Jan Rundgren chattade om vårplantering

Trädgårdsdesignern Jan Rundgren gav tips om tomatplantor och sticklingar.

Erica: Vilken är din favorit blomma? Jag beundrar dig jättemycket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jan Rundgren: Kungsängslilja är min favo alla kategorier,
Mvh .Jan

Siv i Årjäng: Ett "mangofrö" på 5 cm fann jag i mangon igår ;o), med grodd. Några tips på hur jag ska plantera den. ( bild finns, men får inte med den här )
Jan Rundgren: Tvätta och torka; Och plantera, om du lyckas få den att gro så kan du få en grön växt. Det är svårt att få frukt om du inte har et åretruntvärmt växthus med tropisktklimat.
Lycka till, Jan

Helena: Hej Jan. Min sambo har försökt 2ggr nu att så och odla egen chili. En del frön blommar och skotten växer sig fina och höga. När dom är ca:10-15cm höga och 1månad gamla så har dom flesta bara dött. Han har köpt in en sol-lampa som får vara på några timmar per dag och vi har försökt att plantera om dom när det behövs. Nu har vi ungefär tio fina skott på väg igen och jag undrar nu hur vi och alla andra på bästa sätt kan odla egen chili så att vi får frukter. Tack på förhand. M.v.h Helena
Jan Rundgren: Hej, låt belysningen vara på dagtid och så ska växterna stå så ljust och varmt .Chili vill ha det varmt så ha dom på balkong eller växthus för att få frukt till sommaren. Ge ordentligt med gödning och låt dom inte torka ut.
Lycka till! Jan

Erica: Heeeeeeeeeeeeeyyyy! Hur mår du? Vad gör durrå? Vilken är din favorit blomma? Jag älskar Tulpaner!
Jan Rundgren: Hej själv! Min favoritblomma är Kungsängslilja som som jag verkligen kan rekomendera. både vacker ute och inomhus.
Ha en bra dag, Jan

Anette: Hej Jan! Jag har frösått en del chilifrön för tre veckor sedan, nu har de avstannat i växten och har endast de två hjärtbladen... kan jag skola om dem redan eller ska jag vänta ett tag till? Är nog lite otålig... :-) Tackar på förhand!
Jan Rundgren: Hej Ställ plantorna ljust och varmt gärna med växtlampa över. Plantera om till våren och glöm inta att göda ordentligt. Ha plantorna varmt på sommaren gärna på solig balkong eller i ett växthus/skåp för bästa resultat.
Lycka till. Jan

Tord Läck: Vi bor i Alanya, Turkiet och har svårt att få tag på krondill. Tänkte odla lite själv till kommande kräftsäsong. Undrar om det är skillnad på dill och krondill? Ha det gott Tord
Jan Rundgren: Hej Tord, Ingen skillnad på dill och krondill. Det är bara att låta den gå i blomm så får du krondill. Jag har ingen erfarenhet av klimatet i turkiet men gör ett försök, några frön kostar inte så mycket. Hittar du dillfön på turkiska marknaden så går det säkert att odla dill i Turkiet. Kräftor finns det ju gott om.

Lycka till Jan

Annelie: Hur länge ska jag ha min högtrycksnatriumlampa tänd per dag över mina sådder?
Jan Rundgren: Hej Annelie

Jag låter min vara på 06.00 till 18.00 Och så försöker jag hålla så varmt som möjligt.

Lycka till med odlandet. Mvh Jan

Jenny: Hej! Jag skulle vilja ha lite tips på växter (gärna nåt ätbart) som passar att ha på balkongen. Vi har vår balkong i sydvästligt läge, vilket innebär att det är mycket sol.
Jan Rundgren:

Hej Jenny
Skaffa stora behållare i olika nivåer, som kan hålla fukten med god drenering som lekarkulor. Jag rekomendera att odla alla typer av grönsaker som du tycker om. Prova även bärbuskar och svagväxande fruktträd så kan du få en prunkande balkong i sommar. Blanda gärna med blommor. Och glöm inte bort gödningen, det finns färdiga jordblandningar med långtidsverkande gödning.

Lycka till med odlandet. Mvh Jan

Kathrine Rundlöf: Vart läser man till Trädgårdsdesigner, jag har letat efter en sådan utbildning. Mvh Kathrine
Jan Rundgren: Hej Kathrine
Ber dig att återkomma, så ska jag ge dig lite förslag. Skicka ett mail till mig jan.rundgrenplantagen.se.

Vi hörs. Jan

Teresa: Hej Jan! Jag älskar att odla mina egna grönsaker och lyckas bra med det mesta, men kan inte få till det med kronärtskockan. Har du några bra tips? Tack på förhand.
Jan Rundgren: Hej Teresa

Jag odlade kronärtskocka förra året med stor framgång. Så inomhus redan nu under mars månad, Kommer att ge en del tips om ca: 5 minuter.
plantera ut plantorna när det är inte är nån risk för frost i maj, lägg på odlingsväv dom första veckorna.

