Spårlöst

Svensk dokumentärserie där människor får hjälp att hitta försvunna familjemedlemmar. Ihop med en reporter åker de i väg på sitt livs viktigaste resa för att leta efter en saknad förälder eller okända syskon.

Svensk dokumentärserie där människor får hjälp att hitta försvunna familjemedlemmar. Ihop med en reporter åker de i väg på sitt livs viktigaste resa för att leta efter en saknad förälder eller okända syskon.

Läs chatten med Mariana från Spårlöst

Mariana sökte sina rötter i Sri Lanka, och fann förutom ett helt gäng syskon och sin biologiska mamma även ytterligare en syster uppvuxen i Sverige. Läs chatten med Mariana här!

sara: hej Kul med en som oxå kommer från sri lanka såg att du kom till sverige när du var tre månader det gjorde jag oxå. Hur kändes det för dig att vara i sri lanka?? sara
Mariana: Det var fabtastiskt att få uppleva landet. Det är något jag alltid velat göra så jag är otroligt tacksam över att jag fick den här möjlighteten.

Johanna: Hur är din och din svenska systers relation idag?
Mariana: Sofia och jag har fått bra kontakt och kommer absolut att fortsätta träffas så ofta vi kan!

Mariam: Hejsan! Hur kändes det när du fick träffa din mamma och dina syskon?
Mariana: Att träffa familjen var helt otroligt. Det var framför allt en lättnad över att det inte var för sent.

Kicki: Har du syskon i din adoptivfamilj?
Mariana: ja jag har en bror som också är adopterad och vi har jättefin kontakt.

nils hult: sminkas ni för att det ska bli bra bild i tv?. sminkas de ni hittar med?
Mariana: ne.. hahaha inget smink. Det är helt taget ur verkligheten :)

carro: kommer din familj att besöka dig i sverige ? :)
Mariana: Det hade avrit jättekul att få hit dem, tyvärr så är det ju en kostnadsfråga som kommer att ta ett bra tag att lösa. Men jag vet att i alla fall Renuka verkligen vill komma hit

elisabeth: Var du ensam med tv4? Fanns det möjlighet att din svenska familj kunde följa med?
Mariana: Jag reste ensam med TV-teamet och det kändes bra. För min del var detta något jag behövde göra ensam så att jag kunde fokusera fullt på mina känslor kring det som hände. Och hela teamet var ett fantastiskt stöd.

nettan: Är du yngst av åtta barn ?
Mariana: Ja, yngst av 8. Jag har vuxit upp med en bror så det blev verkligen en storfamilj.

Amanda: Har du alltid vetat att du är adopterad?
Mariana: ja adoptionen, SriLanka, barnhemmet och mina biologiska föräldrar har varit något som vi alltid pratat mycket och öppet om. Det har gjort att jag alltid känt mig trygg i min identitet.

anonym: kommer du att ta med dina döttrar och hälsa på dina släktingar i framtiden?
Mariana: Det är mitt mål just nu. Jag hoppas att jag under en ganska snar framtid ska kunna åka dit med hela min familj, även mina adoptivföräldrar.

marie: Hej Tror du att dina syskon som blev kvar skulle ha velat byta med dig?
Mariana: Jag vet att några av dem hade velat det, inte så att de var avundsjuka men de har inte på något sätt haft samma möjligheter som mig. det var fattigt och defick kämpa.

Maja: Hej! Hur kändes det när du mötte Sofia för första gången? Har du och Sofia träffats i Sverige efter erat första möte? Önskar dig ALL lycka till! Lyckokramar
Mariana: Det blev ju många första möten under resan men det med sofia var ju det roligaste, både för att vi kunde prata med varann, men också för att vi fann varann på en gång. Jag har aldrig klickat ( som kungen sa) med någon så tidigare. Kändes som om vi kände varandra sen tidigare. Jätte kul!

