Från vind till boyta

Har du ett överflöd av vindsutrymme, som du inte vet hur du ska utnyttja? Vi visar hur man går tillväga för att omvandla vinden till boyta.

Cirka 70 % av värmen i ett hus försvinner uppåt.
Genom att sätta en "mössa" på huset kan du skära ner på elkostnaderna avsevärt.

Isoleringen

Det första du ska börja med är att regla och isolera. Vi använder oss av isolering som är 21 cm tjock.
Isoleringen ska ej tryckas fast direkt mot taket, då bildas det kondens. För att få luften till att cirkulera använder man sig av wellpappskivor. Bakom wellpappskivorna ska det finnas en 20 mm luftspalt så luften kan cirkulera från takfoten och utmed bjälklaget, för att sedan ventileras ut i nock.

Wellpappen fäster vi med pappspik som häftas genom små brickor. Anläggningsytan blir större och det hålller bättre med brickor.

För att få en luftspalt på 20 mm fäster vi wellpappen så att det finns 12 cm kvar ut mot kanten av bjälken. Per automatik får man då en 20 mm tjock luftspalt. För att du ska vara säker på luftflödet kan du fästa en bred tejpbit på skarven mellan wellpappskivorna.

Materialet som används till isoleringen består av en ren naturprodukt i stenull där 98% är ren luft. Tänk på att ha långärmat då det kliar när man arbetar med materialet. Att byta kläder efter isoleringen kan vara att tänka på.
Isoleringen sätter vi i tre olika lager för att undvika köldbryggor. Köldbryggor uppstår om träkonstruktionen är genomgående. Börja med att sätta upp reglar, använd gärna en mall för att få samma mellanrum mellan dem. Tryck dit isolering varvat lodrätt och vågrätt tills du nått tre lager.

Väggarna

Efter att ha isolerat hela rummet i tre olika lager sätts plast utanpå. Plasten ska hindra fukten från att tränga in i virket. Utanpå plasten sätter vi upp glespanel, detta för att kunna fästa OSB-skivor. OSB-skivor är sammansatta av
restprodukter, och de är även ett bra fästmaterial.
På utsidan av OSB-skivorna ska det slutligen på gipsskivor.

Gipsskivor fästes utanpå OSB-skivorna. Dessa är bra att vara två om när de sätts upp. Mellan skarvarna fäster vi självklistrande glasfiberremsor som sedan spacklas på. Det går även att använda sig av pappersremsor som armering i skarvarna.

Den sista finishen görs av inredare; de slipar, målar, lägger nytt golv och tar tag i inredningen.

Ska du även byta tak är det en god idé att installera mögelstopp. Mögelstopp sätts i varje fack mellan takstolarna, detta för att luften ska kunna ta sig ut. Till mögelstoppet finns ett litet filter som även hindrar insekter från att ta sig in.

Relaterat innehåll - Från vind till boyta

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.

Våra programledare utsatta för falska annonser

Problemet med falska annonser och artiklar på nätet, där våra kända programledare och nyhetsankare utnyttjas, har ökat kraftigt den senaste tiden. Annonserna handlar för närvarande ofta om skönhetsprodukter och annat hälsorelaterat.