Jenny Klefbom svarade på tittarnas frågor

Tv4:s barn- och ungdomspsykolog Jenny Klefbom chattade efter programmet med tittarna om bland annat barn och prostitution. Läs chatten här.

Tina: Vad hette internet sidan du tipsade farmodern om (barnbarnet som chattade nattetid)
Jenny: Hej Tina!

www.ecpat.se hittar du, under fliken "material" skriften "Surfa säkert". Där finns bra riktlinjer för hur man kan hantera risker på nätet. Även på www.medieradet.se finns en hel del bra material.

Maya: Jag vill veta mer om det du sa i sändning om att fråga och berätta tvångsmässigt. Anses det som "normalt". Min 10-åriga dotter frågar och berättar vad hon tänker. Det kan tex. vara vad hon tänker om vad mamma och pappa gör i sänghalmen. Jag har berättat ’för henne att tankar är tankar och inget farligt och att hon får tänka vad hon vill, men att vad mamma och pappa gör är inget som jag diskuterar med henne. Hon säger också att det känns som att hon måste berätta vad hon tänker. Hur bemöter man sånt, och är det något att oroa sig över? I övrigt är hon en tjej med många kompisar, glad, sportig och social tjej.
Jenny: Hej Maya!

Det viktaste i ditt brev är det som du skriver på slutet, dvs att din dotter uppvisar många tecken på att må bra och fungera. Att man sen, lite till mans, kan ha "tvingande tankar", är ju inget farligt. Så du gör helt rätt när du gör åtskillnad mellan hennes tankar och verkligheten. Om hon själv upplever det som ett växande problem med detta tvång att "vara ärlig", eller om hon hamnar i svårigheter pga det, så kan det vara läge att söka upp en KBT-psykolog/psykoterapeut. Men där verkar ni inte vara än?

alop@live.se: är det så att vi alltför sällan fokuserar på ungdomar som har svag teoretisk begåvning? Vilket skydd de skulle behöva ex i skolan och samhället i övrigt. Andra funktionsnedsättningar har ex. LSS-skydd m.m. Vilket stöd får föräldrar idag när det är en grupp vi sällan talar om. Bra att ni lyfte den gruppen idag. LISA.
Jenny: Hej Lisa!

Jag tolkar din fråga som att du menar de ungdomar som är lite svaga, men inte tillräckligt för att uppfylla kriterierna för en diagnos? Och i så fall tycker jag att du har helt rätt: Det är en grupp som dels är i riskzonen för både det ena och det andra, men som inte heller har någon självklar rätt till stöd. Men även när det gäller dem som trots allt har en diagnos, så är det ju uppenbart att skyddet brister å det grövsta ibland. Det visar ju fallet i Malmö nyligen. Och nu har det ju dessutom, i domar, visat sig att det är ganska fritt fram för män att utnyttja den här gruppen barn.

sandra: Var sa du att man kunde läsa mer om hur vuxna hjälper barn med olika problem? ekpak? Mvh/Sandra
Jenny: Hej Sandra!

Ecpat. En viktig och bra organisation. Gå in där och läs!

Katarina: "Fantasi kompisar" Har en tjej på 2 år snart 3 år gammal som pratar om "fantasi" kompisar hela tiden. (Började efter vi gjorde oss av med våran hund i somras.) Hundens namn finns med i hennes "fantasier" med. Hon lever nästan i fantsin och pratar om att hon har hälsat på de, och att "de" har sagt att hon får göra det och det... Och det är samma namn som kommer åter hela tiden. Det är inga elaka saker, men hon pratar om de Hela tiden. Ska man leva med i hennes prat eller ska man "rätta" henne? /Katarina, en mamma som bara bryr sig
Jenny: Hej Katarina!

