Spårlöst

Svensk dokumentärserie där människor får hjälp att hitta försvunna familjemedlemmar. Ihop med en reporter åker de i väg på sitt livs viktigaste resa för att leta efter en saknad förälder eller okända syskon.

Svensk dokumentärserie där människor får hjälp att hitta försvunna familjemedlemmar. Ihop med en reporter åker de i väg på sitt livs viktigaste resa för att leta efter en saknad förälder eller okända syskon.

Dan fann sin biologiska familj i Chile via programmet Spårlöst

Dan reste till Santiago tillsammans med Hans Fahlén i Spårlöst för att söka efter sin biologiska mamma och syster. Han fann både mamma, syster och en bror han inte visste att han hade.

När Dan var sju veckor gammal adopterades han från huvudstaden Santiago i Chile och fick komma till Sverige, där han sedan växte upp tillsammans med sin adoptivfamilj. När hans adoptivmamma hastigt gick bort 2010 fick han en längtan att söka upp sina rötter. Dan reste till Santiago tillsammans med Hans Fahlén i Spårlöst för att söka efter sin biologiska mamma och syster.

- Innan min adoptivmamma gick bort så sa hon ofta att det skulle vara roligt att få reda på mer om min bakgrund. Jag hade kollat lite på Facebook, men inte hittat något. När hon hastigt gick bort hösten 2010 så kände jag att ”livet är ju inte så himla långt, man bör ta tag i detta medan man kan”.

Till hjälp inför sökandet hade Dan adoptionspapper som bekräftade att han hade en mamma och en syster i Chile. När han och Spålöst-teamet kom fram så började de jobba direkt. Genombrottet skedde hos polisen, som lyckades få fram uppgifter på var mamman och systern bodde.

- Första gången jag skulle få träffa mamma så gick Hans Fahlén först för att checka läget medan jag väntade i bussen. Jag kan inte ha suttit där många minuter, men det kändes som flera timmar. Som att stå i en myrstack upp till knäna – så kändes det! När jag sedan fick gå och möta henne i parken så tog jag mig dit på stapplande steg. Mamma Rosa var lika nervös som jag, om inte ännu mer. Sedan brast alla fördämningar för oss båda.

Dan fann mamma, syster - och bror

Efter mötet med mamman gick de tillsammans till systerns hus.
- När vi kom till grinden så kom en kille emot mig, som visade sig vara min bror. Jag visste ju om min mamma och syster sedan tidigare, men inte min bror Christian. Då blev man väldigt förvånad. De hade vetat om att jag fanns sedan några år tillbaka.

Var ni lika?


- Jag letade såklart efter likheter, men vid första ögonblicket såg jag inga direkt. Efterhand började jag dock se fler likheter. Jag och mamma är jättelika – det ser jag nu – och även min syster, Claudia, och jag liknar varandra. Jag och mina syskon har samma mamma, men inte samma pappa.

Genom adoptionspappren Dan fått med sig till Sverige hade han fått veta att hans mamma adopterade bort honom för att hon skulle kunna jobba och studera, en anledning som hans mamma Rosa bekräftade vid mötet.

- Mamma fick chansen att börja jobba samtidigt som hon pluggade. Då hade hon redan min syster Claudia, men hon kunde få följa med till huset där mamma fått jobb. I samma veva blev mamma lämnad av min pappa och fick veta att hon var havande med mig. Det skulle inte fungera, så adoption var det enda alternativet. Mamma berättade att hon har mått jättedåligt över detta.

- En annan sak jag fick veta var att jag legat hos henne i flera dagar efter det att jag förlöstes. Hon hade ammat mig till och med. Och man vet ju att det skapas ganska starka band dessa första dagar.

Hur kommunicerade ni? Kan du spanska?


- Jag kan ingen spanska, bara några småord. I samband med Spårlöst så hade vi en tolk med oss. Min svåger kunde dessutom engelska, så han fick översätta. Vid ett tillfälle då varken tolken eller svågern var med, så satt jag och Claudia handfallna och tittade på varandra. Vi gjorde några frustrerade försök att kommunicera, men till slut skrattade vi bara.

Dan berättar att han planerar att lära sig spanska, så att han ska kunna prata med sin familj.
- Jag bokade upp mig på en kurs, men sedan ställdes den in. Bottennapp 2000 liksom! Men jag måste lära mig spanska. Förmodligen blir det via någon nybörjarkurs på universitetet istället.

Håller kontakt via Skype

I dag har Dan och hans syster kontakt flera gånger i veckan via telefon- och chattverktyget Skype. Hon skriver på spanska och han på engelska, varpå de använder ett webbaserat översättningsprogram för att tyda. Hans mamma har dessutom skaffat en liten dator, så hon ska kunna kommunicera med sin son i Sverige.
- Hon är inte så bekant med datorer, så det går inte jättebra än så länge. Hon ska gå en datakurs, är det tänkt.

