Idol

Oslipade diamanter, hoppfulla entusiaster och tondöva drömmare – jakten på framtidens stjärnor är igång. Följ med på ett storslaget musikäventyr där drömmar går i uppfyllelse, från det första mötet med juryn till kvalomgångar och fredagsfinaler.

Oslipade diamanter, hoppfulla entusiaster och tondöva drömmare – jakten på framtidens stjärnor är igång. Följ med på ett storslaget musikäventyr där drömmar går i uppfyllelse, från det första mötet med juryn till kvalomgångar och fredagsfinaler.

Sponsorer

OLW
MAX
Gina Tricot
Cloetta
Swedbank

Det här är Idol i TV4

Idol är TV4:s succéprogram där en jury som är kunnig inom musikbranschen ger sig ut i Sverige på jakt efter en popstjärna.
Genom medverkan i programmet har ett stort antal personer gått från anonymitet till stjärnstatus.

Idols historia

Originalkonceptet bakom Idol kommer från Storbritannien och hette inledningsvis Pop Idol. På grund av likheten med en annan musikserie, Popstars, byttes namnet till enbart Idol. I takt med att Idol visade sig vara en succé spreds konceptet till flera länder. Svenska Idol har sänts i åtta säsonger i TV4. Första säsongen sändes hösten 2004 och den sista hösten 2011. Programmet går ut på att okända talanger får chansen att sjunga inför en jury och tävla om ett skivkontrakt.

Auditionturné i Idol

Varje år reser Idoljuryn ut på en auditionturné i landet. Ett antal svenska städer besöks och där gör de sökande till programmet sin audition inför juryn. Gillar juryn framträdandet delas en guldbiljett ut. Det betyder att deltagaren är klar för nästa steg i tävlingen - slutaudition.

Idols slutaudition

Slutauditionen är en uppsamlingsträff där alla som fått en guldbiljett av juryn samlas för ytterligare gallringar. Ungefär hundra personer som juryn ser som talangfulla eller utvecklingsbara varje säsong går vidare till slutaudition.

Idols slutaudition innehåller ett flertal olika moment som traditionellt varierat beroende på jury. Gemensamt är att de tävlande med sin sång måste övertyga juryn för att fortsätta i programmet. Deltagarna som bedöms vara bäst går vidare till kvalveckan.

Idols kvalvecka

När kvalveckan börjar så börjar även Idols direktsända del. Det är nu tittarna får chansen att påverka utgången av tävlingen.

Under kvalveckan sänds fem program och folket avgör via omröstning vid varje sändning om vilka deltagare som ska gå vidare till kvalfinalen.

Juryn har vissa år haft möjligheten att skicka vidare deltagare som inte fått tittarnas röst. Det brukar benämnas som juryns wildcards.

I kvalveckans sista program - kvalfinalen - avgörs vilka elva tävlande som ska gå vidare till veckofinalerna.

Idols veckofinal

Veckofinalerna sänds på fredagar. Deltagarna i Idol får ett tema eller en utmaning och utifrån den ska man skapa ett scenframträdande som framförs under veckofinalen.

Juryns funktion under veckofinalerna är uteslutande att ge deltagarna positiv och negativ kritik på sina framträdanden. Vilka som går vidare avgörs med hjälp av telefonröstning där svenska folket ringer eller sms:ar in sina röster. När folkets röster är räknade tvingas den deltagare som fick det lägsta antalet röster att lämna programmet. När antalet deltagare blivit färre får varje deltagare göra två scenframträdanden per veckofinal.

Sedan 2007 har Idol under senare delen av säsongen gett sig ut på en turné i Sverige, där veckofinalen har avgjorts på olika arenor runt om i landet. Hittills har Luleå, Gävle, Linköping, Karlstad, Göteborg och Malmö haft besök av Idol.

När det är två deltagare kvar i tävlingen återstår sista steget - finalen.

Idolfinalen

I finalen ställs två deltagare mot varandra i en duell över tre låtar. En låt väljer deltagaren själv, en röstar tittarna fram och den sista är den specialskrivna vinnarlåten.

Tittarnas röst avgör vem som vinner och blir årets Idol i Sverige. I vinsten ingår att bland annat ett skivkontrakt med ett stort skivbolag.