Jag tror inte du behöver oroa dig, det är mycket vanligt med livliga fantasier i den här åldern. Och faktum är att så små barn inte har någon riktig verklighetsuppfattning, och de ska inte ha det. Däremot så utvecklas ju den av att barnet märker vad andra håller för sant, och inte. Så visst kan du gå in och "leka" lite med henne, eller lyssna intresserat på hennes berättelser. Men kanske ska du inte helt "köpa" hennes värld. Hon klarar sitt fantiserande bra själv.

farmor till 12 årig tjej: Hej! Kom på mitt 12 åriga barnbarn i julas kl 03.05 på natten med att vara ute på internet. Tog av henne datorn och sa att hon inte ska vara på nätet. På morgonen när pappan vaknade berättade jag. När han skull kolla vad hon sysslat med hade hon kod som hon inte ville tala om. Vi sa att är man 12 år så har man inte rätt ha ha kod utan föräldrarna ska kunna se vad hon gör. När han kollade hade hon porrsurfat och tagit bilder med webbkameran på "puppa" och tuttarna. Han kunde se konversationen mellan en tjejkompis som lät som dom lagt ut bilder. Hon berättade för mej att hon visat sej för nån kille i G-borg och han hade visat henne av sej själv. När dom kom hem till pappan efter jul så fick hon inte ha datorn. Då började hon använda mobilen. Han hittade 6-7 nummer till karlar/killar som hon hade haft kontakt med. Han gick med henne till polisen och gjorde anmälan. Han hade hållit sina hände på hennes armar och poängterat hur farligt det var med dessa gubbar som hon påstod var snälla. Hon beklagade sej flera gånger hur hennes styvpappa sprang runt naken framför henne med "dingelingen " framme. Mamma sprang också naken och kunde stå klia sej i "puppa" sa hon. Jag sa att "säg till att dom ska ta hänsyn till dej och sluta springa naken framför dej" Jag vet ju inte vad som är sant av det hon säger. Men nu i förra veckan komdet tt papper från tingsrätten att mamman får tillfällig ensam vårdnad för att pappan misshandlat henne. Han skulle alltså aldrig tagit tag i detta ...då hade dessa anklagelser inte kommit. Hon straffar pappan för han "förstörde hennes privatliv" som hon sa flera gånger. Men med hennes beteende så är det något som är fel. Hon får inte gå på Bup för mamman. Hon får inte prata med pappan i telefon utan att styvpappan eller mamman lyssnar....jag blir så orolig vad är sant och inte sant. Polisen hade frågat pappan 3 ggr om det inte var han som sms:ade till gubbarna från flickans mobil. Hur gör vi nu..verkar som det är pappan som larmat som får skit???
Jenny: Hej Farmor!

Jag blir så ledsen av att läsa det du skriver, för ditt barnbarn lever ju just under sådana omständigheter som brukar finnas bakom sådana allvarliga sexuella gränsöverskridanden som hon ägnar sig åt. Jag kan självklart inte döma i din son och flickans mammas konflikt, men just att de har den här infekterade konfliken är förstås jättejobbigt för tjejen att leva mitt i. Mitt råd till dig blir därför: Gör allt du kan för att inte ta parti i konflikten. Blanda dig inte i, helt enkelt. Satsa i stället på att vara en frihamn för ditt barnbarn, där det är okej att tala om sina känslor och sitt eget liv. Där det finns utrymme för HENNE, helt enkelt.

Annita: Jag är en farmor som har en fråga ang. mitt lilla... snart 3 åriga barnbarn. Nappen,....hon är ett skilmässobarn o tryggheten hon känner när hon ska sova eller gosa eller ledsen är ju nappen. Den är förbjuden hos mamman men lite svårare när hon är hos sin pappa... som hon avgudar,han kan inte motstår när hon är ledsen el. trött , vad gör man ...det går inte att prata med mamman, jag tycker att hon kan får ha den vissa stunder är det fel,vore tacksam för ett svar,detta är en klump i mitt hjärta när jag se att mitt lilla barnbarn inte är glad / En farmor
Jenny: Hej Annita!

Jag blir inte klok på om du menar att flickan ska få ha napp när hon är hos sin pappa, eller när hon är hos mamma? Hos pappa är det ju han som bestämmer. Men hos mamma är det faktiskt hon som bestämmer. Barn har inte alltid samma beteenden och behov när de är hos sina separerade föräldrar. Din son har nu en mycket liten flicka, tillsammans med en kvinna som han inte lever med. Det kommer dyka upp betydligt större och viktigare frågor framöver, där han och mamman tycker olika. Gör det till en god vana redan nu att låta båda föräldrarna utöva sitt föräldraskap på sitt eget sätt. Annars bäddar ni för att barnet hamnar som ett slagträ mellan två kombattanter. Och det är bland det värsta som kan drabba ett barn.

mia: Kan man lämna ett barn på 1,5 år i bilen några minuter för ett kort ärende? Kan man vara säker på att barnet visar om det skulle känna rädsla?
Jenny: Hej Mia!