Dan och hans familj planerar att åka ned till Chile igen och hälsa på familjen, men inget datum är ännu bestämt.
- Vi vill gärna att mitt yngsta barn ska bli lite äldre först, så han kan sitta själv i planet. Mamma och Claudia vill gärna komma och hälsa på oss i Sverige också, vid tillfälle.

På frågan om det var något med resan som överraskade honom, funderade Dan en stund. Till slut svarade han:
- Många har frågat mig hur jag tror att min mamma skulle se ut. Man har ju en föreställning att chilenska damer är korta och runda. Så är i alla fall de latinamerikanska tanter som jag har träffat. Jag trodde att min mamma skulle vara en liten rar tant, men istället var hon lång och stilig. Jag har alltid själv fått höra att jag är ovanligt lång för att vara chilenare. När jag träffade min mamma så insåg jag varifrån jag måste ha fått det.

Panetoz-stjärnans känslosamma möte

Musikern Nebeyu Baheru, känd från bandet Panetoz, och Agneta Sjödin åker till Etiopien för att söka Nebeyus historia. Där träffar de Ayana och hennes barn som är del av ett Plan International-program, som möjliggör för hennes äldsta son att gå i skolan.

Angel hittade sin biologiska familj tack vare Spårlöst

Angel Sammalisto åkte till Thailand tillsammans med Elisabet Bellman i Spårlöst för att leta efter sin biologiska familj och fann sin mamma och syster.
- Jag visste ju inte ens om att jag hade en syster, säger Angel Sammalisto.

Johan i Spårlöst chattade om sin resa till Kroatien

I Spårlöst reste Johan och hans syster till Kroatien tillsammans med Elisabet Bellman för att hitta sin biologiska mamma och ta reda på varför hon lämnade dem. Här i chatten berättade han hur det gått sedan.

Nathalie söker sin mamma i Spårlöst: "Jag är orolig att hon är död"

På söndag är det säsongsstart för Spårlöst. Då åker Nathalie och Hans Fahlén till Colombia, i ett försök att hitta Nathalies ursprung. Nathalie lämnades efter födseln bort till ett barnhem i Bogota och har i hela sitt liv undrat över sin biologiska mamma. Tjuvkika på avsnittet redan nu!

Pernilla söker sin mamma i Spårlöst

Pernilla adopterades till Sverige när hon var tre månader gammal. Tillsammans med Hans Fahlén reser hon till Västindien för att hitta sin biologiska mamma.

Eilen söker sin pappa i Spårlöst

Eilen har alltid längtat efter att träffa sin pappa, en japansk sjöman. I kvällens program reser hon tillsammans med Jessica Almenäs till Hong Kong för att hitta pappan.

Läs chatten med Mariana från Spårlöst

Mariana sökte sina rötter i Sri Lanka, och fann förutom ett helt gäng syskon och sin biologiska mamma även ytterligare en syster uppvuxen i Sverige. Läs chatten med Mariana här!

Mariana söker sina rötter i Sri Lanka i Spårlöst

Mariana adopterades till Sverige från Sri Lanka när hon var tre månader. Nu vill hon veta mer om sin biologiska familj och reser tillsammans med Ulrika Eriksson till Sri Lankas huvudstad Colombo för att söka efter sina anhöriga.

Oscar söker sina rötter i Peru

Oscar adoterades till Sverige 1986. Han känner sig lyckligt lottad som fått fina föräldrar och en bra uppväxt. Men han vill veta mer om sitt ursprung och reser till Peru tillsammams med Tilde de Paula.

David söker sina rötter i Bulgarien i Spårlöst

När David föddes hamnade han på ett spädbarnshem och sedan på ytterligare ett barnhem. När han var fyra år gammal adopterades han av en svensk familj. Enligt David lämnade hans biologiska föräldrar bort honom för att ge honom chans till ett bättre liv.

"Jag hoppas hon lever"

Ulrika Eriksson reser till Viseu i Portugal tillsammans med Claudia för att försöka hitta Claudias syster som hon separerades i från som barn då de placerades i olika fosterhem. Systrarna brevväxlade under en tid tills Claudias brev returnerades.

Läs chatten med Sabina från Spårlöst

Sabina adopterades som spädbarn och hade inga minnen av sin biologiska mor. Tillsammans med Hans Fahlén reste hon till Thailand på jakt efter sitt ursprung. Efter programmet chattade hon med tittarna.

Spårlöst - så gick det sen

I sista delen av Spårlöst får tittarna veta hur det har gått för några av de tidigare deltagarna. Har de kontakt med sina eftersökta? Hur har livet förändrats?
Direkt efter programmet chattar Ulrika på tv4.se.