Sveriges mästerkock

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Josephine är nöjd med sin insats i Sveriges mästerkock

Visst var det surt att snubbla på mållinjen, men tvåan i Sveriges mästerkock 2012, Josephine Lindqvist är inte bitter.
- Jag gjorde mitt bästa så det är inget jag ångrar, säger hon till tv4.se.

Finalen i Sveriges mästerkock 2012 blev en riktig thriller. Sigrid Bárány hade ryckt ifrån under smaktestet och ledde med fem poäng, men trerättersmenyn gjorde att Josephine Lindqvist kom ikapp. När poägen för dagens sista rätt skulle redovisas skiljde bara en ynka poäng till Sigrids fördel.

- Jag var nöjd med att jag tagit igen så pass mycket men jag var ändå säker på att hon skulle vinna. Jag hade inte fått jättebra kritik för desserten, berättar Josephine Lindqvist för tv4.se.

Värdig vinnare

Känslan visade sig stämma. Sigrid behövde minst åtta poäng av Leif Mannerström för att vinna. Hon fick nio, och Josephine fick se sig besegrad.

- Självklart är jag besviken men Sigrid är en värdig vinnare, det är inget snack om den saken, säger Josephine.

- Det är klart att det är surt att snubbla på mållinjen när det är så himla tätt. Men jag gjorde mitt bästa i finalen, så det är inget jag ångrar.

Lärorik upplevelse

För Josephine har utmaningarna i Sveriges mästerkock, där hon flera gånger ställts inför råvaror hon inte haft några direkta erfarenheter av, varit en lärorik upplevelse och har hjälpt henne att utvecklas som kock.

- Jag har verkligen fått ta ut svängarna, göra saker som jag aldrig skulle ha gjort innan, och fått vara kreativ på ett nytt sätt. När man är tvungen att göra nåt av råvaror man aldrig skulle köpa själv är det ju lärorikt i sig.

Delade kunskap

Mästerkocksäventyret har också inneburit nya vänner. Även om de varit konkurrenter i mästerkocksköket har deltagarna haft en bra sammanhållning, snackat mat och delat med sig till varandra av tips och erfarenheter vad gäller matlagning.

- Det var det som var så häftigt med mig och Sigrid, att vi var i finalen tillsammans och det sista vi sa innan vi gick in var ”Shit, vad ska du ta ut din fisk på för grader?” Vi delade hela tiden kunskap med varann. Jag har haft inställningen att det spelar ingen roll vad jag säger, för ingen kan laga min mat i alla fall. Det har varit så skönt med Sigrid att hon varit likadan. Det har inte varit något knussel.

Vill jobba med tv

Josephine har varit mammaledig med sonen Pelle ända sedan inspelningarna avslutades, och funderar nu över vilken väg hon ska välja framöver. Hon trivs med jobbet som butikschef men är också sugen på att prova nya saker.

- Jag vet inte om jag ska gå tillbaka till butiken. Det finns mycket att utveckla med mat i butik, jag tycker det är roligt och trivs med mitt jobb där. Men jag är lite kluven. Jag är öppen för förslag, jag skulle vilja jobba med mat i tv, det tycker jag verkar jätteroligt.

- Jag vill prova nya saker och se vad som är min grej. Jag ser positivt på framtiden, jag är ung och har ingen stress. Jag ska göra allt som jag tycker är roligt!

Här vinner Christin Kashou Sveriges mästerkock

Efter att gått igenom hela säsongen utan att ha hamnat i en enda elimineringstävling visade Christin även i finalen att hon förtjänade att ta hem titeln som Sveriges mästerkock 2021!

De tävlar om titeln Sveriges yngsta mästerkock 2021

PROGRAMINFORMATION
Tolv talangfulla och tävlingssugna småkockar tar nu steget in i mästerkocksköket för att kora Sveriges yngsta mästerkock 2021. De tävlar mot varandra men kärleken till maten förenar dem.

Sök till Sveriges mästerkock 2022!

PROGRAMINFORMATION
Är du grym på att laga mat? Då har du nu chansen att imponera på Sveriges tuffaste matjury. Sök till Sveriges mästerkock 2022.

Sveriges Mästerkock skruvar upp temperaturen – säsongspremiär 13 januari

Sveriges Mästerkock är snart tillbaka i hetluften och tar klivet in i ett nytt decennium med den elfte säsongen av Sveriges största matlagningsprogram. Förutom ett otroligt laddat gäng med amatörkockar så tar den nya jurymedlemmen Tom Sjöstedt plats bredvid Mischa Billing och Markus Aujalay. Sveriges Mästerkock startar den 13 januari klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Paul Kühlhorns bästa friteringstips

Tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Paul Kühlhorn kommer tillbaka för att ge deltagarna lite tips för hur de ska tänka när de friterar i Decenniets mästerkock.

Spännande mystery boxes genom åren

I tio år har deltagarna i Sveriges mästerkock fått så kallade mystery boxes. Vilket är lådor med ingredienser eller annat som deltagarna sen ska skapa fantastiska rätter av eller med hjälp av.

Trailer för Decenniets mästerkock

Sveriges mästerkock fyller tio år och det firas med Decenniets mästerkock. Blod, svett och tårar väntar när åtta tidigare mästerkocksvinnare återvänder för att än en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är den bästa av de bästa. Premiär 21 september!

Tom Sjöstedt – ny jurymedlem i Sveriges mästerkock 2021

Våren 2021 sänds den elfte säsongen av tittarfavoriten Sveriges mästerkock, och då för första gången utan Leif Mannerström i juryn. Mischa Billing och Markus Aujalay får istället sällskap av prisbelönta Tom Sjöstedt i mästerkocksjuryn.

Decenniets mästerkock – Vem är bäst av de bästa?

Det har gått 10 år sedan succéformatet Sveriges mästerkock startade på TV4 och som grädde på moset kommer nu Decenniets mästerkock. Åtta mästerkocksvinnare återvänder för att ännu en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är bäst av de bästa! Juryn med Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström samlas en sista gång för att utse vinnaren. Premiär 21 september på TV4.