"Både killar och tjejer ska ta för sig"

Manne Forsberg har skrivit boken Kukbruk, och diskuterade tillsammans med Bingo Rimér om "den sexuella revolutionen" i Nyhetsmorgon. Efter programmet chattade Manne med tittarna.

Moderator: Strax är Manne på plats!

Benny: Hur ser du på killars sexualitet nu? Jag tycker det är kluvet. Vi sjuttiotalister är uppfostrade att vara inkännande och jämlika, inte objektifiera kvinnor. Samtidigt som vi ska vara sensitiva ska vi också vara alfahanar och kunna ta för oss. Man blir ju kluven.
Manne: Jag håller med dig. Det blir lite av kognitiv dissonans. Men jag tror fortfarande att det finns en bild av att killar ska göra sig mycket sexuella erfarenheter och helst heterosexuella sådana för att lyckas med mansrollskontraktet. Förhoppningsvis är den bilden påväg att blekna.

Benny: Missade lite av er diskussion. Vad handlar den där Kukboken om?
Manne: Det är en personligt hållen sexualupplysningsbok för unga killar.

: vad gör du?
Manne: Chattar.

Sara: Vad tyckte du om tidningen Moore´s uppmaning att prova analsex på sin ovilliga partner när hon sover? Kan män ha den distansen att det är ett "roligt svar" ?
Manne: Jag har svårt att se vad som skulle vara roligt med den uppmaningen. Inte min typ av humor.

Martin: Vad tycker du om Bingo Rimér? Har han sunda värderingar tycker du?
Manne: Det verkade som att en del av hans värderingar var sunda. Men det märks inte i hans yrkesgärning.

andreas: Är det okej me gay
Manne: Såklart att det är.

maria: Lite synd att killar är mer inriktade på att ligga med så många tjejer som möjligt och snabbt ska det gå, men kvalitén på sexet sjunker drastikst. Inte konstigt att de tjejerna får en aha upplevelse när de råkar hitta en annorlunda kille som inte ligger med allt som rör sig, men vet hur man tillfredställer en kvinna. Bryr sig killar överhuvudtaget om de är bra i sängen eller?
Manne: Det tror jag verkligen. Kanske i för stor utrsträckning. Jag tror att det finns en utbredd press på att visa hur duktig man är i sängen. Risken är att det reducerar sexet till teknikaliteter.

Wivan: Hej...jag tycker att ni bör vårda ert språk på tv.n. hur ska vi annars lära våra barn hur vi ska bete oss.
Lär barnen vanligt bondförnuft det kommer vi långt med, så som vu vuxna uppför oss, så tar de efter oss. Själv jobbar jag med barn de blir som jag formar dom för det mesta, de vill bara att vi ska se dom som de är. GLÖM INTE BORT BARNEN MEN DET ÄR VI SOM FORMAR DOM. kram från en som gillar våra barn..... Wivan
Manne: Jag tyckte nog att språket var välvårdat och prydligt. Om språket hade varit en person så hade den haft gåbortskor och snedbena. Och jag förstår inte vad språkbruket har med barnen att göra. kram från en som också gillar våra barn

Martin: varifrån fick du inspirationen till din bok?
Manne: Jag fick inspiration genom att läsa, intervjua ungdomar och prata med experter. Bland annat.

tjej: Är det verkligen möjligt att ha sex utan känslor?
Manne: Att göra någonting helt utan känslor tror jag är svårt. Men att ha sex utan amorösa känslor fungerar för många.

Martin: ...men varför ville du från början skriva boken?
Manne: För att jag tyckte att det saknades bra och ogenerad information om sex för unga killar. Jag gillade inte det som fanns på bokmarknaden. Och jag tyckte att det var intressant hur intimt förknippat sex är med jämställdhet.

Mathias: Varför inte inse fakta, killar tycker att det är okej med "pang på" tillfällig sex, tjejer vill ha mer känslor och romantik. Vi killar vill ju också ha känslor och romantik men kanske inte alltid, det är ju vår drift. Se biologin som den är istället och skippa tramset med jämnställdhet i sängen, det ger bara en massa press och krav.....sååå killar ta för er! och tjejer ta för er!!! eller vad tycker du?
Manne: Jag tycker också att både killar och tjejer ska ta för sig. Eller åtminstone försöka hitta sin egen sexualitet. Bortom omvärldens idéer om hur en kille och en tjej ska fungera. Däremot är jag övertygad om att det finns många killar som är intriktade på romantik och många tjejer som tycker om tillfällig sex. Skillnaderna är större på individplanet än mellan könen.

Wivan: förlåt men är jag gammalmodig om jag tycker att man ska ha ett längre förhållande innan man kryper isäng med någon ????
Manne: Det tycker jag inte. Om du vill ha sex i längre förhållanden så är det alldeles utmärkt. Men för många andra fungerar det utmärkt att krypa i säng under mindre stadigvarande omständigheter. Och det är isåfall också alldeles utmärkt.

