Sveriges mästerkock

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Så steker du kött

I veckans Masterclass gästas mästerkocksköket av styckmästare Håkan Fällman. Han ger goda råd om vad man bör tänka på när man väljer köttbit, och hur man bäst tillagar det.

Hur pass genomstekt man vill ha sitt kött är givetvis en fråga om tycke och smak - somliga föredrar blodiga biffar medan andra vill ha dem helt genomstekta - men vissa tumregler bör alla kockar följa:

* Ta ut köttet ur kylen i god tid och låt det ligga i rumstemperatur. För hög temperaturskillnad kan göra att köttfibrerna drar ihop sig.

* Torka av köttet med lite hushållspapper så att det är torrt och fint innan stekning.

* Krydda innan du lägger köttet i pannan. Dock inte för länge innan - salt drar ut vätska ur köttet om det ligger för länge.

* Stektiden styrs givetvis av hur genomstekt du vill ha din köttbit, och beror på faktorer som köttets tjocklek och pannans temperatur. Ett vanligt riktmärke är 2-3 minuter per sida för en 1,5 cm tjock biff av nöt om man vill ha köttet mediumstekt.

* Låt köttet vila en stund efter stekningen. Köttsaften ska ner i såsen, inte ligga på serveringsfatet.

Veckans lärare i Sveriges mästerkock - masterclass, Håkan Fällman, hör till de som föredrar kraftig stekyta och ett rött inre, och menar att allt över medium rare är att fördärva köttet. Han förordar het panna och kortare stektid. "När jag ser första droppen köttsaft på ytan är det en fråga om sekunder", säger han.

Sveriges Mästerkock skruvar upp temperaturen – säsongspremiär 13 januari

Sveriges Mästerkock är snart tillbaka i hetluften och tar klivet in i ett nytt decennium med den elfte säsongen av Sveriges största matlagningsprogram. Förutom ett otroligt laddat gäng med amatörkockar så tar den nya jurymedlemmen Tom Sjöstedt plats bredvid Mischa Billing och Markus Aujalay. Sveriges Mästerkock startar den 13 januari klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Paul Kühlhorns bästa friteringstips

Tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Paul Kühlhorn kommer tillbaka för att ge deltagarna lite tips för hur de ska tänka när de friterar i Decenniets mästerkock.

Spännande mystery boxes genom åren

I tio år har deltagarna i Sveriges mästerkock fått så kallade mystery boxes. Vilket är lådor med ingredienser eller annat som deltagarna sen ska skapa fantastiska rätter av eller med hjälp av.

Trailer för Decenniets mästerkock

Sveriges mästerkock fyller tio år och det firas med Decenniets mästerkock. Blod, svett och tårar väntar när åtta tidigare mästerkocksvinnare återvänder för att än en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är den bästa av de bästa. Premiär 21 september!

Tom Sjöstedt – ny jurymedlem i Sveriges mästerkock 2021

Våren 2021 sänds den elfte säsongen av tittarfavoriten Sveriges mästerkock, och då för första gången utan Leif Mannerström i juryn. Mischa Billing och Markus Aujalay får istället sällskap av prisbelönta Tom Sjöstedt i mästerkocksjuryn.

Decenniets mästerkock – Vem är bäst av de bästa?

Det har gått 10 år sedan succéformatet Sveriges mästerkock startade på TV4 och som grädde på moset kommer nu Decenniets mästerkock. Åtta mästerkocksvinnare återvänder för att ännu en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är bäst av de bästa! Juryn med Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström samlas en sista gång för att utse vinnaren. Premiär 21 september på TV4.