Så sänker du din ränta

Här tipsar Tony Nyberg från Svenska finans- och kreditrådgivarna och Jakob Tolleryd, vd för prisjämförelsesajten Compricer, om hur man som enskild kund själv kan påverka sin ränta.

Den 16 februari sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Riksbankschefen Stefan Ingves och fler med honom, har sagt att boräntorna borde följa med ner. Det finns dock inga garantier för att det sker.

Tony Nyberg, Svenska finans och kreditrådgivarna, och Jakob Tolleryd, vd och grundare av prisjämförelsesajten Compricer håller båda med om att boräntorna också borde sjunka, men tipsar i Nyhetsmorgon om hur man själv kan påverka sin ränta om det inte sker.

– Problemet i Sverige är att konsumenter är väldigt passiva, man ör nästan gift med sin bank, säger Jakob Tolleryd. Man har samma bank hela livet. Och om konsumenterna skulle vara lite mer aktiva skulle bankerna automatiskt få mer konkurrens – och då skulle räntorna gå ner.

– Man är lite rädd för sin bank och inser inte att man är kund till banken. Man kommer in med mössan i handen och är glad över att man får ett lån.

Tony Nyberg håller med.
– Det råder en slags obalans mellan bank och kund - en stor mäktig bank och en liten enskild kund. Det är inget bra förhandlingsklimat. Ställ krav och se till att vara uppdaterad, gå till andra banker och jämför. Gå sedan tillbaka till din husbank och berätta vad du kan få hos någon annan.

FEM TIPS FÖR ATT SÄNKA DIN RÄNTA:

1. Du är kunden, banken tjänar pengar på dig
2. Begär bankens bästa bud - förklara varför du är en bra kund och kräv ett bra erbjudande
3. Jämför bankernas erbjudanden. Se till att få lånelöften på andra banker utan att ta kreditupplysning/ UC, då kan ni nämligen bli outscorade, då får ni inte låna.
4. Förhandla
5. Var inte rädd att byta bank. Ni som klagar - gör något åt situationen.

Se fler tips i klippet ovan.

Idol-Nadja efter vinsten: "Nu vill jag skriva musik"

Igår kväll vann Nadja Holm Idol 2020. Nu gästar hon Nyhetsmorgon och berättar om känslorna efter segern. "Jag har varit mig själv hela tiden" berättar vinnaren i Nyhetsmorgon.

Arvingarnas julmusik – ”När snön faller ner”

Arvingarnas nya julalbum spelas flitigt i radio och snart kan vi se dem i programmet "Arvingarnas jul - hemma hos Lasseman". Dessutom blev det nyligen klart att Arvingarna är med i Mello igen nästa år.
Nu gästar de Nyhetsmorgon för att sprida fin julstämning inför andra advent, med nyskrivna låten "När snön faller ner".

Trump fortsätter hävda valseger "Vi har redan bevisen"

President Donald Trump förbereder sin avgång på ett historiskt annorlunda vis, samtidigt som Joe Biden håller på och sätter ihop sitt kabinett. TV4:s utrikeskorrespondent Stefan Borg om hur USA:s politik kommer att förändras.

Coronasäker julafton med nya tomteskägget

- Steffo, du ser ut som en alpacka!
Ansiktsmasken har varit ett hett ämne sedan pandemin bröt ut. Mannen bakom den här tomtemasken med munskydd är en initiativrik chef för en stor butikskedja, Christoffer Dymling. Han berättar här om hur han kom på idén.
- Pandemin har fått mig att bli mycket mer peppad på julen, jag peppar dottern att snart kommer tomten så jag kommer behöva tomta själv.
När Steffo testar masken i studion brister det för kollegan Jenny.

Väder-Madde försov sig - "Låt det inte bli en vana”

- Min man väckte mig och frågade ifall jag jobbar idag! Det här är andra gången på 28 år.
Stackars meteorolog Madeleine Westin glömde av att hon skulle jobba den här morgonen, tack och lov hann hon in till sändning. Och vem träffade hon i hissen om inte kära kollegan Steffo.
- Jag fick göra prognosen idag så den stämmer inte, skojar han.

Carolas julshow coronaåret 2020 "Fullt fräs och ballader"

Allas vår julstjärna Carola med snart 40 år i branschen har i många år hållit en mycket uppskattad julkonsert, så även i år även om den blir enbart på distans. Carola är dessutom aktuell med ny singel och nybliven etta på svensktoppen. Stjärnan kommenterar även hennes reaktion på Stefan Löfvens coronatal som fick mycket uppmärksamhet tidigare i höstas. "Vad händer? Jag ville fånga ögonblicket" säger Carola i Nyhetsmorgon.

Leif GW: ”Häpen att moderaterna vill ha anonyma vittnen”

Leif GW Persson går igenom den senaste tidens rättsfall där han bland annat ger sin syn på antalet olösta gängrelaterade mord i Sverige och fallet med mannen som hållits inlåst i en lägenhet i nästan 30 år av sin mamma. "Det blir jätteknepigt"

Dr Mikael: Så piggar du upp dig i vintermörkret

När är egentligen trötthet ett tecken på att du behöver söka hjälp? Doktor Mikael pratar om olika sorters trötthet och vad du kan göra själv för att pigga upp dig i vintermörkret.

Dr Mouna: 5 vägar till lycka - "Lura hjärnan"

Många är oroliga över om vi kommer att kunna fira jul tillsammans med nära och kära. Hur ska vi hålla ut och i? Läkaren och hjärnforskaren Dr Mouna är expert på att locka fram lyckan i oss.