X Factor

Världssuccén i TV4.

Världssuccén i TV4.

Det här är X Factor

Den världskända musiktävlingen X Factor har kommit till Sverige. Men vad menas egentligen med faktor X? Här lär du dig allt du behöver veta om ett av världens största tv-format.

X Factor är en världskänd musiktävling som är öppen för alla över 14 år, soloartister eller grupper. Av hundratals sökande ska juryn sålla fram 12 akter som sedan ska tävla om vinsten. Juryn letar efter en artist eller grupp som har "det", som har X-faktorn.

De olika stegen

1. Audition
För att vara med i X Factor behöver man komma på audition och den har två steg. På första audition sjunger man inför personer från tv-produktionen och representanter från skivbolaget Sony Music.

Om du går vidare därifrån är du med i urvalet om att få komma till nästa steg. Du blir kontaktad av X Factor om du går vidare, och då får du komma på en andra audition där du får uppträda inför publik och svenska X Factor-juryn, bestående av Orup, Marie Serneholt, Ison Glasgow och Andreas Carlsson.

2. Bootcamp
De som går vidare från auditionturnén hamnar på bootcamp. I två dagar coachas artisterna och sätts på prov i både sång och dans, för att sedan återigen uppträda på en audition där jurymedlemmarna väljer vilka de vill ta vidare till nästa steg. På bootcamp delas artisterna in i fyra kategorier (killar, tjejer, över 25 år och grupper) och varje jurymedlem är sedan ansvarig för en kategori. Det är endast 24 akter totalt som går vidare till nästa steg.

3. Judges’ houses
Nu börjar det bli allvar och varje jurymedlem tar med artisterna i "sin" kategori till en utvald plats för att coacha dem intensivt inför sista audition. Denna sista intima audition sker inför enbart en jurymedlem och en gästexpert, och här avgörs vilka som tar en plats bland de tolv finalisterna.

4. Livesändning
Det är nu tävlingen börjar på riktigt. Varje vecka tävlar artisterna om tittarnas röster i en livesänd konsert där målet är att få stanna i tävlingen. Av de tolv finalisterna är det slutligen bara en vinnare kvar som tar hem det åtråvärda priset.

Den svenska juryn består 2012 av Marie Serneholt, Orup, Andreas Carlsson och Ison.

Här lär du känna dem bättre

Till sin hjälp tar juryn även gästdomare

Här hittar du listan över gästdomare

X Factor-vinnaren Awa Santesson-Sey svarar på fansens frågor

Att Awa Santesson-Sey är populär märks inte minst på alla likes och kommentarer på Facebook. På en dag fick Awa över 3000 likes och nära 1000 frågor när vi la ut ett inlägg på Facebook där fansen fick ställa frågor till X Factor-vinnaren. Här har vi låtit Awa svara på ett axplock av frågorna.

X Factor - finalisternas sångskola

Vi lät X Factors finalister hålla i en liten sångskola. Så här värmde de upp inför varje fredagsfinal, vilket kanske fick dem att gå så långt i tävlingen som de gjorde!

Signeringsturné med X Factor-deltagarna

X Factor-deltagarna är ute på en signeringsturné i Sverige i december och januari där Sony music har signeringar för X Factor-skivan med låtar från programmet. Här är alla stoppen.

X Factor-vinnaren Awa Santesson - Sey gästade Nyhetsmorgon

Den 7 december 2012 fick X Factor Sverige sin allra första vinnare. Det stod mellan Benny Hult, Isak Danielson och Awa Santesson-Sey. När svenska folket hade sagt sitt stod det klart att det blev 14-åriga Awa som kammade hem hela tävlingen. Dagen efter gästade hon Nyhetsmorgon för att berätta om sin tid i X Factor och uppträda med sin första auditionlåt.

Benny Hult fick lämna X Factor i finalen

Han höll sig kvar in i det sista. Utan att ha behövt stå i duell en enda gång under hösten blev det till slut mot Awa Santesson-Sey i finalen som Benny Hult fick se sig besegrad då han fick lämna tävlingen som god tvåa.

X Factor-deltagarna laddade inför finalen

På torsdagskvällen samlades X Factor-deltagarna i en reunion för att ladda inför den föreståndande finalen. På scenen uppträdde J.E.M. och Alexander Holmgren och i publiken var övriga X Factor-gänget som hejade på sina kamrater med hurrarop och armarna i luften.

Så här röstar du på X Factors finalister

Tiden går extremt fort när man har roligt. Finalen av X Factor Sverige 2012 är här! Det står mellan Benny Hult, Awa Santesson-Sey och Isak Danielson. Av tre akter kommer en att stå som den slutgiltiga vinnaren. Och det är du som tittare som bestämmer! Här hittar du låtval, startordning och röstningsnummer.

Vinn biljetter till X Factors final

Nu har du chans att vinna två biljetter till finalen av X Factor Sverige 2012. Svara på frågorna nedan och det kan vara du som är med och skapar historia i studiopubliken på fredag.

Vinn priser från Ke$ha

I fredags uppträdde Ke$ha på X Factor-scenen. Nu har du chans att vara med och tävla om produkter från världsstjärnan.

J.E.M. fick lämna X Factor i seminfinalen

Det blev gruppen J.E.M. som fick lämna X Factor Sverige i semifinalen. Detta efter att ha duellerat mot Isak Danielson som nu alltså är vidare till final.
- Tråkigt att inte gå till final, men vår resa tar inte slut här, sa Elli direkt efter.

Gör robotdansen - vinn finalbiljetter till X Factor

Såg du den snygga robotdansen som X Factors husdansare gjorde i förra veckan? Gör en likadan och ha chans att vinna finfina X Factor-priser! Bland annat kan du vinna två biljetter till X Factor Sveriges final.