Så sänker du din ränta

Här tipsar Tony Nyberg från Svenska finans- och kreditrådgivarna och Jakob Tolleryd, vd för prisjämförelsesajten Compricer, om hur man som enskild kund själv kan påverka sin ränta.

Den 16 februari sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Riksbankschefen Stefan Ingves och fler med honom, har sagt att boräntorna borde följa med ner. Det finns dock inga garantier för att det sker.

Tony Nyberg, Svenska finans och kreditrådgivarna, och Jakob Tolleryd, vd och grundare av prisjämförelsesajten Compricer håller båda med om att boräntorna också borde sjunka, men tipsar i Nyhetsmorgon om hur man själv kan påverka sin ränta om det inte sker.

– Problemet i Sverige är att konsumenter är väldigt passiva, man ör nästan gift med sin bank, säger Jakob Tolleryd. Man har samma bank hela livet. Och om konsumenterna skulle vara lite mer aktiva skulle bankerna automatiskt få mer konkurrens – och då skulle räntorna gå ner.

– Man är lite rädd för sin bank och inser inte att man är kund till banken. Man kommer in med mössan i handen och är glad över att man får ett lån.

Tony Nyberg håller med.
– Det råder en slags obalans mellan bank och kund - en stor mäktig bank och en liten enskild kund. Det är inget bra förhandlingsklimat. Ställ krav och se till att vara uppdaterad, gå till andra banker och jämför. Gå sedan tillbaka till din husbank och berätta vad du kan få hos någon annan.

FEM TIPS FÖR ATT SÄNKA DIN RÄNTA:

1. Du är kunden, banken tjänar pengar på dig
2. Begär bankens bästa bud - förklara varför du är en bra kund och kräv ett bra erbjudande
3. Jämför bankernas erbjudanden. Se till att få lånelöften på andra banker utan att ta kreditupplysning/ UC, då kan ni nämligen bli outscorade, då får ni inte låna.
4. Förhandla
5. Var inte rädd att byta bank. Ni som klagar - gör något åt situationen.

Se fler tips i klippet ovan.

Håll koll på resereglerna i jul: "Oro inte ett skäl för avbokning"

Då vi fortfarande väntar på Folkhälsomyndighetens besked om julens resor kan man lugnt säga att det är otydligt gällande hur man ska tänka eller planera. Det här ska vi prata mer om med, Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

Smittas barnet om mamman får corona? – barnläkaren svarar

Många blivande föräldrar är oroliga för att föda nu under pandemin. Vad händer om mamman får covid-19? Är risken stor då att även barnet drabbas, och vad händer då? Kajsa Kaiser är barnläkare och neonatolog.

Rättsprocesser väntar Donald Trump: Kommer sannerligen dömas

Rolf Porseryd går igenom veckans stora utrikeshändelser och pratar om överlämnandet av presidentposten i USA. Han pratar också om att Iran kräver hämnd efter mordet på kärnfysikern och det senaste efter militäroffensiven i Tigray i Etiopien.

Lyckad smittspårning i Uppsala: ”Går att vända kurvan”

Uppsala har varit en av de värst coronadrabbade regionerna i höst. Men nu har en lyckad kartläggning av smittspridningen gjorts, vilket har lett till ett minskat antal fall av smittade. Det handlar om att testa sig för att bära någon annans kors, säger Mats Martinell som är distriktsläkare och projektledare för studien "Crush Covid".

”Prins Charles och Camilla har en hatstorm emot sig”

Det är mer än 30 år sedan prins Charles och Camilla Parker-Bowles inledde sin relation, men nu väcks vreden mot paret igen. ”Kan vi inte få låta de här 70-plusarna vara i fred nu?”, säger Malin Collin.

Elitschackspelaren: ”Jag blev utskåpad av en 10-åring”

Du kan bli bra i schack om du börjar träna som vuxen. Men de riktiga höjderna når bara den som börjar spela som barn, säger Max Wahlund, elitschackspelare. Schack är bra men det är också förfärligt: ”Det är som en intensiv förälskelse”, säger han.