Så köper du bostad på Rivieran

Är du sugen på att köpa bostad på franska Rivieran? Här berättar mäklaren Julius Nyström från Fransk Bostad om bostadsmarknaden där och ger tips och råd till bostadsköpet.

Vad är det som lockar folk att köpa hus i Frankrike?
-Frankrike är ett land som alla har hört talas om och det har alltid varit ett populärt resmål. Här bor man för att njuta av bra klimat, goda viner , god mat och ett rikt kulturutbud . Ett ställe att längta till!

Rivieran lockar med ett bra klimat, bra flygförbindelse och billiga biljetter mellan Nice och Stockholm, Göteborg. Det är lika enkelt att ha en semesterbostad eller fast boende på Rivieran som i Sverige. Flygresan tar knappt 3 timmar.

Det är lätt att leva här, det är bra infrastruktur, bra och billig tand och läkarvård , låga skatter, en stabil politik och stabila fastighetspriser. Dessutom är det nu väldigt fördelaktigt genom att den svenska kronan är väldigt stark.
Att köpa i dag jämfört med för 2 år sedan är en ren vinst på cirka 20 procent.

Vad är skillnaderna mellan att köpa bostad här och i Sverige?
-I Frankrike är konsumentlagstiftningen väldigt stark och en köpare är omgärdad av lagstiftning till dennes fördel. Man är från Sverige van med att när ett objekt visats blir det i många fall budgivning och många kanske lockas att betala ett högre pris än avsett. Dessutom hinnar många inte tekniskt undersöka vad man köpt.
Ett franskt objekt visas inte på samma sätt. Tid för visning beställs hos mäklaren som visar varje objekt individuellt . Därefter betalas begärt pris eller ett bud om ett pris strax under det begärda. I samband med köpet är säljaren enligt lag skyldig att presentera en mängd olika tekniska undersökningar för att kontrollera bostadens beskaffenhet och skick.

Hur går det till att köpa bostad på Rivieran?
-Man ska ta kontakt med en svensk erfaren och juridiskt kunnig fransktalande mäklare med mångårig erfarenhet. När man väl bestämt sig för ett objekt gäller följande:
1. Ett första avtal, ett så kallat compromis de vente, upprättas hos mäklaren eller hos en notarie som är statens representant. Där bestäms alla villkor för köpet och de tekniska undersökningarna, de så kallade Les Diagnostics, presenteras.

2. Efter detta har kunden en vecka på sig att ångra sitt köp oberonde av orsak.

3. Vid fullföljande undersöker notarien bakomliggande förvärv och servitut samt att objektet inte har någon inteckning för ett tidigare lån.

4. Efter cirka två till tre månader skrivs slutavtalet, det så kallade L´acte de vente, hos notarien. Köparen får nycklar och tillträde till fastigheten. Översättning sker på svenska av tolk så att man har förstått avtalet.

Till sist, vad bör man tänka på inför sitt bostadsköp i landet?
- 1. Köp med hjärtat. 2. Agera som säljare när ni köper. Hur lättsålt är objektet den dag ni själva vill sälja? 3 Tänk igenom ordentligt var och hur ni vill bo. Mitt i stan med närhet till affärer och restauranger men samtidigt en högre ljudnivå eller en bit utanför med lugnare läge? Är närhet till flygplats och andra kommunikationer viktigt?

TV4 utvecklar ny dramaserie om Knutbyfallet

PROGRAMINFORMATION
TV4 och C More utvecklar en dramaserie som baseras på händelserna i det omtalade Knutbyfallet. Serien regisseras av Goran Kapetanović (Kalifat) och bygger på Jonas Bonniers roman Knutby.

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.