Hur skulle du kunna upptäcka om ditt barn blir rädd, om du är iväg på ett kort ärende?

Ulrika: Lyssnade när ni pratade med mamman med ett barn som skrek på natten.. Min son gjorde likadant.Det sa att jag inte skulle oroa mig... Detta visade sig senare vara BENING BARNEPILEPSI.. man kanske inte alltid ska säga att det är normalt....
Jenny: Hej Ulrika!

Nej, självklart bör man alltid konsultera BVC eller barnläkare om man misstänker att någonting kroppsligt ligger bakom symtomen. Men det är samtidigt mycket vanligt att barn går igenom perioder med sådana här symtom. Nattskräck, om det är frågan om det, räknar man med förekommer hos ca 10% av alla barn, medan det är en mycket liten grupp som har epilepsi.

Bekymrad mamma: Hej, Vi har en son i övre tonåren vars betyg börjar "rasa".Vi har från dagistid och genom grundskola fått höra att han är en drömmare och behöver"puttas" igång med uppgifterna, när han sedan är igång så går det bra.Han förstår och är ganska duktig i vissa ämnen.Han går i gymnasiet och nu har han fått icke godkänt i ett par ämnen och varning i flera.Vi har stöttat och hjälpt honom att strukturera sin tillvaro kring studierna med almanackor,pärmar med läxhjälp, vi har förhört honom innan prov.Han har liksom inte ett eget "driv".Han har dålig självdisciplin och kommer inte tillskott.Han störs lätt av att det finns mobiltelefon,dator och TV.Han är en mycket social kille med flickvän och han idrottar på hög nivå och han säger att han vill satsa på det.Vi har tjatat, skrikit,hotat med att ta bort hans sport likaväl som vi suttit ned och pratat och hjälpt honom med läxor och prov.Vi har frågat om han valt rätt och det har han , säger han.Vi säger också att detta måste han göra för sin egen skull- det är ju hans framtid.För oss som föräldrar är det dels svårt att hinna och energikrävande att "bevaka" honom genom att varje dag fråga om han pluggat, hur länge , vilka prov han har osv.Studieansvaret måste han själv ta när han snart är myndig,tycker vi.Om han hade varit en arg kille som skrikit att han inte vill eller inte orkar men han svarar oftast "jag vet inte varför det är så här, jag är väl lat" "jag vet att jag måste skärpa mig".Vi kämpar och vill honom väl samtidigt som vi inte kämpar mot något motstånd annat än att han är loj.Vi ser att hans personliga drag är sådana att han tex här hemma tar det väldigt lugnt, stressar sällan, tar god tid på sig. Eftersom vi vill att han ska klara gymnasiet och vi tycker att vi har provat allt- så vet vi inte vad ska vi göra??? Snälla, tacksam för svar!! Med vänlig hälsning från en bekymrad mamma.
Jenny: Hej!

Eftersom din sons svårigheter alltid tycks ha funnits där, även om det är först nu som de gör att det inte funkar längre, funderar jag på om ni kanske borde låta honom genomgå en utredning. Kan det vara så att han är dyslektiker? Eller har diagnosticerbara koncentrationsproblem? Eller något annat? För att få en neuropsykiatrisk utredning kan ni kontakta BUP eller skola. Det ser lite olika ut på olika håll i landet. Men är det så att han har något av dessa problem, så finns det ju en massa hjälpmedel att få, som kanske skulle underlätta för honom. Prata med honom om det här, för ni har ingenting att förlora på att titta lite närmre på orsakerna, som jag ser det.

Rebecca: Min dotter är 12 år och vill ha mobil. Hon har fått prova på att ha mobil men vi fick en jättedyr räkning efter det det verkar inte som om hon förstår allvaret med pengarna och att det kostar oavsett hur mycket vi har pratat om det. Hur ska vi göra?
Jenny: Hej Rebecca!

Det är väldigt olika hur ansvarstagande och mogen man är vid 12. Nu verkar det ju som att just er dotter inte riktigt klarade av ett abonnemang, och det behöver ni diskutera med henne. Även om hon inte till fullo förstår pengars värde, så borde hon kunna förstå att man får saker genom att "förtjäna" dem. Ett alternativ, om ni inte vill riskera att åka på en nit igen, är att ge henne en telefon med kontantkort. Det kan också vara smart att koppla ihop "telefonekonomin" med månadspengen, så att hon förstår att det här är hennes pengar som hon ska sköta.

gittan: När ska syskon lägga sig om kvällen, åldrar 3, 8 och 12, nu är tiden strax efter kl. 19
Jenny: Hej Gittan!

