Parlamentet

Varje vecka gör de politiska blocken upp om makten. Frispråkighet och snabba repliker premieras. Lagen siktar både högt och lågt och ger med träffsäker satir och ironi en humoristisk bild av dagens samhälle.

Varje vecka gör de politiska blocken upp om makten. Frispråkighet och snabba repliker premieras. Lagen siktar både högt och lågt och ger med träffsäker satir och ironi en humoristisk bild av dagens samhälle.

Detta är Parlamentet

Parlamentet är humorprogrammet som roat svenska folket ända sedan hösten 1999 i TV4.

Programmet är en svensk version av formatet If I Ruled the World som skapats av Hat Trick. Varje program tillhör två komiker det röda respektive det blå partiet. Dessa partifärger ska på ett ungefär föreställa det vänstra respektive det högra riksdagsblocket i verkligheten.

Partipanelen bestod från början av Helge Skoog och Johan Wahlström i det blå partiet och Lasse Eriksson och Annika Lantzi det röda partiet. Flera komiker har deltagit i båda lagen och andra har bara varit med i ett lag. Det blåa laget har för närvarande flest medlemmar.

Några av de komiker som varit med längst tid kan nämnas Henrik Hjelt, Sissela Kyle, Pia Johansson, Babben Larsson och Johan Wahlström. Flera av de medverkande däribland Magnus Betnér, Henrik Dorsin, Johan Glans, Björn Gustafsson, Soran Ismail, Per Andersson och André Wickströmhar blivit rikskända efter sin medverkan i programmet.

Ämnena som diskuteras i programmet är olika varje gång, men det finns ändå en del stående programpunkter. Bland annat är det Aktuell rapport där panelen diskuterar ämnen som hänt under veckan. A till Ö är en programpunkt där panelen ska hålla en diskussion där de måste börja varje mening med först A, sedan B, sedan C och så vidare, tills de har kommit till bokstaven ö. Tvekar man åker man ut. Fler stående programpunkter är Duellen, Klart man händer med, Känsloduellen, Personvalet, Partipiskan, Tips från coachen, Utan att tveka och Vågmästaren.

2005 belönades programmet med utmärkelsen Kristallen för bästa humorprogram. Det har även vunnit Aftonbladets TV-pris flera gånger. Vidare har det vunnit årets svenska program (2001, 2002, 2003, 2004), årets svenska underhållningsprogram (2002, 2003, 2004) och bästa humorprogram (2005, 2007).

Sedan programmet startades 1999 har flera olika personer varit programledare för Parlamentet. Första programsäsongen var Staffan Ling programledare, 1999-2002 var det Hans Rosenfeldt, 2003-2005 Henrik Schyffert, 2004-2010 Anders S Nilsson och sedan 2011 är det Pär Lernström.

Programmet har haft flera producenter under årens gång däribland Anders S. Nilsson, Gustaf Skördeman, Stefan Wiik och Benjamin Thuresson.

Dejtingtips i pandemitider

Hur hanterar man egentligen kärlekslivet när man måste distansera sig från andra människor?

En mycket känslig dansk

Efter förra veckans danska bonde visar Claes Malmberg upp en mer känslig sida av våra grannar i söder.

Pia Johanssons prisdrama

Pia Johansson tilldelas ett fint pris, eller är det i själva verket någon annan som vunnit?

Sverige - ett angiverisamhälle

Nu när inte Thomas Quick längre kan ta på sig alla brott har Sverige blivit ett angiverisamhälle enligt André Wickström.