Idol genom åren:

Idol 2004

Vinnare: Daniel Lindström
Tvåa: Darin Zanyar
Trea: Filip Williams
Vinnarlåt: Coming true

Idol 2005

Vinnare: Agnes Carlsson
Tvåa: Sebastian Karlsson
Trea: Sibel Redzep
Vinnarlåt: Right here, right now

Idol 2006

Vinnare: Markus Fagervall
Tvåa: Erik Segerstedt
Trea: Johan Larsson
Vinnarlåt: Everything changes

Idol 2007

Vinnare: Marie Picasso.
Tvåa: Amanda Jenssen.
Trea: Andreas Sjöberg.
Vinnarlåt: This moment.

Idol 2008

Vinnare: Kevin Borg
Tvåa: Alice Svensson
Trea: Robin Bengtsson
Vinnarlåt: With every bit of me

Idol 2009

Vinnare: Erik Grönwall
Tvåa: Calle Kristiansson
Trea: Tove Östman Styrke
Vinnarlåt: Higher

Idol 2010

Vinnare: Jay Smith
Tvåa: Minnah Karlsson
Trea: Olle Hedberg
Vinnarlåt: Dreaming people

Idol 2011

Vinnare: Amanda Fondell
Tvåa: Robin Stjernberg
Trea: Moa Lignell
Vinnarlåt: All This Way

Idoljuryn 2004-2011

Originaljuryn för Idol bestod av ordförande Peter Swartling, Kishti Tomita, Daniel Breitholtz och Claes af Geijerstam. Den uppsättningen var intakt under programmets tre första säsonger.

Under säsong fyra var inte Claes af Geijerstam med och juryn bestod därför av tre experter.

Inför femte säsongen byttes hela Idoljuryn ut. Nya namn blev Andreas Carlsson, Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge. Den sammansättningen höll ihop fram till och med säsong åtta - år 2011 - då Andreas Carlsson lämnade juryn. I samband med det tog Pelle Lidell över som ordförande för juryn och Alexander Bard adderades som medlem.

Fotnot: Peter Swartling och Pelle Lidell är enda jurymedlemmarna som agerat ordförande. Ordföranden har alltid haft utslagsröst vid oavgjort resultat.

Programledare för Idol

Premiärsäsongen 2004 leddes av David Hellenius och Peter Magnusson. Kommande år, 2005, tog Tobbe Blom (Tobbe Trollkarl) och Johan Wiman över programmet.

År 2006 blev Sanna Bråding svenska Idols första kvinnliga programledare när hon tillsammans med Mogge Sseruwagi höll i sändningarna.

Under år 2007 förändrades Idols programledarkoncept en aning. Carolina Gynning och Carina Berg var programledare för programmen som handlade om auditions och kval. När det blev dags för veckofinaler var det Peter Jihde som var tittarnas man i rutan.

Peter Jihde blev också den första svenska programledare som ledde Idol mer än en säsong. Under 2008, 2009 och 2010 var han ensam programledare för Idol och har totalt medverkat i fyra säsonger.

När Peter Jihdes tid i Idol var över tog Pär Lernström över - med Cecilia Forss som sidekick under auditionturnén.

Idol extra/Eftersnack 2005-2011

I anslutning till den ordinarie sändningen av Idol har ytterligare ett program sänts, kallat Idol extra eller Eftersnack.

Första säsongen, år 2004, sändes inget Idol Eftersnack.

Wendy Rådström höll i Idol extra under 2005 och 2006 innan Doreen Månsson och Hannah Graaf tog över under år 2007.

2008 deltog Peter Jihde - programledare för ordinarie programmet - även i Idol extra tillsammans med Katrin Zytomierska.

Trion Paul Haukka, Josefin Crafoord och Jakob Öqvist skötte eftersnacket år 2010.

2011 års Idol extra leddes av Martin Björck och Jakob Öqvist.

Stjärnor från IdolDaniel Lindström

Första säsongens vinnare, Daniel Lindström, sålde dubbel platina med vinnarlåten Coming true. Det blev också år 2004 års mest sålda låt.

Under år 2005 fick Daniel Lindström pris som bästa svenska artist av Nordic Music Award, före bland annat Kent och Lena Philipsson.

Darin Zanyar

I samma säsong deltog även Darin Zanyar som efter Idol släppt fem album och fyra av dessa har tagit sig till förstaplats på Sverigetopplistan.

Darin Zanyar har framgångsrikt slagit sig in på den internationella scenen och har producerats av stora namn som RedOne, Max Martin, Jörgen Elofsson och Murlyn Music Group, som bland annat arbetat med Michael Jackson, Jennifer Lopez och Britney Spears.