Man kan inte ha samma läggtid för en 3- och en 12-åring. Att lägga sig strax efter 19 låter väldigt tidigt för en 12-åring. Men allt har ju att göra med framförallt när man ska upp på morgonen, men också vilket sömnbehov det enskilda barnet har. Det finns inget "facit" på läggtider, utan de måste utformas i samklang med familjens och omgivningens vanor och behov.

Sofia: Hej! Jag har 2 frågor om min son 12, snart 13 år. 1. Hans kompisar pratar mycket om "energidryck" (typ red bull mfl) och är väldigt intresserad av dessa drycker. Är det farligt att dricka energi dryck i denna ålder? 2. Min son pratar om att "lana" (dvs vara uppe hela natten), jag tycker det verkar vansinnigt, men har förstått att detta är inne. Hans kompisar får detta för sina föräldrar, men jag tycker inte om det. Ska man tillåta "laning"? Tack på förhand!
Jenny: Hej Sofia!

Energidrycker kallas ju så för att de innehåller koffein, som man blir pigg av. Det gör även kaffe och coca-cola, exempelvis. Koffeininnehållet är olika i olika energidrycker, men generellt är det inte nyttigt för så unga människor att få i sig stora mängder koffein. Därför har man på vissa håll infört åldersgräns för att få köpa dryckerna. Du behöver alltså ta reda på lite mer om hur den här konsumtionen ser ut; hur mycket, hur ofta, och i vilket syfte, och sen bilda dig en egen uppfattning om vilka gränser du vill sätta. Samma sak gäller att lana hela natten. Det är ju ofta en "oskyldig" sysselsättning, på så sätt att det oftast är skötsamma ungdomar, inga droger (förutom energidryck, då) osv. Men självklart har man som förälder rätt att säga nej till att låta sin 12-åring vara uppe hela natten.

Fundersam mamma: Hejsan! Vi har en dotter på 3 år som har ett väldigt starkt humör. Hon kan nu de senaste veckorna gå från att vara glad till att bli helt rosenrasande och börja kasta saker omkring sig och skriva okontrollerat. Hon kan få dessa raseriutbrott för något så litet som att hon inte får äppelmos på gröten. Är det normalt och vad beror det på? Jag har läst mycket om trots men hon blir arg för ingenting och mot andra människor med. Tacksam för svar!
Jenny: Hej!

3-årsåldern är en klassisk trotsålder, men du skriver att er dotter har ett "starkt humör", så jag får bilden att hon alltid har varit sån här? Mitt förslag är att ni talar med förskolan om hur de ser på hennes humör och beteenden. Om de också tycker att det är lite utöver det vanliga, så kanske ni kan ta frågan vidare till BVC, eller direkt till BUP. Är det däremot något tillfällig, och dagis inte oroar sig, så får ni hantera saken med diplomati och jämnmod, så gott det går.

gunilla: hej är en orolig mormor till en 7 åring Har en fråga Han blir mobbad i skolan och nu tog det priset då 3 andra barn sparka honom när han låg ner han skrek på fröken men de gör inget har pratat med skolan ett antal ggr men de verkar inte göra något av en förskole lärare som han går hos på eftermiddagen en av alla gånger jag har pratat då fick jag till svar...Är du säker på att han blir mobbad Vad gör jag för att kunna gå vidare har kort på ryggen där en av barnen sparka honom
Jenny: Hej Gunilla!

Vad märkligt. Det verkar som att skolan inte är medveten om problemet. Be genast om ett möte med rektor och representant från skolans elevhälsoteam, en så kallad elevvårdskonferens. Informera om hur det ser ut, och fråga om vad skolan har för avsikt att göra för att lösa problemet.

Maya: Hej igen och tack för svar! Skickar en följdfråga och chansar på svar :) Är detta tvång inget att oro sig för så länge det endast är en liten del av vardagen. Tycks ha hört någon gång att så gott som alla barn har tvång, mer eller mindre, men att det är få som pratar med någon vuxen om det. Stämmer det? Kanske även så att även föräldrar inte pratar om det. Som jag sa tidigare ser hon ut att må bra, men det är ju klart att oroar sig lite över ett beteende som man inte riktigt vet hur man ska bemöta.
Jenny: Hej igen Maya!