Kim: Vad tycker du är det viktigaste att veta för en kille som snart ska starta upp sitt sexliv? Jag vet att det är en svår fråga.
Manne: Jag tror det är väldigt viktigt att var mogen nog att veta vad man vill göra och inte göra sexuellt. Och att kunna sätta gränser. Men också kunna förstå en annans nej. Dessutom tror jag att det är viktigt att se sexet som ett samspel. Inte som en uppvisning där man ska visa hur bra och erfaren man är.

Kille: Hej,vad tycker du om att sexualiteten verkar ha gått neråt i åldrarna,att internett tex har gjord de mer lätt för äldre killar som vil utnyttja osäkra unga tjejer(13-16). Och att ingen bryr sig utan alla säger att det är frigjort och så härligt och underbart. Fast det kan förstöra eller ge unga personer en konstig bild av sig själva och sex om de blir intoducerade vid en så låg ålder och med en partner som skiter i dom och bara vill ha sex.
Manne: Inga undersökningar tyder på att unga har börjat sexdebutera tidigare. Men självklart är det alltid fruktansvärt när människor utnyttjas.

Maria: Jag förstår inte riktigt meninen med din bok. Är det för att säga att killar inte alltid är ute efter bara sex eller?
Manne: Nja. Snarare att visa att sexualiteten ser ut på en massa olika sätt för olika personer.

Kille: tror du att det finns något negativt med att ha massa tillfälligt sex?
Manne: Det är självklart negativt om man gör saker som man inte vill, är oförsiktig eller är oärlig.

Moderator: Tack Manne för att du tog dig tid att svara på tittarnas frågor!

Idrottsungdomar har rensat kusterna: ”Fick ihop 40 säckar skräp”

I helgen har tusentals idrottsungdomar rensat Sveriges kuster från skräp. I fredags pratade vi med Alicia Björklund från Tjörns ridklubb om detta, och nu får vi en uppföljning. Mats Wesslén, VD på Städa Sverige, berättar mer om visionen att skapa ett skräpfritt Sverige.

Erik fixar prylar på fritiden – lagar andras saker gratis

Vissa saker kan vara svåra att laga själv och kanske leder det till att vi slänger många prylar som faktiskt hade kunnat gå att rädda.
Det här vill kocken och hemmafixaren Erik Fröderberg ändra på, och erbjuder därför människor att lämna saker till honom och så fixar han dem, gratis.

Sandja Säljös liv efter covid19: ”Jag behöver mina barn”

Sandra Säljö tränade aktivt när hon för ett år sedan blev svårt sjuk i covid-19 Det blev så illa att hon till slut vårdades i respirator. Här pratar Sandra om hur det är att vara så sjuk - och om hennes envisa kamp för att komma tillbaka.

Pedofiljakt i sociala medier sprids över världen

Emanuel Karlsten, journalist och sociala medier-expert, pratar om fenomenet pedofiljakt som varit stort på andra håll i världen och nu fått spridning även i Sverige. Vad innebär det och vilka risker finns med det här agerandet?

Storbritannien öppnar igen: ”Boris Johnson ska till frisören”

Storbritannien börjar under dagen lätta på landets corona-restriktioner och vissa verksamheter ska öppna igen.
Vår utrikesreporter Tomas Kvarnkullen är på plats i London och berättar mer om detta och hur vaccinläget ser ut. Han pratar även om begravningsceremonin av avlidne prins Philip.

Fortsatt oroligt i Belfast: ”Ungdomarna är frustrerade”

Rolf Porseryd pratar om våldsamheterna i Nordirland som har pågått i över en vecka. I veckan inledde USA och Iran samtal om att återuppliva det avtal som ska hindra Teheran från att skaffa kärnvapen. Han pratar även om den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som har flyttats till en sjukhusavdelning efter att ha fått feber och hosta. Rolf avslutar i Myanmar där det är fortsatt

Fredrik Nylén bjuder på bullfest

Fredrik "Fika-Fredrik" Nylén bjuder på vaniljbullar på två vis. Och det är lättare än man kan tro, säger han. En utmärkt syssla på en söndag är det i alla fall.
Här får du fina tips på allt från deg till att snurra färdig bulle.
Receptet hittar du på Köket.se

Josefin tar för sig av kärleksbuffén: ”Ingen ring ännu”

2019 blev Josefin Johansson singel för första gången på väldigt länge. Och mycket har ändrats på kort tid. Det har bland annat dykt upp en massa spännande appar som breder ut sig som ett slags smörgåsbord, samtidigt som vi gått in i en pandemi. Dejtandet har lett till en föreställning som bygger på frågeställningen Vilket är värst, att tvingas vara ofrivilligt singel eller tvingas leva ihop med sin partner 24 timmar om dygnet under en pandemi.
Här bjuder Josefin på såväl handfasta dejtingtips som falluckor.