Så klarade Löfven partiledardebatten

Under söndagen möttes för första gången Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i den tv-sända partiledardebatten. Och fler av de nya partiledarna gjorde därmed debut i sammanhanget. Men vem vann?

På plats i SVT:s studio var statsminister Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C), Gustav Fridolin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) när det var dags för partiledardebatt söndagen 6 maj.

"Reinfeldt debatterade som en iller"

Hur klarade sig då den lågprofilerade Stefan Löfven mot rutinerade Fredrik Reinfeldt? Ann Tiberg, politisk reporter, analyserar:
- Löfven försöker räkna upp fakta och det handlar om att vara påläst, Reinfeldt slår tillbaka på ett illerartat sätt. Och det tror jag att det finns en tanke bakom. Löfvén framstår som lugn och sävlig medan Reinfeldt som rutinerad debattör ligger på rätt hårt.

Ändå tror Ann att Reinfeldt höll tillbaka.
- Det kom många reaktioner i går på att han var spydig och hård, ändå tycker jag att han lät flera tillfällen gå förlorade. Han har varit mycket tuffare i debatter med Juholt, till exempel.

"Alla gillar en underdog"

Hon jämför med debatterna mellan Thorbjörn Fälldin och Olof Palme under 1970-talet.
- Trots att Palme vann debatterna fick Fälldin folkets sympatier. Jag tror att detsamma händer här. Alla gillar en underdog.

Se delar av debatten och hör politiska reporterns kommentarer i klippet ovan.Därför ska du ha koll på dina drivkrafter

En färsk studie gjord av bland andra Karolinska Institutet och Stockholms Universitet visar att människor som fick lära sig verktyg för så kallat självledarskap mådde bättre, hade mer meningsfulla relationer, samarbetade bättre och kände en annan motivation än de som inte hade fått lära sig samma sak. En viktig komponent för bättre självledarskap är att ha koll på sina drivkrafter, säger Christina Stielli, författare och föreläsare.

Kraftig ökning av antalet långtidsarbetslösa: ”Bra läge att söka utbildning”

Långtidsarbetslösheten ökar kraftigt i spåren av pandemin. Under året som gått har antalet långtidssjukskrivna ökat med hela tjugo procent och under det här året kan antalet långtidsarbetslösa komma att överstiga 200 000 personer. Det här visar Arbetsförmedlingens färska siffror. Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén, berättar om hur hårt pandemin slagit mot arbetssmarknaden.
”Ju längre man är arbetslös – desto svårare blir det att komma tillbaka”

Vårsol = munskydd och solglasögon – Så kommunicerar du trots maskering

Våren är här och dagarna blir allt ljusare. En kombo som gör att vi i dessa tider ofta både bär munskydd och solglasögon. Detta ställer till det då vi får svårare att kommunicera med varandra. Vi blir osäkra på vad vår samtalspartner tänker och tycker när vi inte kan ta del av miner och blickar. Men det finns saker vi kan göra för att motverka detta. Retorikexperten Elinor Falkman visar hur du ska hantera läget och göra dig förstådd.

Ramadan har inletts: ”Även i år renas själen på distans”

Idag inleds tålamodets månad för världens muslimer. Ramadan är den mest firade högtiden för muslimer, där bland annat fasta mellan gryning och solnedgång ingår. Men pandemin gör att det precis som förra året kommer blir en annorlunda Ramadan för de muslimer som vill fira i en moské.
Mahmoud Khalfi, imam och moskédirektör vid Stockholms-moskén Södermalm, berättar hur man anpassat firandet till rådande läge.

Idrottsungdomar har rensat kusterna: ”Fick ihop 40 säckar skräp”

I helgen har tusentals idrottsungdomar rensat Sveriges kuster från skräp. I fredags pratade vi med Alicia Björklund från Tjörns ridklubb om detta, och nu får vi en uppföljning. Mats Wesslén, VD på Städa Sverige, berättar mer om visionen att skapa ett skräpfritt Sverige.

Dags att sätta potatisen – om du vill äta hemodlat till midsommar

Än så länge är det bara vår, men många kanske längtar till sommaren och om vi vill njuta av potatis till midsommar, ja då är det hög tid att sätta den nu!
Carolin Björnerhag är hemma hos trädgårdsmästaren Linda Schilén, för att få fina tips på vilken sorts potatis som passar bäst till midsommar och hur man redan nu sätter potatisar i kruka.