Några mått på hans framgång är att världsartisten Leona Lewis har gjort en cover på hans låt Homeless och hans samarbete med Kat DeLuna i Breathing your love.

Darin ombads även skriva en låt till kronprinsessan Victorias bröllop. Låten fick namnet Can't stop love.

Darins första audition »

Agnes Carlsson

Tog förstaplatsen på singellistan, svensktoppen och trackslistan med vinnarlåten Right here, right now. Hennes debutalbum sålde dubbel platina.

År 2009 släpptes singeln Release med som sålde i 900 000 exemplar världen över.
Hennes tredje album lanserades internationellt. Utöver försäljningssuccén Release me innehöll släpptes On and on som andra singel.

Agnes Carlsson har nominerats till ett stort antal priser och vunnit bland annat MTV European Music Awards kategori som bästa svenska kvinnliga artist.
Låten Release me fick pris av Svenska musikförläggarföreningen som årets låt 2009.

Sebastian Karlsson

Sebastian Karlsson belönades år 2007 med en rockbjörn som årets nykomling. Han har även deltagit i Melodifestivalen där han slutade på åttonde plats med låten When the night comes falling.

Sebastian Karlsson har medverkat i tv-programmet Allsång på Skansen och i musikalen Grease på Göta Lejon.

Sibel Redzep

Har deltagit i Melodifestivalen vid två tillfällen med låtarna That is where I'll go och Stop. Totalt har Sibel Redzep släppt sex singlar och albumet The diving belle.

Markus Fagervall

Markus Fagervall vann Idol år 2006 och släppte albumet Echo heart. Trots relativt svala recensioner vann han folkets gillande och turnerade intensivt i Sverige. Fagervall deltog även i tv-programmet Stjärnor på is under år 2008 och vann hela tävlingen tillsammans med sin partner Johanna Götesson.

På Maximteatern var Markus Fagervall med i showen Club27 tillsammans med bland annat Louise Hoffsten och Freddie Wadling. Club27 var en show som gick ut på att hylla kända musiker som gått bort vid 27 års ålder.

Erik Segerstedt

Släppte sitt debutalbum, A different shade, kort efter medverkan i Idol. Singlarna från albumet, I can't say I'm sorry och How did we change, slog sig in på topplistorna i Sverige.

Bildade tillsammans med Danny Saucedo och Mattias Andréasson gruppen E.M.D. som rönt stor framgång. Bland annat sålde debutsingeln All for love tre gånger platina.

Amanda Jenssen

Har efter sin medverkan i Idol släppt två album och turnerat flitigt. Blev sommaren 2008 utvald som sommarens turnédrottning av Aftonbladet och nominerades till P3-guld och en Grammis.

Amanda Jenssen vann dubbla priser på Rockbjörnen-galan 2009 - som årets kvinnliga artist och som årets nykomling.

År 2010 vann hon två Grammis-kategorier, årets kvinnliga artist och årets kompositör tillsammans med Pär Wiksten.

Tove Styrke

Släppte sin första singel, Million pieces, i början av 2010 och blev snabbt en faktor på musikscenen. Redan samma år listade New York Post henne som en av världens 10 mest intressanta artister för kommande år.

Under 2011 nominerades Tove Styrke till två priser på Rockbjörnen-galan, i kategorin årets kvinnliga liveartist och årets nykomling.

Danny Saucedo

Danny Saucedo slutade på sjätte plats i Idol 2006 och har utifrån det byggt upp en framgångsrik karriär.

Redan med debutalbumet Heart beats toppade han svenska albumlistan och singlarna Tokyo, Play it for the girls och Radio tog sig till förstaplatsen på singellistan.

Deltog i Melodifestival så väl år 2009 som 2011. År 2009 slutade han trea med låten Baby goodbye och vid tävlingen 2011 slutade hans bidrag - In the club - på en andraplats. Deltagandet år 2009 var tillsammans med Mattias Andréasson och Erik Segerstedt som är hans kollegor i gruppen E.M.D.

Danny Saucedo har efter sin medverkan i Idol bland annat gästat Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg, Sommarkrysset och setts som sångcoach i True talent.

Mattias Andréasson

Mattias Andréasson har haft sina största musikaliska framgångar tillsammans med Danny Saucedo och Erik Segerstedt i gruppen E.M.D.

Har som soloartist bland annat släppt en egen tolkning av Elton Johns Your song. Den tog sig som högst till 48:e plats på singellistan.