Lycka till med odlandet , Jan

Birgitta: Har fått stora frökapslar i en cyklamen. Kan man sätta frön och få nya växter av dessa?
Jan Rundgren: Hej Birgitta

Har inte provat men jag tycker att det är värt ett försök. Använd såjord håll fuktigt i sålåda eller liknande. Håll varmt och placera lådan/krukan mycket ljus dock inte i direkt sol.

Lycka till, Med vänliga hälsningar Jan

Maria: Jag fick gullvivefrön av en granne. När och var ska jag så dem. Kan mina frön blomma redan i vår?
Jan Rundgren:

Hej Maria
Gullvivor är så underbara, Plantera i kruka eller så direkt i jorden. Du kommer inte få blommor först året bara en bladrosett. Men den som vänter på nått gott....
Nästa år kommer du att ha gullvivor i din rabatt.
Lycka till med odlandet. Med vänliga hälsningar Jan

Maria: Hej Jan, planterade prydnadsbuskar som cornell, perukbuske, buddleija, sambuca nigra hösten 2009, beskar dom inte förra året, ska jag göra det nu o hur ska jag tänka var jag skär? bor i Skåne, 700 m från östkusten, Tack på förhand!
Jan Rundgren: Hej Maria,
beskär inte för beskärandets skull. Toppa lätt för att få ett tättare växtsätt om buskarna inte redan har ett tätt grenverk. Beskär blommande buskar försiktigt dom blommar inte det året som du har beskurit. Ett tips kan vara att ta varanan gren så har man en del blommande grenar kvar.

Lycka till, Jan

Siv: Hej! jag har sått lite frö och vattnade rätt mycket för att jag åkte iväg några dagar, när jag kom hem hade de börjat mögla lite, kan jag fortsätta med dessa frön eller är dom förstörda? mvh
Jan Rundgren: Hej Siv
Svårt att säga,, lått det torka upp så kanske det kan komma igång igen.
Vattna med sprayflaska och håll god ventilation och låt inte krukan/lådan stå i direkt sol, men ljust.

Lycka till jan,

Kicki: Hej jag har planterat Kronärtskockor som nu är ca 5-7 cm höga ganska rangliga. När är det dags att plantera ut dem och i vilken jod. Hälsningar/ Kicki
Jan Rundgren:

Hej Kicki
Är dom rangliga så plantera om dom i större krukor öka ljuset, gärna med extra växtbelysning. Anledning till att dom blir rangliga är att dom strävar efter ljuset.

Plantera ut i mitten på maj när de värsta frostnätterna är över, ha täckduk över de första veckorna så är det ingen risk att frosten tar dom.
Glöm inta att gödsla ordentligt under sommaren.

Hoppas att du får en god skörd.
Lycka till! Jan

Johanna: Hej Jan! Jag hade tänkt odla lite smått och gott på min lilla uteplats i sommar och vill helst slippa gödsla med gödsel (eller ja, bajs då) Vilket är de bästa alternativet? Det är gräslök, gurkört, persilja, tomater och smultron som ska odlas i första hand. Tack för svar!
Jan Rundgren: Hej Johanna
Köp jord som är avsedd för krukor. Den innhåller långtidsverkande gödning.
Så slipper du. Sedan finns det gödselpellets som inte doftar allt för starkt.

Lycka till med odlandet. Jan

Jeanette: Hur stor ska tomatplantan vara då jag skolar om den i större kruka ? och vilken jord rekommenderar du då ?
Jan Rundgren: Hej Jeanette
Plantera om när den år ca 15 cm. Du kan plantera plantan ganska djupt den får då bättre stöd och det växer ut nya rötter från stammen.

Använd jord som är avsedd för krukor som har långtidsverkande gödsel.

Göd med pelargongödsel, finns på Plantagen. Pelargoner och tomater är släkt med varandra.

Lycka till med odlandet. Jan

rosie: Hej! Undrar varför det inte finns gula och orangefärgade pelargoner!??? Eller finns det möjlighet att finna fröer eller plantor av dem hos någon specialist i Stockholm? Tack för svar!
Jan Rundgren: Hej Rosie
Det finns både gula och orange pelargoner. De orange går mer mot orangerött.
Ta kontakt med Svenska pelargonsälskapet så kan dom nog rekomendera återförsäljare.
Har du möjlighet besök dom på Nordiska trädgårdar som startar 24 mars i Älvsjö.

