X Factor

Världssuccén i TV4.

David Hellenius <br> blir programledare <br> för X factor i Sverige

Det har undrats och spekulerats – tills nu. Programledaren för TV4:s storsatsning är klar, det blir David Hellenius som leder X factor i höst.
- Vi är otroligt glada över att kunna presentera David Hellenius i rollen som programledare för X factor, säger Fredrik Arefalk, programchef för TV4.

David Hellenius har program som Idol, Let’s Dance och Hey Baberiba på CV:et. Nu kan han lägga till det internationella succéformatet X factor till listan.

- Jag behövde inte fundera länge när jag fick frågan, det känns grymt kul och det kommer bli en otroligt spännande höst, säger David Hellenius.

X factor är ett av världens största programformat och har skapat tittarsuccé i land efter land. Programmet hade premiär i Storbritannien redan 2004 och är där det mest sedda programmet de senaste 7 åren. Det har sedan dess sänts i 29 länder, bland annat USA, Australien, Frankrike, Tyskland och Danmark. Världsartister som Leona Lewis och Shayne Ward har fått sitt genombrott i X factor.

- Vi kände tidigt att David var rätt man för vår storsatsning i höst och vi är både stolta och glada att det är just han som ska leda programmet, säger Fredrik Arefalk.
Det här är X factor:
X factor är en världskänd musiktävling som är öppen för alla över 14 år, soloartister eller grupper. Av hundratals sökande ska juryn sålla fram tolv akter som sedan ska tävla om vinnarplatsen. Juryn letar efter en artist eller grupp som har ”Det”, X-faktorn.

De olika stegen:
1. Audition
X factor kommer att leta förmågor över hela landet och ha öppna auditions i Stockholm, Göteborg och Malmö. Audition sker på arenor inför både publik och X Factorjuryn. De som får ett ja från tre av de fyra jurymedlemmarna går vidare till nästa steg.

2. Bootcamp
De som går vidare från auditionturnén hamnar på bootcamp. Artisterna får coachning och sätts på prov i både sång och dans för att sedan återigen ge en audition så att jurymedlemmarna kan välja vilka de vill ta vidare till nästa steg. På bootcamp delas artisterna in i fyra kategorier: killar, tjejer, över 30 och grupper. Varje jurymedlem är sedan ansvarig för en kategori. Endast 24 akter totalt som går vidare till nästa steg.

3. Judges houses
Nu börjar det bli allvar och varje jurymedlem tar hem artisterna i sin kategori till en utvald plats för att ge dem intensiv coachning inför deras sista audition. Denna sista uppsjungningen
sker inför enbart en jurymedlem och en gästexpert och här avgörs vilka som tar en plats bland de tolv finalisterna.

4. Livesändning
Det är nu tävlingen börjar på allvar. Varje vecka tävlar artisterna om tittarnas röster i en livesänd konsert för att få stanna kvar. Av de tolv finalisterna är det slutligen bara en vinnare kvar som tar hem det åtråvärda priset.

X Factor-vinnaren Awa Santesson-Sey svarar på fansens frågor

Att Awa Santesson-Sey är populär märks inte minst på alla likes och kommentarer på Facebook. På en dag fick Awa över 3000 likes och nära 1000 frågor när vi la ut ett inlägg på Facebook där fansen fick ställa frågor till X Factor-vinnaren. Här har vi låtit Awa svara på ett axplock av frågorna.

X Factor - finalisternas sångskola

Vi lät X Factors finalister hålla i en liten sångskola. Så här värmde de upp inför varje fredagsfinal, vilket kanske fick dem att gå så långt i tävlingen som de gjorde!

Signeringsturné med X Factor-deltagarna

X Factor-deltagarna är ute på en signeringsturné i Sverige i december och januari där Sony music har signeringar för X Factor-skivan med låtar från programmet. Här är alla stoppen.

X Factor-vinnaren Awa Santesson - Sey gästade Nyhetsmorgon

Den 7 december 2012 fick X Factor Sverige sin allra första vinnare. Det stod mellan Benny Hult, Isak Danielson och Awa Santesson-Sey. När svenska folket hade sagt sitt stod det klart att det blev 14-åriga Awa som kammade hem hela tävlingen. Dagen efter gästade hon Nyhetsmorgon för att berätta om sin tid i X Factor och uppträda med sin första auditionlåt.

Benny Hult fick lämna X Factor i finalen

Han höll sig kvar in i det sista. Utan att ha behövt stå i duell en enda gång under hösten blev det till slut mot Awa Santesson-Sey i finalen som Benny Hult fick se sig besegrad då han fick lämna tävlingen som god tvåa.

X Factor-deltagarna laddade inför finalen

På torsdagskvällen samlades X Factor-deltagarna i en reunion för att ladda inför den föreståndande finalen. På scenen uppträdde J.E.M. och Alexander Holmgren och i publiken var övriga X Factor-gänget som hejade på sina kamrater med hurrarop och armarna i luften.

Så här röstar du på X Factors finalister

Tiden går extremt fort när man har roligt. Finalen av X Factor Sverige 2012 är här! Det står mellan Benny Hult, Awa Santesson-Sey och Isak Danielson. Av tre akter kommer en att stå som den slutgiltiga vinnaren. Och det är du som tittare som bestämmer! Här hittar du låtval, startordning och röstningsnummer.

Vinn biljetter till X Factors final

Nu har du chans att vinna två biljetter till finalen av X Factor Sverige 2012. Svara på frågorna nedan och det kan vara du som är med och skapar historia i studiopubliken på fredag.

Vinn priser från Ke$ha

I fredags uppträdde Ke$ha på X Factor-scenen. Nu har du chans att vara med och tävla om produkter från världsstjärnan.

J.E.M. fick lämna X Factor i seminfinalen

Det blev gruppen J.E.M. som fick lämna X Factor Sverige i semifinalen. Detta efter att ha duellerat mot Isak Danielson som nu alltså är vidare till final.
- Tråkigt att inte gå till final, men vår resa tar inte slut här, sa Elli direkt efter.

Gör robotdansen - vinn finalbiljetter till X Factor

Såg du den snygga robotdansen som X Factors husdansare gjorde i förra veckan? Gör en likadan och ha chans att vinna finfina X Factor-priser! Bland annat kan du vinna två biljetter till X Factor Sveriges final.