Vid sidan av det musikaliska har Mattias Andréasson vunnit svenska Let´s dance tillsammans med Cecilia Ehrling år 2010.

Ola Svensson

Ola Svensson slutade på åttonde plats i Idol 2005. Trots det har han skapat sig en mycket framgångsrik karriär.

Första singeln, Rain, tog sig omgående till första plats på singellistan.
Även debutalbumet Given to fly gick upp på som etta på hitlistan.

Sommaren 2007 blev singeln Natalie - från Ola Svenssons andra album - en av sommarens stora sommarplågor och också hans första platina-säljande singel.
Har vid två tillfällen tävlat i Melodifestivalen.

År 2008 slogs han ut i momentet Andra chansen med låten Love in stereo.
2010 tävlade han med låten Unstoppable där han slutade sjua i finalen.

Under 2010 startade Ola Svensson sitt eget skivbolag som namngavs till Oliniho Records.

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw har framgångsrikt lyckats kombinera sin musikkarriär med att vara programledare för stora svenska tv-produktioner.

Efter Idol 2005 har Zelmerlöw bland annat deltagit i Melodifestivalen vid två tillfällen. 2007 slutade han trea i tävlingen med låten Cara mia - som blev en försäljningssuccé som toppade singellistan i Sverige. Med låten Hope & glory slutade Måns Zelmerlöw på fjärde plats i Melodifestivalen 2009.

I tv har Måns Zelmerlöw synts som programledare för Sommarkrysset, Melodifestivalen och Allsång på Skansen.

Anna Bergendahl

Slutade femma i Idol 2008 och två år senare vann hon den svenska Melodifestivalen med låten This is my life. Därmed blev hon Sveriges representant i Eurovision song contest 2010. Låten blev utslagen i semifinal.

År 2010 släpptes debutalbumet Yours sincerely och Anna Bergendahl syntes i Allsång på Skansen, Sommarkrysset och Lotta på Liseberg.

Loreen

Lorine Zineb Noka Talhaoui - känd som Loreen - var sista deltagare att slås ut innan finalen i Idol 2004.

Loreen deltog år 2011 i Melodifestivalen med låten My heart is refusing me. Där slogs hon ut i momentet Andra chansen av Sara Varga. Hon kommer även att vara med i Melodifestivalen 2012 med låten Euphoria.

Vid sidan av musiken syns Loreen som programledare i TV400.

 

Tittarsiffror för Idol

Ackumulerad tittarkontakt: 433 550 000
Tittarsnitt exklusive repriser: 1 074 000 baserat på 321 program
Högsta tittarsiffra: 2 000 000 - Idols final år 2006
Totalt beräknas 94% av Sveriges befolkning ha sett Idol vid något tillfälle.

Tittarsiffror för Idolfinalen

2004: 1, 664 miljoner tittare
2005: 1, 675 miljoner tittare
2006: 2, 000 miljoner tittare
2007: 1, 928 miljoner tittare
2008: 1, 628 miljoner tittare
2009: 1, 841 miljoner tittare
2010: 1, 539 miljoner tittare
2011:

Katia Mosally – Från världsartister i LA till Idol-juryn

TV4 kan i dag presentera vem som tar ny plats i Idol-juryn i höst. Direkt från palmerna i Los Angeles och musikbranschens hetsiga vardag kliver skivbolagsproffset Katia Mosally in till Idol. Hon har en internationell toppkarriär och har arbetat tillsammans med världsstjärnor som Billie Eilish, Ariana Grande, Lady Gaga och Shawn Mendes. Nu kommer hon hem för att leta efter Sveriges nästa stora artist tillsammans med Anders Bagge, Kishti Tomita och Alexander Kronlund när Idol drar igång på TV4 och TV4 Play den 23 augusti.

Sök till Idol 2021!

PROGRAMINFORMATION
Redan nu kan du söka till Idol 2021 - eller tipsa oss om en vän.

Idolpodden del 10 - Det stora finalavsnittet

Idolpodden med Alex och Nikki gästas av finalisterna Nadja Holm och Paulina Pancenkov. Vi får höra allt om vad finalisterna tänker kring Idolfinalen, vad de tycker om varandra och vad som skiljer dem åt.

Historisk Idolfinal

Efter semifinalen står det klart att vi har en historisk Idolfinal framför oss. Nadja Holm och Paulina Pancenkov gör upp om att bli Sveriges nästa Idol.