Lycka till Jan

Jessica: Hejsan, jag vill börja odla i stugan.. Har du några bra tips på växter, kryddor eller grönsaker som kan klara sig själv under kortare perioder?
Jan Rundgren: Hej Jessica
Vattnar du på ordentligt med vatten spridare på helgen så ska grönsakerna klara sig. lägg landet så det inte ligger i allt för stark sol, Så ska det inte vara några problem.
Lycka till med odlandet. Varma hälsningar Jan

micke: Har ni något eller några tips på buskar som växer upp relativt fort och är gröna året om? Det är bra om den inte har bär som är giftiga för barn. Bra om de kan bli bort emot 2 meter höga. Tack på förhand Michael Ekenborg
Jan Rundgren: Hej Micke
Tuja är Sveriges populäraste häckväxt planteras på våren eller hösten. Den blir tät och hög och väldigt lättskött.

Vill du ha en häck med blad så rekomenderar jag Liguster. Det finns sorter som är gröna året om. Den sorten går dock inte i hela Sverige. Då får man ta den bladfällande som är betytligt mer härdig. Båda växer snabbt och är täta i växtsättet.

Lycka till, Jan

Johanna: Hej! Jag tycker att heleborusen är så underbart vacker och har just fått tillgång till uteplats här i Lund. Kan jag plantera en sådan nu? Blommar den endast under vinterhalvåret eller kan man få den att blomstra året om?
Jan Rundgren: Hej Johanna
så fort kälen gått ur jorden så kan du plantera Heleborus. Dom blommar milda vintrar från feb-maj,juni Kanske ännu tidigare hos dig i Skåne. Lyckliga du!

Det finns många färger och varianter det är en blomma som är lätt att bli förälskad i.

Lycka till, Jan

Anette: Hej igen, vi bor så att vi har möjlighet att använda kompost (matavfall som komposterats). Kan man spä kompostjorden med vatten och vattna grönsakerna? Vilken mängd kompost till exempel för 1,5 l vatten?
Jan Rundgren: Hej igen.
Har du kompost för mat avfall ska du ha en sluten kompost. Annars får di broblem med ovälkommna gäster.

Man vattnar in(te med kompost. Du kanske tänker på nässlor som kan man lägga i blött, luktar fruktansvärt.)
Späd med 1/10 vatten på grönsaker ock blommor.

För övrigt är skötsel av kompost en hel vetenskap. det finns många böcker i ämnet.

Lycka till! Jan

Kristina: Hej! Jag har sett tester om såjord i trädgårdstidningar. Nu är jag intresserad av planteringsjord. Finns det tester på vilken sorts/märke man skall köpa? Vill inte ha små blomflugor.
Jan Rundgren:

Hej Kristina

Jag kan rekomendera Hasselfors så och kaktusjord. Sedan finns det bra blomjord välj gärna en ekologisk. Blomflugor har inget med valet av jord. Ta kontakt med din Blomsteraffär eller Gardencenter så kan dom hjälpa dig med medel som bekempar blomflugor.

Lycka till, Jan

Kajsa: I år vill jag anlägga en kompost för att få till ett bra ekosystem i trädgården. När ska jag börja och vad är det viktigaste att tänka på tycker du?
Jan Rundgren: Hej Kajsa

När det gäller kompost så är det bra att ha två styckeni sin trädgård en som man lägger i och en som är från föregående år. Tänk också på storleken, det är vanligt att man skaffar en för liten. Den bör inte heller vara för gles men ändå ha god ventilation. Försök att se ditt behov och lägg komposten på en bra plats i din trägår. Inte för nära din uteplats. Det kan dofta lite när solen steker på.

Det finns gott om böcker i ämnet.
Lycka till, Med vänliga hälsningar .Jan

Programledarnas språkmiss - hittar inte orden

Det är inte lätt att byta från svenska till engelska. Det upptäcker Martin som tillsammans med Maria gör sitt bästa för att översätta när Sojib Bepari från Norsborg skrapar Triss den här morgonen. Döm själva hur bra snacket går.

Stjärnskottet Gustav Lindh prisas "Jag är så lyckligt lottad"

Den internationella juryn för European Film Promotion har valt den svenske skådespelaren Gustav Lindh som en av Europas tio Shooting Stars 2021. Gustav är aktuell i Guldbaggenominerade Orca, och i Viaplay-serien Älska mig. Här berättar han om uppväxten i Västerås, skådislivet och framtiden.

Gripandet av Navalnyj "Förskräckelse att ryska ledningen gör så här"

Johanna Melén är Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio och kom till Ryssland för första gången på nittiotalet, samtidigt som Putin utsågs till landets premiärminister. Sedan dess har han suttit vid makten i 20 år, en period som kantats av konflikter, militär upptrappning och isolering från väst. Senaste månaderna har gripandet av regimkritikern Akeksej Navalnyj fått stor uppmärksamhet. Johanna kommenterar ryska myndigheters hantering av situationen. Hennes bok "Mina ryska vänner" är en redogörelse av Putins tid vid makten och hennes egen tid i landet.

Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.