Deltagarnas nerver sätts i dallring direkt när Markus Aujalay presenterar den första utmaningen i slutkvalet i Sveriges mästerkock: att på tre kvart laga till en extraordinär rätt av helt ordinära råvaror. Fyra stora lådor öppnas och visar sig innehålla krossade tomater, ägg, lök och äpplen, som tillsammans med en bit nötfärs ska förvandlas till en riktigt god maträtt.
- Ägg och lök kan man alltid göra nånting utav men var ska jag få in det här äpplet nånstans? frågar sig Dennis Johansson.
- Jag hoppas alla tycker det här är lika jobbigt som jag tycker just nu, säger Jesper Lunnevi.
Och mästerkocksjuryn gör ingenting för att göra amatörerna lugnare:
- Vi förväntar os utomordentliga resultat. Skulle ni misslyckas kan er tid i Sveriges mästerkock få ett snöpligt slut, säger Leif Mannerström.
Redan efter den första utmaningen får några av kockaspiranterna lämna tävlingen.
Se klippet ur säsongens tredje avsnitt här ovan.