Annika: Jag är själv mamma till 2 små adopterade barn och föjer Spårlöst varje vecka. Båda våra barn har troligen flera syskon i sitt födelseland. Fick ni någon "förklaring" till varför 2 av 8 syskon adopterades bort? Av fattigdom antar jag, men varför just du och din syster Sofia?
Mariana: fattigdom ja, men också för att vi var många syskon nära i ålder, hon var dessutom mer eller mindre ensamstående eftersom min biologiska far inte var särskilt ansvarsfull.

elisabeth: Hur länge var du borta? Jag menar hur mycket tid gick det åt att vara ledig från jobb/skola? Jag har två vuxna adoptivbarn och tyckte det vore intressant att de anmälde sig. Vi har erbjudit dem att åka tillbaka, men än har de inte haft tid och tillräckligt med intresse än. Det verkar ju tryggt med tv 4, men hur var det med alla kameror?
Mariana: Vi var borta i en vecka och jag rekommenderar verkligen alla som har intresse av att söka att göra det genom programmet. Och kameran såg man i en dag sen var det inget man tänkte på.

Mattias: Är du arg på din mamma för att hon lämnade just dig och ingen av de andra syskonen ?
Mariana: Absolut inte! Snarare tacksam över att jag fick möjligheten till något bättre. Det hon gjorde är det mest osjälviska en mamma kan göra och jag vet att det inte var ett lätt beslut för henne.

Anna: Jag undrar om din syster bodde nära dig i Sverige i alla år? =)
Mariana: jag är uppvuxen i närheten av Borås och hon i Piteå, så inte så nära men vi vet att vi spenderat en vecka på samma läger när vi var barn så vi har säkert sett varann utan att veta att vi var systrar.

em: är du gift? vad säger din man om sin nya släkt?
Mariana: Ja jag är gift och min man tycker att det är roligt att släkten utökats. Framför allt med Sofia och hennes familj, eftersom vi träffatsoch de verkligen kommer väl överens.

HW: Vilken skillnad märktes när du träffade din familj i Sri Lanka och din "svenska syster"! Så dramatiskt med de i Sri Lanka och så kyligt med din svenska syster. Uppväxtmiljön är starkare än blodet! Inte undra på att man säger att svenskarna är kalla!
Mariana: ja det var svårt att veta hur man skulle bete sig men det varade i ungefär en sekund för mötet med sofia var 10 gånger hjärtligare än med de övriga. Vet inte varför men vi hittade varann direkt.

Marie: Precis som du sa så hade ni syskon både likheter och olikheter. Har ni alla samma pappa?
Mariana: ja, samma mamma och pappa, allihop!

maggan: Hur reagerade din mamma då din syster kom och berättade att du stod några meter från hennes hus
Mariana: jag vet faktiskt inte vad hennes första reaktion var. Det var en bra fråga, den ska jag ställa nästa brev till henne :)

Lars: Såg ut som att mannen som satt vid datorn när din födelseattest hittades också grät.Stämmer det? Kul att även han visade känslor i så fall.
Mariana: I ärlighetens namn så var det inte många som höll tårarna borta i det rummet. jag tror att alla var engagerad i vad som hände på skärmen, även de som satt och väntade på sin tur.

ann: Hur länge får ni tid för varande efter att ni har träffats, innan resan går hem igen?
Mariana: Vi hade 2 dagar på oss. Jag fick erbjudandet att stanna längre men jag hade inte möjlighet att stanna längre. Men det ar inte mitt sista besök.

lea: hur gammal är din biologiska mamma?
Mariana: Hon blir 69 år i år.

Anna: Hej. Hur kändes det att se ut som "alla andra" på Sri Lanka? Hoppas du förstår vad jag menar...
Mariana: Det trodde jag att jag skulle göra men jag insåg ganska snart att inte lokalbefolkningen tyckte det.

Pia: Hur hanterar man att ens biologiska familj har det så fattigt? tror du att du kommer känna skuld, eller enbart tackssamhet över att du sluppit leva i fattigdom?
Mariana: Naturligtvis är jag tacksam, men det gör också att man får skuldkänslor och det är något som jag försker hantera.

Susanne: Vilken kontakt adopterades du ifrån? Fanns det någon förening i Sverige - AC, Bfa eller någon annan? Jag har också en adoptivdotter därifrån, via Bfa.
Mariana: Srilanka barnsvänner hetter förmedlingen. Idag är det en biståndsförening som heter barnens vänner.