Jag tänker så här: Det är något att oroa sig för först när det utgör ett lidande, alternativt ställer till problem för henne. För precis som du skriver så har så gott som alla människor (inte bara barn) tvångstankar, men de flesta tar inte så stor notis om tankarna. Allt handlar alltså om hur man TOLKAR sina tankar. Det kan nog också vara en lite pinsam sak att ta upp, men det främsta skälet att människor i allmänhet inte talar om sina tvångstankar är nog ändå att man inte besväras av dem, eftersom man vet att det bara är tankar. Och faktum är att just att prata om sånt här faktiskt kan få tankarna att anta för stora proportioner. Så jag skulle satsa mer på att hjälpa henne att strunta i, eller inte lägga så stor vikt vid, tankarna.

Mamma till tonåring: Tycker du att man bör ha ett "öppet" datarum för 12-15 åringar, så att man som förälder kan ha koll p vad barnen gör på nätet? /Anna
Jenny: Hej Anna!

Ja, det är ingen dum idé alls!

Annelie: Hej. Vi har en 7 årig dotter med aspergers och adhd och har från två olika instanser fått olika svar om huruvida man ska berätta för barnet i fråga om diagnoserna. Vad tycker du? Ska man berätta för henne att hon har svårigheter pga av dessa diagnoser eller är hon för ung?
Jenny: Hej Annelie!

Jag tycker absolut att man ska berätta om detta för barn, men man ska göra det på ett sätt så att de förstår; på barnets nivå. Det är kanske inte alltid man måste ta upp vad diagnoserna heter ens en gång, men det är oerhört viktigt för att även barn med funktionsnedsättningar ska förstå sig själva att de får veta vad de har svårt med, och vad de behöver hjälp med. Det här ska habiliteringen kunna hjälpa er med.

Gravid 83:a: Hej! Jag är gravid och börjar känna mig orolig och illa till mods. Detta beror på att jag känner mig överöst med rapporteringar i media om våldtäkter, pedofiler, barn som prostituerar sig osv. Börjar känna att jag ångrar mitt val att skaffa barn! Det känns fruktansvärt! Har tänkt tankar som "Vad är värst, att ha ett barn som växer upp och blir en pedofil, eller att ha ett barn som blir utsatt för en?" Fattar inte hur jag skulle kunna leva vidare efter något av dem...
Jenny: Hej!
När man är gravid är man väldigt känslig. Det är som att graviditeten öppnar dörren rätt in i ens hjärta. Men att känna så som du gör, att världen är så ond att det inte är någon idé att skaffa barn, det är inte bra. Risken med det är att du och barnet inte kommer att knyta an på ett bra sätt. Du behöver alltså få hjälp med ditt mående, så att du är stark och glad när barnet så småningom kommer. Kontakta MVC och be om en psykologkontakt.

Tonårsmamma Ulrika: Hej! Du nämnde en hemsida att gå in på i dagens program för att få råd och tips ang tonåringar- uppfattade inte vilken hemsida det var och jag vill gärna ha den! Tusen tack!
Jenny: Hej!

Sidan jag nämnde var www.ecpat.se. Det finns också mycket bra information på www.medierådet.se. Sen tycker jag också, om jag får säga det själv, att jag och min kollega skriver en hel del bra råd och tips i vår bok: "Tonåringar - om livet med nästan vuxna barn".

Jenny:

Idag tog vi upp ämnet barn/ungdomsprostitution, och det har lett till en våg av frågor. Jag hoppas att ni söker er vidare i detta ämne, inte minst genom att prata med era ungdomar om saken. Egentligen är det här ju en värderingsfråga. Man lägger en god grund genom att ta upp viktiga frågor som människovärde, könsroller, konsumtion och status och allt annat som spelar en roll i sammanhanget.

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Sanna Nielsen – "Tänker På Dig"

Vår musikgäst denna morgon är Sanna Nielsen, en av våra mest folkkära artister som i år faktiskt firar 25 år på scen!
"Tänker på dig" heter hennes nya singel som kom den 14 maj, och som hon skrivit tillsammans med Linnea Henriksson och Alex Shield.