kingsley i en trailer fullt utrustad med allt som krävs för olika ombyggnadsprojekt och söker efter bygg- eller renoveringsprojekt som havererat.

Anpassa köket efter dina behov - Mija tipsar

Det är dags att planera nya köket men du vet inte i vilken ände du ska börja. För att skapa ett kök som passar dig och din familj har Mija Kinning några tips på vägen.

Mija Kinning tipsar inför köksbygget:

Gör en behovsanalys
Det är viktigt att man gör en behovsanalys. Vad ska man använda köket till? Och hur ser familjens förutsättningar ut? Här är två exempel:

- Är man en familj som bakar mycket föreslår jag att man ökar djupet på arbetsbänken från normaldjupet på 60 centimeter. Många leverantörer har skivor och lådor som är 70 centimeter djupa, det kan underlätta mycket.

- Är man en familj som upplever att man har behov av mer förvaring i köket ska man först och främst ställa sig frågan om vad egentligen det är man ska förvara. Många fyller sina skåp med grejer som de sedan glömmer att de har där. Använder man verkligen allt? Rensar man i skåp och lådor inser man ofta att man inte har behov av mer förvaring.

Förnya vitvaror - spara energi
Många tänker att man ska behålla vitvarorna när man gör om köket, för att de inte är så gamla. Men på bara de senaste åren har det skett en enorm utveckling av dessa produkter. Även när det gäller miljövänlighet. Man bör se över vilka produkter man har – kanske är det mer ekonomiskt att byta. Och köper man nytt ska man inte ställa ut gamla kylskåp och torktumlare i garaget. Då flyttar man bara miljöbehovet.

Se över opraktiska lösningar
Ett annat misstag som många gör är att när man bott på samma ställe länge så har man vant sig vid hopplösa lösningar, som exempelvis diskmaskinen i öppet läge spärrar av dörren in till köket. Här gäller det att se över om man inte bör flytta om saker när man ändå förnyar sitt kök.

Det är ni som ska bo där
Välj material, möbler och vitvaror utifrån era egna önskemål, inte utifrån vad som kan vara praktiskt att ha när det väl blir läge att sälja. Ni ska ju faktiskt bo där.

Tänk på att anpassa höjden på arbetsbänkar och liknande efter hur långa de som ska nyttja köket är. Är man väldigt olika långa kan man faktiskt skaffa sig höj- och sänkbara bänkar.

Fundera över om ni behöver dubbelvaskar, två kranar på olika platser i köket eller bredvid vandra. När alla är i köket samtidigt blir det lätt trångt vid diskhon.
Trender är helt oviktigt när det gäller hur köket ser ut. Fokus ska ligga på de som bor där. Har man drömt om ett knallgult kök ska man göra ett knallgult kök.

Hitta inspiration
En massa bra idéer och lösningar finns i inredningstidningar och hos köksleverantörerna själva. Och nu finns det dessutom en massa bra mattidningar där man kan hämta inspiration.

Samla idéerna - kom överens
Ett tips är att göra ett kollage med bilder på hur drömköket skulle se ut. Då blir det lättare att kommunicera sina idéer – både till sin partner och till den anställda man sedan möter ute i butiken. Det är viktigt med ett bra förarbete, så ödslar man inte tid när man ska välja ut varorna i butiken. Det gäller att ha bestämt sig för vilket typ av exempelvis kakel man vill ha när man kommer dit - och sedan bara titta på det och inte på allt, för då ser man plötsligt en massa annat snyggt och tappar fokus.

Be om hjälp
Köksleverantörerna är jätteduktiga på kök. De kan se olika möjligheter - var öppen för deras förslag. Ta gärna hjälp av en köksplanerare i butiken, många gör ju också hembesök.

Och se till att dela upp arbetet – försök inte gör allt på en dag. Det är få människor som klarar av det.

Satsa på kvalitet
Man brukar säga att ett kök har en livslängd på 10-15 år, beroende på vilka vitvaror man har och hur det nyttjas. Men köksluckorna håller faktiskt längre än vitvarorna. Lagar man mycket mat bör allt vara av god kvalitet. Vill man vara flexibel med något kan man byta ut lullullet runtikring.


Inspiration till köket från andra besökare hittar du nedan!
Lägg upp dina bilder och filmklipp du med!

Mer från Bygglov ep 3

Inköpslista till Bygglov i Tidaholm den 16 februari 2016

Familjen Emanuelsson bor i en prästgård i Tidaholm. Huset är så stort att det är sällan familjen är tillsammans på samma plats. Bygglovstrion kommer till familjens undsättning och ger dem ett nytt kök som också blir en samlingspunkt för dem. Här hittar du inköpslistan till programmet.