Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Höga kemikaliehalter efter hårfärgning

Höga halter av kemikalier tränger in i kroppen vid en vanlig hårfärgning. Det visar ett test som Kalla faktas reporter utfört på sig själv med hjälp av forskare i Lund.

Uppdaterad: Publicerad:

Efter att ha färgat håret hos en frisör samlade reportern urinprov under två dygn som sedan skickades till Skånes Universitetssjukhus Lund för analys. Det kraftfulla utslaget förvånade forskarna:

– Det är fruktansvärt höga halter som kommer ut i urinen. Jag tror knappt att jag någonsin under mina 20 år som analytisk kemist sett sådana här halter, säger Bo Jönsson, professor i kemi.

Kunderna drabbas

En ny tysk studie visar också att höga halter av kemikalierna i hårfärg tränger in i hårbotten och sprids i kroppen. I den tyska studien, utförd av Thomas Schettgen med flera vid den medicinska fakulteten på universitet i Aachen, mättes halterna av ämnet 2,5 TDA i urinen 48 timmar efter hårfärgning.

-Studien visar att det är den som färgar håret som får i sig de högsta halterna, inte frisören, säger Bo Jönsson.

Kan ge kraftiga allergier

2,5 TDA är ett starkt allergiframkallande ämne som är vanligt i mörka hårfärger. Vad det kan göra inne i kroppen vet man inte riktigt. Men dess molekyl är väldigt lik det förbjudna cancerframkallande ämnet 2,4 TDA.

– Vi vet väldigt lite om 2,5 TDA och det är oroande när man hittar sådana här halter. säger Bo Jönsson, professor i kemi i Lund.

Danmark striktare

I Danmark avråds gravida från att färga håret, men i Sverige finns inga motsvarande rekommendationer:

-Vi tycker inte att det finns någon anledning till det. Vi förutsätter att företagen har gjort sin uppgift och ska varna för produkterna om det finns risker, säger Monica Tammela, enhetschef på Läkemedelsverket.

Avråder gravida

Professor Bo Jönsson säger i Kalla fakta att samma rekommendationer borde gälla i Sverige.

– Att färga håret när man är gravid skulle jag starkt avråda ifrån. 2,5 TDA är en så kallad aromatiska amin vilket är en kemisk grupp som har många kända cancerframkallande ämnen. Jag tycker att det finns all anledning att vara försiktig.

Reportaget i Kalla fakta är gjort av reportrarna Carolina Jemsby och Katarina Johansson, aktuell med boken Badskumt om kemikalierna i kosmetika och hygienprodukter, samt fotograf och redigerare Daniel Gökinan.