Bygglov

Snickarna Matte Carlsson och Willy Björkman reser runt i Sverige med arkitekten Maria Kingsley i en trailer fullt utrustad med allt som krävs för olika ombyggnadsprojekt och söker efter bygg- eller renoveringsprojekt som havererat.

När du platsbygger en bokhylla - tips

Fixa en bokhylla som garanterat passar i ditt hem och som låter dig utnyttja dina väggar till max - bygg en egen bokhylla på plats. Här tipsar bokhylleexperten om hur du kan tänka.

Jerker Johansson är snickare på egna företaget Jerker Inredning & Form, som designar och bygger inredningar - framförallt platsbyggda bokhyllor i alla möjliga former.

Vilka fördelar finns med att platsbygga en bokhylla?
– Framförallt kan man utnyttja sina väggar mer, säger Jerker Johansson. Har man högt i tak kan man bygga mer på höjden och montera en stege. Man kan helt enkelt använda mer av sin vägg genom att platsbygga.

Jerker Johansson tipsar om smarta bokhyllelösningar:

• Rama in fönster och dörrar - utnyttja helt enkelt de väggytor som inte används annars.

(Till höger: så här kan det se ut när en bokhylla platsbyggs runt en dörr.)

• Bygg en bokhylla istället för ett trappräcke på övervåningen. Eller varför inte bygga hyllor jämns med trappen? Och ska man bygga en ny trapp kan man istället bygga en stabil bokhylla i formen av en trapp som man sedan kan gå upp för.

(Till höger: bokhylla istället för trappräcke på övervåningen.)

• Om du har en vägg med ett valv och vill sätta in en vanlig dörr, men behålla valvkänslan eller om du ska sätta upp en vägg med en dörr och få en valvkänsla på köpet kan du utnyttja ytan kring dörren genom att bygga en valvformad bokhylla i väggen.

(Till höger: bokhyllan runt dörren ger intrycket av ett valv)

• Sen kan man ju låta en bokhylla utgöra en vägg, som en avskiljare.

Vad ska man tänka på innan man tar sig an ett dylikt projekt?
– Ska man göra ett trappräcke är det väldigt viktigt att det är stabilt så att man kan luta sig mot det. Och ska man bygga en bokhylla som trapp måste den ju hålla. Känner man sig osäker bör man ta in hantverkare för jobbet.

– Ta reda på hur mycket plats för förvaring av böcker och annat du faktiskt behöver. Det är ju synd att bygga en stor bokhylla som sedan får stå tom. Behöver du inte så mycket förvaring är det ju exempelvis onödigt att bygga hyllor längs med bostadens längsta väg.

– Fundera kring vad du ska ha i hyllan – är det saker du vill ska synas eller inte? Därefter kan du planera hur du vill att hyllan ska se ut och om du behöver lådor eller dörrar för dold förvaring.

Så gör du en enkel variant av en bokhylla:

Material:
MDF-skivor - om du tänkt måla bokhyllan, annars kan du använda exempelvis furu- eller ekskivor
Skruv, vinkeljärn, hyllbärare och plugg

1) Mät ut platsen där bokhyllan ska byggas. Använd vattenpass för att se om väggar och golv är raka eller om de lutar åt något håll.

2) Rita ut hur du vill ha bokhyllan direkt på vägg och golv, så att du kan mäta ut materialet ordentligt och så att du får en uppfattning om hur den kommer att se ut.

3) Var noggrann och skriv ner exakta mått för hur stora de olika delarna ska vara.

4) Såga till de delar du behöver. Ska du måla bokhyllan är det enklast om du gör det innan du sätter ihop delarna.

5) Placera gavlarna mot väggen, mitt emot varandra, anpassat efter eventuella lutningar. Tänk på att väga in gavlarna med vattenpass, om en gavel är lägre än den andra så kommer hyllplanen luta åt det hållet. Fäst sedan översta och understa hyllplanet för att få hyllan stabil och fortsätt sedan med de andra. Skruva fast bokhyllan i väggen så att den inte ramlar.

Alla mindre bilder i artikeln kommer från Jerker Inredning & Form.

Mer om hyllor

Inköpslista till Bygglov i Tidaholm den 16 februari 2016

Familjen Emanuelsson bor i en prästgård i Tidaholm. Huset är så stort att det är sällan familjen är tillsammans på samma plats. Bygglovstrion kommer till familjens undsättning och ger dem ett nytt kök som också blir en samlingspunkt för dem. Här hittar du inköpslistan till programmet.