Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

Skapa en egen tiki-bar

Fixa en tropisk oas i ditt hem - en tiki-bar.
Någon som har koll på temat är Fredrik Berggren, mannen bakom tiki- och surfbloggen Mixology Mayhem. Här ger han sina tips.

Uppdaterad: Publicerad:

Hej Fredrik, varför gillar du tiki-stilen?

– För mig handlar tiki-stilen om en härlig blandning av fantasi, äventyr, verklighetsflykt och ljuvliga drinkar. Jag har alltid gillat det tropiska och fascinerats av Thor Heyerdahls berättelser. I tiki finns det jag gillar – från kitchen till mästerligt hantverk och spännade kultur. Och en och annan läskande cocktail förstås.

Nämn 5 viktiga ingredienser i en tiki-bar!

– Bambu och exotiskt hittegods gör sig bra i tiki-baren. Gamla glasflöten, block, taljor och annat med skön maritim känsla passar bra. Sen måste man ju ha tikimuggar, mängder av tiki muggar. Tikimuggar har hängt med länge i tikikulturen och dina drinkar kommer trivas i dem.

– Gamla skandinaviska möbler i teak passar mycket bra i din tikibar. Stringhyllor är utmärkta att rada upp sina tikimuggar på. Sist men inte minst så måste du ha rom av alla de slag i din tiki-bar. Ju mer dess då bättre.

Vad hör inte hemma i en tiki-bar?

– Högteknologi och stark belysning. En tiki-bar ska vara lite primitiv och stökig.

Vad ska man servera i baren?

– Det finns mängder med både klassiska och moderna tropiska drinkar som passar fint i en tikibar. En enkel Daiquiri eller Mojito kan vara rätt att börja med. Alla gillar ju en iskall Mojito. En klassisk tiki-drink som en Mai Tai eller Navy Grog kommer göra både dig och dina gäster lyckliga. Vill man slå på stort är såklart ett exotiskt bål serverad i en vulkanskål det allra bästa. Om drinkar du serverar brinner så blir det inte sämre av det.

Vad ska man spela för musik?

– Ska man vara genuin så ska det vara gammal fin exotica som Martin Denny, Les Baxter eller Yma Sumac. Men om man inte vill skrämma bort sina gäster det första men gör kan man ju välja lite vällagrad surfmusik. Gammal calypso eller någon skön crooner fungerar också. Avslappnat kan nog vara ett ledord.

Berätta kort om Mixology Mayhem!

Mixology Mayhem är min blogg där jag skriver om drinkar och allt annat som har med tiki, drink och surfkultur att göra. Det är gott och blandat.

–Jag håller på med ett projekt där jag försöker mixa mig igenom en klassisk drinkbok av Trader Vic och det dokumenterar jag på Mixology Mayhem. Jag försöker dela med mig av lite trix och recept som kan vara bra att ha koll på när man vill blanda cocktail och tiki-drinkar.

–Jag säljer tiki-muggar och lite annat tiki och drinkrelaterat också. Det är en hobby, en kul grej som tar alldeles för mycket tid. Förhoppningsvis kan Mixology Mayhem och Flamingo Fred-grejen växa till något mer så småningom.

FREDRIK LISTAR BRA TIKI-LÄNKAR

Tiki Central
Meckat för alla tikifiler. Här finns allt.
http://www.tikiroom.com/tikicentral/bb/

Beachbum Berry
Beachbum Berry har skrivit flera böcker om tiki-kulturen och tiki-drinkar.
http://beachbumberry.com/

Tiki Farm
Producerar muggarna som vi säljer på Mixology Mayhem.
http://tikifarm.com/

Tiki Magazine
Tiki Magazine kommer ut fyra gånger per år och är alltid inspirerande och bra.
http://www.tikimagazine.com/

Critiki
Här hittar du alla tiki-barer i hela världen. Bra för semesterplaneringen.
http://critiki.com/

Mixology Mayhem
Allt du behöver veta om tiki-drinkar och polynesian pop.
http://www.flamingofred.se/

RELATERAT TIKI-BAR