Moderator (TV4.se):
Då är det dags att runda av chatten för i kväll! Tack för alla frågor och tack Mariana som tog sig tid att svara. Ni vet väl att Spårlöst finns på Facebook?

Mariana: Nu är det dags att runda av. Tack för härlig respons och visat intresse, det var roligt att prata med er. Jag har inte hunnit svara på alla frågor men jag hoppas ändå att ni alla känner att ni fått veta hur allt gått. Ta hand om er..

Panetoz-stjärnans känslosamma möte

Musikern Nebeyu Baheru, känd från bandet Panetoz, och Agneta Sjödin åker till Etiopien för att söka Nebeyus historia. Där träffar de Ayana och hennes barn som är del av ett Plan International-program, som möjliggör för hennes äldsta son att gå i skolan.

Angel hittade sin biologiska familj tack vare Spårlöst

Angel Sammalisto åkte till Thailand tillsammans med Elisabet Bellman i Spårlöst för att leta efter sin biologiska familj och fann sin mamma och syster.
- Jag visste ju inte ens om att jag hade en syster, säger Angel Sammalisto.

Johan i Spårlöst chattade om sin resa till Kroatien

I Spårlöst reste Johan och hans syster till Kroatien tillsammans med Elisabet Bellman för att hitta sin biologiska mamma och ta reda på varför hon lämnade dem. Här i chatten berättade han hur det gått sedan.

Nathalie söker sin mamma i Spårlöst: "Jag är orolig att hon är död"

På söndag är det säsongsstart för Spårlöst. Då åker Nathalie och Hans Fahlén till Colombia, i ett försök att hitta Nathalies ursprung. Nathalie lämnades efter födseln bort till ett barnhem i Bogota och har i hela sitt liv undrat över sin biologiska mamma. Tjuvkika på avsnittet redan nu!

Pernilla söker sin mamma i Spårlöst

Pernilla adopterades till Sverige när hon var tre månader gammal. Tillsammans med Hans Fahlén reser hon till Västindien för att hitta sin biologiska mamma.

Eilen söker sin pappa i Spårlöst

Eilen har alltid längtat efter att träffa sin pappa, en japansk sjöman. I kvällens program reser hon tillsammans med Jessica Almenäs till Hong Kong för att hitta pappan.

Mariana söker sina rötter i Sri Lanka i Spårlöst

Mariana adopterades till Sverige från Sri Lanka när hon var tre månader. Nu vill hon veta mer om sin biologiska familj och reser tillsammans med Ulrika Eriksson till Sri Lankas huvudstad Colombo för att söka efter sina anhöriga.

Oscar söker sina rötter i Peru

Oscar adoterades till Sverige 1986. Han känner sig lyckligt lottad som fått fina föräldrar och en bra uppväxt. Men han vill veta mer om sitt ursprung och reser till Peru tillsammams med Tilde de Paula.

David söker sina rötter i Bulgarien i Spårlöst

När David föddes hamnade han på ett spädbarnshem och sedan på ytterligare ett barnhem. När han var fyra år gammal adopterades han av en svensk familj. Enligt David lämnade hans biologiska föräldrar bort honom för att ge honom chans till ett bättre liv.

"Jag hoppas hon lever"

Ulrika Eriksson reser till Viseu i Portugal tillsammans med Claudia för att försöka hitta Claudias syster som hon separerades i från som barn då de placerades i olika fosterhem. Systrarna brevväxlade under en tid tills Claudias brev returnerades.

Läs chatten med Sabina från Spårlöst

Sabina adopterades som spädbarn och hade inga minnen av sin biologiska mor. Tillsammans med Hans Fahlén reste hon till Thailand på jakt efter sitt ursprung. Efter programmet chattade hon med tittarna.

Spårlöst - så gick det sen

I sista delen av Spårlöst får tittarna veta hur det har gått för några av de tidigare deltagarna. Har de kontakt med sina eftersökta? Hur har livet förändrats?
Direkt efter programmet chattar Ulrika på tv4.se.